Мозък, съзнание, спасение!

       Колкото по-високо отстои духа /в контекста на предходната страница/, толкова по-ясно вижда и разбира света: недуален, без предразсъдъци, без крайности, без пристрастия, без определения, без целия информационен шум, който създава младото съзнание или околната среда. Надявам се, че все повече хора насочват своята невропластичност по посока, която някои биха нарекли: божествено съзнание. Такъв е реда на еволюцията – това ни предстои. То и за това, всички, които използват тази цивилизация, са се впрегнали да я „баламосват“ с кризи, войни, вируси, климат, енергия, ... . Учил съм го, преподавал съм го: щом започне масов духовен импулс, ретроградните сили спретват Испански грип, Световна война, Голяма депресия, Студена война и т.н.. По тази тема мога да пиша отделно с имена и дати!

       Та, Божественото съзнание е част от новата еволюционна стъпка на живота /и в частност на мозъка/. Тази стъпка е в активиране и „материализиране“ на челния мозъчен дял. Но като всяка друга промяна: единици тръгват напред, мнозинството се суети, други дърпат махалото назад. Или казано по друг начин: когато мозъка тръгне да изявява нови свои пространства, старите и утъпкани норми се борят за оцеляване като се свръхактивизират.  Рептилният дял на нашия мозък „съдържа“ инстинктите, егото, първичните реакции, агресията, алчността, егоизма, суетата, ... и когато еволюцията провокира нови, по-силни и перспективни дялове, животното в нас се чувства застрашено и настръхнало, уплашено се бори за своето оцеляване. Това е вкратце историята на социалната и политическа ситуация в света, поне от последните 100 години.

     Притчата за сеяча ни разказва: как може един мозък, една личност да събере различни фактори /ген, семейство, етнос, период,.../ и това семе да изсъхне или пък да даде плод. Една душа родена в Афганистан може никога да не научи какво е съпричастност, прошка, човеколюбие, щастие заради друго щастие, удоволствие над тялото, независим дух, ... т.е. само рептилния дял е активиран. И ние този човек ще го наречем „лош“, точно така както бихме нарекли хората, които от безконтролна алчност управляват и променят света на другите. Но това е грешка от дуалния свят, на дуалното мислене*.

    Средата, гените, културата, ситуацията, ... провокират в нас определени дялове в мозъка. Рептилният, агресивен дял в момента се е консолидирал за да оцелее. Иска контрол, иска власт, иска да се умножи и да продължи да съществува. Всеки от нас е провокиран отвътре сам или отвън /чрез медии, настроения, индуцирани емоции, .../ да разбира този свят с определена част от мозъка си. Всяко „сатанизиране“ на определени личности, етноси или държави е само емоционално, грешно решение. Просто става дума за еволюция на мозъка, на съзнанието. Но пък и всяко ниглижиране на тази битка за твоята душа – също е грешка.


     

     Свободният дух, който осъзнава света от висотата на повече и по-активни мозъчни центрове, разбира, че спасението и поуката от житейските уроци са лично дело. ... и че всяко вживяване и борба срещу „извратени ценности, сатаниски правила, рептилски общества“... са „ниско“ отклонение от Пътя. Независимият дух отдава енергията си само за повече истина, повече любов, повече знание, повече самоконтрол по пътя си и ако е наистина такъв /независим/ никой и нищо не може да му пречи. Неговото издигане високо ще подмине общочовешките емоции, общоприетите страхове, утвърдените многовековни илюзии. Животът по дух е пълен с много, сложна и интересна информация, и практика, които към този момент са несъвместими и неприемливи за обществения вкус. И точно в такава  ментална „суматоха“ започват еволюционните промени на ниво гени, мозък, душа!   И който запази тишината** и чистотата в себе си – ще усети раждането на божественото съзнание!  И който запази и изяви "онзи във вас, който е по-велик от онзи в света" не само ще премине през всички необходими премеждия, но и ще излезе успешно от житейския лабиринт!

               И   съдбоносна  грешка е да си  мислиш, че това няма нищо общо с теб!



* душите ни са еднакви, променя се цвета  т.е. активира се определена вътрешна структура.

** вътрешното омиротворение е въпрос на самовъзпитание, както и на назоваване на истината пред самия себе си.  Но ако някой не може да дешифрира това изречение, нека почне с нещо още по-просто. С  "позитивния ден" - изберете си ден, в който съвсем целенасочено мислите, говорите, правите само позитивни неща. Нищо не ви дразни, за всеки, когото срещнете, мислите положително и с любов, радвате се на всяка дреболия, на всяка минута, ... и т.н.. След 3-4 такива "позитивни дни" ще усетите силна провокация към егото, към старата личност, защото всички причини за критика, за черногледство, за негативизъм, ... ще са започнали да изчезват от само  себе си.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Коментари

  1. ...любимият ми момент , когато е качен нов материал ..., което всъщност е поредното окопаване на диворастящо ...в посока на облагородяване 🙂...; " позитивния ден " е добро начало ...ще се пробвам ...и дано повече и повече такива дни ...до навик ..

    ОтговорИзтриване
  2. ...днес си разпространявам този мини - мини философски текст .., защото едно , че му се кефя , но струва ми се и на сто процента верен :

    ...погледни ся ...какво в реалността намираш от скритото познание !?..как разбираш , че някой е духовно извисен !? ...и ..примерно ..разполага ли някой с магическа практика , която превръща оловото в злато !?...риторични въпроси са ..., защото !!! ...целта е да си дадем сметка , че всеки организъм е клетка от един общ организъм ( Земя ) ..., който за да функционира благополучно ..е нужно ..просто и само ..самият той преди това да функционира благополучно ..; и още веднъж : не развивайте индивидуалност ...подклаждайки ненужно егото си ; ти си нищо и никаква клетка като всяка останала ...и грижийки се за менталното и физическото си здраве ...се грижиш и за общото благо 😉...нищо повече ..

    ...ти какво мислиш , Тот ..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук има няколко въпроса, едновременно! Реалността е пълна с езотерична информация за онзи, който има "сетиво" за нея. Съвсем друг е въпроса с извисените души и как се разпознават. Магически практики, трансмутация, ... тези "риторични" въпроси също са отделна тема. Дай конкретика!

      Изтриване
    2. ...нищо конкретно 🙂...подобно , ако не и същото на твоя " позитивен ден " ...е благополучието на клетките ...за общо благополучие ...

      Изтриване
  3. ...нещо градинаря се бъгна.., буренясах 🤣

    ОтговорИзтриване
  4. ...или съм самия бурен ...и се ширя на воля .., защото градинаря ми го позволява 😁..😜..😉

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог