Само истината може да ни направи свободни

    Способността на мозъка да разпознава кое е истина и кое е илюзия е способност, която се придобива еволюционно – не я имаме по рождение. И това съзнателно усилие, този механизъм роден от менталния ни труд, оказва се е жизнено важен. Глупостта, невежеството е животозасташаващо, а  аналитичното мислене # и всяко усилие в тази посока са шанс за спасение.   … Защото всички религии, създадени на „гърба” на Аватарите ни обещават, че ще се спасим по благодат*, … защото „безплатната” информация $ по медиите, неизбежно плащаме с  „истина”, … защото дълбоко в инстинктите ни е заложена самозаблуда за успокоение, ... защото ежедневните и нестихващи желания, и страхове ни карат да вярваме в каквото ни е удобно,  което ни е по-лесно да възприемем, което ни обещава добро бъдеще, … защото имаме нужди, които изкривяват реалността за улеснение, … и т.н..   Колкото повече напредваш с развитие на съзнанието /мозъка/, толкова повече разбираш с колко много илюзии и лъжи си живял до вчера.   

     Но това не е страница "кой, колко и защо ни лъже" и защо ние го допускаме, а за това, че може да загубим пътя, респективно спасението, еволюцията си,  докато сме омотани с илюзии и лъжи /както Лаокон от змии/.  А съвременният свят дали от корист, дали от ревност, дали от лудост, безспирно бомбардира нашите сетива и умове с изкривена, безсмислена или ненужно-негативна информация.  Много преди „едностранната” военна картина, много преди „вирусната истерия”, много преди "борбата с тероризма", преди това с капитализма и прочие,  медиите са се научили изкусно да манипулират човешките умове. Има институти в много от развитите държави, където това се учи с години и във всички подробности.  Илюзиите, с които сме свикнали /власт, държава, войни, политика, пари, …/ са грижливо създавани и утвърждавани от хилядолетия.   Държава, църква, НПОта, клубове и ордени,...  използват  хилядолетни прийоми и илюзии за да държат масата от човешки души в своеобразна информационна мъгла.  А с появата на социалните платформи пък се нароиха и нови „спасители”, послания от такива, … „проговориха” ангели и извънземни от близки и далечни съзвездия, … а всички автентични, древни послания бяха омотани с комикси и художествени измислици /гледах фима за Ной с Ръсел Кроу и не го издържах 5 минути от изумителните измислици, които обаче, младите умове не могат да пресеят - а това е един от десетките примери, които мога да дам/.  За изкривяване и прикриване  на културна, етническа, верска, научна, техническа, медицинска,  .. информация има изписани много и дебели книги.  С тези десетина изречения тук се опитвам да напомня, че никой никъде не ти казва истината, такава каквато е, за каквото и да било.

     Още от дете се очудвах каква енергия се влага в това хората да бъдат използвани, подтискани, манипулирани и лъгани.  С толкова много енергия до сега можеше да летим из Космоса и да създаваме нови светове,  да  опознаем Истинския си образ, да присъстваме по-осезаемо в духовния свят.   Още живея с този детски наитет и с недоумение от „усърдието на тъмнината”.

     Извода, който си направих днес е  че много лесно и удобно можеш да се плъзнеш по Общата пързалка на илюзии и неистини /1/,  че за да се влага толкова усърдие в прикриване на реалността**, явно самите ние - излъганите души сме много важни /2/ и че ако не успееш да развиеш достатъчно аналитично съзнание /критично мислене/ за да разпознаваш ежедневните лъжи вътре в теб, около теб, от медии и книги, ...  и ако не успееш да изплуваш от тази все по-гъста каша от разнопосочна информация /3/ можеш и да загубиш битката, заради, която си изпратен тук.

    Само будната душа иска и осъзнава Истината! Само будната душа ще разбере и къде да я потърси?  И само будната душа ще разбере колко всъщност и е близка и достъпна тя,  Истината!

 

=========================================================================


* В Евангелие на Юда,  Исус казва: „Душите на всяко човешко поколение ще умрат. Но пък когато тези хора са завършили времето на царството и духът им ги напусне, телата им ще умрат, но душите им ще живеят и ще бъдат въздигнати.”  или пък:  "Небесното царство със сила се взема", ... или пък: " Ако не се родите от вода и дух, никак няма да влезете в Небесното царство"  /по памет/.

** Прикриване на историческите факти е част от политиката. Прикриване на постижения и новости в техниката, в науката е част от икономиката. Прикриване на  медицинско ноухау  е част от /фармацефтичния/ бизнеса.  Прикриване на "космически новини" е част от "социалния баланс".  Ако се сетите, къде не се прикрива реалност – пишете ми!  Истината, "реалното", нещата такива, каквито са  -  се използва от малък кръг хора за да станат по-богати  т.е. да имат повече власт, нещо, което е неотменна част от този, материален свят и неговите страсти и стихии.   И има два лагера: малкия - на тези, които корисно събират и крият  знанието,  и големия лагер - на онези, които получават "заместваща', удобна, утешителна  информация.   В конкретния за този блог аспект,  бих  избрал алтернативата на  духовен търсач, който анализира всяка информация и то от пряката реч на Аватарите  /освен Кришна, Хермес, Исус, Дънов, ... чели ли сте думите на Орфей или Аполоний Тиански?  Празник за мозъка и сърцето. /  и от тази база бих превърнал   т.нар.  духовност  в  практическо занимание с  точни цели и програма.  

#  В "икономиката" и логиката на капитализма, в който живее съвременния свят, няма място за самостоятелно и аналитичното мислене. И ако при древните цивилизации /виж Упанишадите/ мозъка е бил наистина развит, и този "труд" е бил вдъхновено състезание,  то днес младото поколение не чете сериозни книги, не се самообразова настървено, не помни природните илачи на бабите си, не поддържа изобретателния инстинкт за оцеляване на предците си, не разбира жизненоважната близост с природата, ... не усеща как е тласнато към ментална и физическа деградация. След 20-30 години няма да останат много от хората, които ще помнят как се произвежда храна, как да се лекуваш сам, как се оцелява в екстремни ситуации, как се развива ментална дейност и т.н..   Т.е. нашите внуци и правнуци ще са "глобализирани" роби.

$ Когато някой ти предлага нещо безплатно /информация, ваксина, лечение, храна,.../ значи стоката си ти.    /мисля, че е еврейска поговорка/. А, когато се съгласиш с подаръка /дявола/, ставате свързани.

P.S.1 : Като всяка друга холограмна проява, така и ние, като поредната "божествена възможност"  градим съзнание.  И като всяко друго съзнание ще преминем през различни фази на своя капацитет:  оцеляване,  успех,  развитие, … .  Така е и с истината – първо се пълним със знание за да се адаптираме и оцелеем, после чакаме този опит да се слегне и оформи като успешен стил на живот и чак тогава  одухорворения ни разум  се издига  над придобития информационен поток /, който може да заглуши вътрешния глас, чистата вяра, интуицията,.../  за да станем независими от него, за да го овладеем, да го проверим и да го употребим, ако искаме.

P.S.2  : В интерес на истината, на разумния житейски поход е да слизаме няколко нива по-навътре на нашите съзнателни действия. Най-елементарният начин за това е да повторим 10 пъти "защо". Пример:  искаме да станем богати /масовия младежки импулс/ и би било благоразумно да се попитаме защо. Ако отговорите ни са правилни ще преминем последователно през нивото, което описва предимствата, може би и нашата суетна страна, ... при следващите  "защо" ще слезем до ниво желания,  после ниво "Аз",  ниво-база на неосъзнатите желания /среда, гени,.../, ниво "с какво сме обвързани на подсъзнателно ниво",  ниво "кой владее теб" и "кой владее промяната ти", ниво "програмирани промени и възможности' и т.н..  Този дискретен и бърз самоанализ може да ни открие истини за самите себе си, както и понякога, че сме водени от "възпалени" инстинкти, пораснали в криви, нелогични пътеки на личните ни импулси, мотиви, надежди, желания, вяра,... Ако не сме напълно наясно със себе си, няма как да сме наясно с други по-големи и "външни" мистерии.

P.S.3 :  Странни времена са сега за Истината. Дори изконните, многовековни ценности днес са деформирани и преиначени. Егоизмът се прокламира като любов /афишират се всякакви форми на: „за да обикнеш другите, първо трябва да обикнеш себе си”/,  биполярното разстройство се преоблича като саморазвитие  / ”търся себе си, … намерих се, … ще бъда себе си,…”  и т.н./, успеха се свързва с логично оправдана алчност или суета,  житейската цел е преди всичко натрупване на предмети и удобства, … .  Както домата стана „изкуствен”, така  „изкуствени” станаха и историческите факти, статистиката, политическата пропаганда, VIP персоните, … .  И религията, която от малки ни е  учила на ценности и вяра, беше заместена от филми, изпълнени с безсмислено насилие и странни фантазии.       Разбира се, това си го знаем, но  напомням за да  попитам:  знаем ли вече кое е реално  и  къде да  търсим  истината  днес?

 

Коментари

  1. ...често се говори за скрито познание , за скрита истина и реалност даже , за дълбоко пазени тайни , за умишлено налагано невежество ..; но колкото и да се опитват да ме убедят в задкулисни игри и конспирации , в труднодостъпни измерения / заклинания / артефакти / ритуали ....насреща винаги е моето по - дълбоко вкоренено убеждение .., не за скрития , а за явния Бог! ...; това е момента , не! в който отричам съществуването на тъмните сили и техните домогвания - нека си съществуват , нека върлуват , нека пазят животоспасяваща / освобождаваща информация ..., а за моя момент , в който съм напълно наясно ..че трябва да си дорасъл и узрял ..за по - висок клас информация и преживявания ..; все по- малко , да не кажа хич не се срамувам от невежеството си , че някой ме използва за користна цел или пък изпускам поредния шанс да спася душата си ...; както и не се страхувам , че евентуално ще ми държат сметка до степен да горя в ада ..., защото съм кода и характеристиката на рождената си дата ..и за мен е по - важно да вникна дотолкова в този код , че да заживея съобразно собственото си кредо ...
    ...друго за което често се говори е скрития потенциал , за личностно или в случая за духовно развитие ... и не , че не го искам за себе си .., напротив ! .., но го искам по точно онзи определен начин .., по който нещата сами се напасват и намират мястото си ..и ако е писано потенциала ти намира неговият си автентичен израз ..., а не по трудния , трънлив път на Аватарите , които и да са споделили своя опит ..и да дават насоки ...преди това са били очаквано пророкувани / предречени за появата си ..т.е. пак е кода и характеристиката на рождената си дата..
    ... благодаря , Тот , че ни въвеждаш ..и ни разкриваш ..вълнуващи духовни измерения от твоя код и дата !!! ...за споделеното ..чрез невероятно приятен изказ ..и ако щеш стайлинг!!..както и благодаря на Бог ..за такива красиви в твое лице и подобни на теб проявления ! ..

    ОтговорИзтриване
  2. ...няма какво да научим .., можем само да бъдем ...като помирим вътрешните си части

    ОтговорИзтриване
  3. ...умът ни предава различен нюанс на истината - според интерпретиране на фактите или според настроението .., но когато излезнем от ума и сложните му схеми ..всъщност истината е съвсем проста ... и тя е във вдишвам / издишвам ...и защото :...само този момент диша !!! 🙂 ...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог