Ти си на ход !

     Вселената, живота, съзнанието – тези три чудеса, в които живеем, имат другоизмерен източник.  Те живеят и се развиват заедно, имат една времева линия, задвижени са от един закон /първодвигател/. И в този сътворен театър сме родени и ние:  нашето тяло, енергийната ни система,. … полета, дух, които са и холограмни копия, фрактали от този и от  други светове „над нас”.   Нашата еволюция, нашата цел не може да са по-различни от тези на света, от който произлизаме.  Както „Словото”, Първодвижението, Духът са се спуснали „надолу”, „навътре” в по-тежките си вибрации за да се изпълнят /чрез прилежащата си душата/ с нова, уникална информация    за да се променят, развият, облагородят - така е писано и за нас.  

        Ние сме част от тази вътрешна градация, от това пътуване на Един Разумен Свят от тъмен хаос към светъл ред.  Аз, ти, всеки  осъзнат човек  сме  малък епизод от пътешествието на един Дух, който се е мултиплицирал /както в квантовата механика една частица може да бъде на неограничен брой места по едно и също време/ за да премине през целия диапазон, който е създал с вибрацията си.

       Но това вече го знаем. Кое е новото?

       Този път на Духа – ние го минаваме също, подобно на всички други аналогии, които имаме като поредния фрактален етаж.  Всеки един от нас също трябва да извърви вибрационния кръг: от безсъзнателна, блажена частица  въплътена в гъстата материя до осъзната и свободна душа изправена пред своя източник /духа/ /, което обяснява алхимичната сватба/.    Т.е. писано ни е да преживеем всички уроци, да преминем през всички препятствия, да издигнем душата си през всички чакри и съзнателни нива. И по време на това изкачване да не спираме заради „оличностени” несгоди, заради илюзии или увлечения*, заради „дяволски” капани**.

      Един ще се издига от силата на вярата си, … друг ще еволюира бързо, защото ще облъчва всяко житейско препятствие с любов, … трети ще пълзи по пътеката нагоре с разум – като превзема последователно всеки етаж от същността си***, … четвърти ще медитира цял живот с надежда за нирвана, … пети ще гради духовност, вкопчил се здраво в някоя догма или гуру,… .

      Докато напояваме с пъстри амбиции и тежки грижи всеки ден от краткия си живот тук, лесно забравяме кои сме и каква е посоката ни. За това непрестанно си напомням: че съм малка и градивна част от голям житейски кръговрат и трябва да измина път … път от долу нагоре, от вън навътре, от безсъзнателно към съзнателно, от материя към дух, от "никой" до Бог.  И всеки ден да правя стъпка:  към по-горна чакра, към по-добро сърце, към по-осъзнато живеене, към по-висши светове.

      Ако не беше важен за Бог – нямаше да съществуваш.  Ако не беше част от неговия духовен кръговрат – нямаше да имаш всички инструменти за това пътуване.  Ако не беше търсещ и осъзнат – нямаше да четеш блогове като този.

    Но сега, в този живот, всичко зависи от теб, защото свободната воля е твоя и тя те прави съвършен, независимо от избора ти!

=========================================================================

*  Има хиляди увлечения и зависимости, които могат да ни закотвят към материята. Дали ще са удоволствия, пари, предмети, пороци,... този свят се е престарал в усърдието си да ни запази за себе си.

** Капаните понякога си ги поставяме сами, поради младежка наивност, незнание или безхарактерност. Но и света около нас не ни оставя да скучаем: използвайки хора, същности и обстоятелства, той  ни върти от театър в таетър - битов, "вирусен", "климатичен", политически, военен, енергиен, ... . Ако не можем да разпознаем тези очевадни илюзии и примки, как ще се справим в по-горните светове, където е по-сложно и "по-завързано"?

***  "Превземането на етажите от същността" е  /според мен/ подхода на бъдещето, защото неизбежно съчетава наука, мистика и духовност.  Това е метод, който стъпаловидно осъзнава и облагородява всеки пласт. Започва се с тялото, после чакри, кундалини, аура,... , емоционално тяло,  после мозъчна дейност и т.н..  Нашите 7 тела са фрактален "градеж" на 7те свята и всеки осъзнат дух трябва да ги опознае, преоткрие и реализира като потенциал. Това е начало на завръщането на духа ни, това е цикъла на вътрешна еволюция такава, каквато Бог осъществява за себе си чрез нас.

Коментари

  1. .." Ти си на ход ! " ..предполага действие , стратегия , избор .., затова и ще се позова до една доста осветляваща по въпроса действие - бездействие статия в Еспиритед.., която също и донякъде съществено разграничава мъжкия от женския подход ..към възкачване да го наречем ..; ще го кача в два коментара , защото за платформата ти ..коментарът ми идва дълъг 😁..та :

    "Просветлението като мистично преживяване винаги е акт на предаване; по отношение на Бога нещата стават, когато той реши. Но как се стига до това вероятно е различно за мъжете и за жените. Мъжете първо се бият и съпротивляват, правят всичко, което е по силите им да постигнат целта си, и предаването се случва едва накрая. Буда се е опитвал да постигне просветление толкова много години и накрая се е предал. Тогава е дошло преживяването. Екхарт Толе е постигнал просветление също като се е предал. Майкъл Тамура също говори за предаването като момента, в който лечението започва. Това са мъже. Не можем да ги упрекнем, че са се държали като жени, защото са се предали. Вместо това можем да видим, че начинът, по който са стигнали до момента на предаването, вероятно е по-различен от този на жените. Първо са водили много битки, полагали са много усилия, правели са това, което са вярвали, че е правилното, опитвали са се да действат, водени от логиката и разума. Докато стигат до границата на мистерията и безсилието – и едва тогава идва предаването. При жените обаче е различно. За тях предаването е отдаване и по-важното от победата е създаването на връзката – т.е. любовта.

    Според Ошо първите четири тела на човека (от общо седем) са част от дуалността и в този смисъл те са полово различни. За жените първото (физическото) тяло е женско, второто (етерното) е мъжко, третото (астралното) е женско и четвъртото (менталното) отново е мъжко. При мъжете редът е обратен. Първото тяло е мъжко, второто е женско, третото е мъжко и четвъртото е женско. Това е причината защо жените лесно получават шактипат (пробуждане на енергията кундалини чрез посредник), но им е трудно да получават благодат (събуждане на кундалини по естествен начин, без посредник). Тъй като тяхното първо тяло е женско, те лесно се отварят към получаването. За мъжете това обаче е трудно. Дори и да направят съзнателни усилия да се предадат, при тях това се получава много трудно, защото предаването не може да стане чрез егото, т.е. чрез правене. По-нататък обаче нещата се обръщат. Тъй като от обединението на първите две тела при жената се получава женско тяло, а при мъжа – мъжко тяло, когато жената извърши обединението на четирите си тела, тя придобива мъжко тяло, а мъжът – женско. Това е причината мъжете, които са интегрирали четирите си тела, така лесно да се отварят към директното преживяване на Бога, а за жените това вече да е трудно. Тъй жените имат вътрешно мъжко тяло това затруднява възприемчивостта и отвореността им към подобно директно получаване на божествената енергия."

    ОтговорИзтриване
  2. ...и продължава :
    "И това е едно друго нещо, което също внася яснота по отношение на мъжките и женските начини за вървене по пътя към себе си. Мъжко е не само действието, активността, правенето. Мъжко е знанието, логоса, яснотата на съзнанието. Мъжете искат да знаят и да действат в съгласие с това знание. Жените по-лесно могат да понесат фрустрацията от липсата на достатъчно разбиране какво се случва и какво трябва да се направи. Те по-лесно могат да изстрадат неяснотата и невъзможната ситуация, докато решението се породи отвътре, т.е. в утробата на несъзнаваното. Според Мари Луиз, когато в една вълшебна приказка главният герой припадне (и обикновено това е жена), това означава, че героят временно губи съзнателен контрол върху ситуацията, т.е. отива в полето на несъзнаваното. Така и трябва да бъде, защото когато той се събуди, проблемът вече е решен. Същото значение има и поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта“. Дори и да не си спомняме сънищата и да не знаем какво точно се е случило в тъмната част от живота ни, вътрешната работа, която се случила през нощта в нашето несъзнавано е била много полезна. Донесла ни е решения, спокойствие и мъдрост. А ние нищо не сме направили за това! Само сме се отпуснали в прегръдката на съня ни."/Женският начин и битката с дявола - Espirited

    ...какво мислиш , премъдър Тот!?...

    ОтговорИзтриване
  3. „От определена гледна точка целият духовен живот е процес на разочарование – всяко надуто мехурче на егото, което се пука, е разочарование; всяка представа за просветление, която се оказва пуста, е разочарование; всяка претенция за постигнато просветление, чията измамност излиза наяве, е разочарование… Разочарованието е пътят, по който всички големи светци, учители и практикуващи са преминали. Това е пътят на смирението и съчувствието, който никое недуалистично прозрение, колкото и голямо да е то, не може да осигури. Често ще срещнете учители, които не са преминали през процеса на разочарование, да произнасят изрази от рода на „Бог е блаженство“, „Всичко е любов“, „Покоят е вечен“, докато има учители, които са съзрели чрез разочарование, казват „Винаги има какво да научиш“, „Няма край“, „Няма как да избегнеш страданието“ и „Духовният живот е процес на постоянно намаляване“. Макар че някои да твърдят, че усъвършенстването на просветлението води до състояние на всезнание, разочарованието е преход от знание към не-знание.“

    Мариана Каплан, с. 485 от книгата „На половината път до върха“

    ОтговорИзтриване
  4. 1. Просветлението, връзката, изграждането на канал с Източника е последица от унищожаването на его, индивидуализъм, персонификация, такава, каквато я градим тук. „Предаването’ е всъщност началото на края за духовното пътуване. Предполагам, че всеки човек, независимо дали е преминал през утешителната адаптация наречена религия или като уморен от битки кон, накрая застава смирено пред смъртта – все някога се предава. Това действие е човешко, трогателен вариант за връзка с „Бащата” … като "сърцераздирателната" прегръдка на завърналия се блуден син. Мисля, че нямаме избор в това и колкото по-рано се смирим и „отдадем”, толкова повече време ще имаме за да свържем „органично” малката си карма с Общия замисъл. И защо ли е написано: „вземете моето иго, защото е благо и бремето ми е леко” ? /по памет/
    2. Самото разделяне на женско и мъжко – било за тела, било за път, било за енергия или спасение, само по себе си е дуализъм и предполага начално вкопаване в илюзия. Тя ни върши работа тук, като тела за размножване и толкова. Започне ли спасителна мисия на осъзнатата душа: няма мъж, няма жена. /отчел съм го като факт, че колкото по-отявлено един индивид се манифестира като /примерно/ мъж, толкова повече инстинкти и инерция ще преобладават в живота му/. А самият подход: по-емоционален, по-творчески,…. тези специфики се набиват като обществена и полова сугестия. Измъкни душата от това женско тяло и я въплъти в мъжко, и след месец, два,… година ще започне да се държи все „по-мъжествено”. Т.е. всяко преплитане на пол и спасение е само оправдание и обяснение за придобитите социални дефекти.
    3. И ето пример /М. Каплан/ за „женски” подход към духовността. Всяко движение е съпроводено с емоция и с повечето от написаното трудно бих се съгласил /или въобще не бих/, и не защото във всяко изречение има „разочарование”, а защото веднага се разбира, че автора още плува в бурните води на неспокойния и поляризиран ум.
    Това не пречи да вземем поуки! Всеки може и трябва да ни учи на нещо! Самото смирение и спокойствие отвъд емоции, его и дуализъм е добро начало на осъзнаване на вътрешния път, по който "сме на ход" да преминем сами и чисти от всички "светски корективи".

    ОтговорИзтриване
  5. ...не винаги се усещам и си давам сметка , че съм в полярността/ дуализма ..; например оня ден в размишления ..стигнах до "правилната нагласа !".., че именно правилната !! нагласа стига до Цялостен / до Единение с Бог ..; написах го , повъртях се малко , почнах да мисля коя е правилната нагласа .., за да влезна в това "правилно" състояние , от което да потекат и други благини ..и хоп ми просветна ...добавяйки послепис :
    ..п.п. ...всъщност като се замислиш .." правилната " е от света на дуализма ..и като такава е нецялостна и автоматично отпада ..; остава творческа нагласа 😉..

    ..но колкото до мъжа и жената ..и прокарването на канал към Източника ( май до сега не си използвал "канал" ..хареса ми аналогията ..)..та тези няколко изречения ..се доближават да не кажа на сто процента .., но са някак много близки ..до опита ми на този етап ..
    "Мъжко е не само действието, активността, правенето. Мъжко е знанието, логоса, яснотата на съзнанието. Мъжете искат да знаят и да действат в съгласие с това знание. Жените по-лесно могат да понесат фрустрацията от липсата на достатъчно разбиране какво се случва и какво трябва да се направи. Те по-лесно могат да изстрадат неяснотата и невъзможната ситуация, докато решението се породи отвътре, т.е. в утробата на несъзнаваното"...;...или така ми отърва , защото съм мързелива ..; сега като се замисля ..се сещам за поне три напреднали в духовното жени - Стефи Божилова, Ванеса Виденова , Петя Кунева..., но пак се съмнявам доколко имат преживяванията на мъжете , които чета ..
    ..благодаря , Тот ! ..

    ОтговорИзтриване
  6. ...Честито Рождество Христово,Тот !🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито Рождество и на Вас! Пожелавам здраве и щастие за всички!

      Изтриване
    2. ...да бъде за всички ! ...благодаря! ...

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог