Чистотата в мен!  

       В нас има заложена първична чистота, която по различни външни причини губим #. Тя е скрита зад ония ценности, които древните са изписвали върху камъни. Тя е причината в древността /2-3000г. назад/ предците ни да са живели по-дълго, по-хармонично, по-спокойно.  Не че и тогава не е имало страсти и пороци, но „имунната им система” е била по-силна срещу „кривото”.   А нашата душа не е по-евтина или по-различна от тяхната.

      Дали, защото градския живот е неестествен € или защото сега изкушенията и стреса са повече, но се отдалечаваме твърде много от онази пречистваща светлина, която дава простия пасторален живот и неговата облагородяваща тишина и спокойствие.   Гледам хората в очите и те, очите се движат напрестанно, отревисто, неспокойно. Правя услуга сто пъти и с любопитство очаквам поне веднъж да чуя „благодаря” … ама не. Чувам как нестихващият негативизъм пълни подсъзнанията с противоречия и агресия. Усещам зад „емоционалните” въпроси стаено от години напрежение. Наблюдавам самотата, чувството за изолация между хора, които всеки ден се блъскат в теснотата на своя социум.  Разбирам, че разни икономически причини не разрешават да си честен, да си наивен, да си добронамерен … просто ей така, от сърце. А вътрешния хаос и простота, предполагат външна зависимост!   Съвременният човек хем лесно губи детето в себе си, хем е напълно безпомощен да защити свои социални … дори изконни човешки права. Той не вярва на никого, дори на себе си, но пък му е внушено, че „щом го казаха по медиите – вярно е”! Съвременният човек целенасочено е притискан надолу - в тинята на битовизма, защото само там може да се поддържа съзнание за отделност. /колкото по-високо стои съзнанието ти, толкова по-безсмислено става всяко разделение/. 

      Светът на хората клони към все повече /безсмислен/ стрес, обърнати ценности, непрестанна манипулация, нездравословна динамика, … наистина шарен, интересен свят.  И ако не отдръпнеш емоциите си, ценностите си, ума си от него – ще те завърти  в своята пъстра центрофуга.

       Има първични ценности, които не са стари или нови – те са онези качества на душата, които утвърждаваме през уроците на живота.  А дали ще използваш летяща кола или ще пътуваш с тояга на рамо – идеята на този свят не се променя, а само декорите му. Индианците дали тонове злато на конкистадорите за шепа огледалца и дрънкулки.  През който и век да се родим все ще сме в позиция на индианците. Дали през 18, 22 или пък 25 век, когато бихме летели из Космоса с невероятни „джаджи”, удобства и възможности за удоволствия – ние винаги трябва да сме достатъчно осъзнати и независими, … стъпили здраво върху онази пасторална картина, сред която спокойно да разбираме и развиваме единствено важното нещо – себе си, осъзнатата душа.  Там сред хармонията на първичните ценности /честност, благодарност, добронамереност, човеколюбие,…***/ ще знаем винаги, че никоя материална фантазия, страст, война, криза, конспиративна теория, медия, амбиция, … не са по-важни от нашата хармония и чистота*.  Ще знаем, че ако нещо или някой понечи да закрие светлината на нашата същност, … ако нещо наруши хармонията в дома, в  семейството, в ума ми – то е от този свят  т.е.  изпитание, урок, ограда за прескачане.

         Светът става все по-динамичен и  неестествен!  Напрежението и тъмнината все по-усърдно влизат  в  нашите мисли, думи $, отношения, емоции,... .  В този сценарий първата жертва е твоето спокойствие,  втората са твоите ценности,  а последната си ти самия.

     Припомни си първичните ценности и ги отстоявай, … запомни идеята, поради която си пратен тук и ще станеш независим … не забравяй какво си и тогава нищо не може да те нарани!   Само ти** можеш да възстановиш пасторала вътре #  в себе си и не вярвай, че това е по-трудно, от която и да е материална амбиция!

* Без чистота няма хармония. Без хармония няма светлина. Без вътрешна светлина трудно можем да се променяме. Ако не можем да се променяме няма как да се освободим. Ако не сме свободни нямаме достъп до необходимата информация! И т.н., и т.н..

** Като бяха малки децата, щом ги заболеше стомах, незабелязано  правех топче от хляб и им предлагах „невероятно лекарство” за стомах. До минута оздравяваха?!  Така ми хрумна и упражнение, което е твърде силно за да го практикувам често.  Наричам го „виртуалното хапче” – визуализираш в ръката си хапче с определени качества и … го глътваш!  Ефектът може да достигне от 10 до 100% /зависи от силата на визуализацията/.  Изводът от това упражнение е: понеже в същността си сме висшеизмерни същества, а и мозъка ни така е направен, то въздействието на реалното и виртуалното по чисто физични причини е много сходно.  Т.е. можеш да се излекуваш, да „изплуваш”, да се промениш, … ,  точно толкова лесно или трудно, колкото можеш да си навредиш, да бъдеш манипулиран, да бъреш поробен в несъществуваща дори клетка.  Хем обнадеждаващо, хем притеснително е колко лесно може да ни въздейства света или пък хапчето! 

*** "не кради, не лъжи,....", състрадание, концентрирана воля, постоянство, последователност, самоконтрол, умереност, вяра, щедрост, оптимизъм, добродетелност, самокритичност, вътрешно равновесие, чисто сърце,........

# Когато душата започне да изявява съзнателност чрез материалния свят, почти винаги първоначално и закономерно губи своята чистота, ... както и връзката със себеподобните /ражда се неестественото чувство за изолация и самота/, ... силата на своята същност, поради липсата на ключ към нея. Това оправдава егото и полага основите на т.нар. негативи /деструктивно поведение - като агресия, алчност, егоизъм,.../.  А и от всичко това се губи съосието между дух и съзнателен аз. А докато тези два субекта /дух и аз/  не се припокрият по формулата "Аз и Отца Едно сме" - няма  движение по оста човек-Бог, няма го съдбоносния им "жизнен резонанс",  няма  и реализация на заложения потенциал, няма го и естествен живот и съпътстващото го щастие.                 Хората, позволили си да потънат вибрационно са всъщност мнозинство! Техният свят наричаме Долната земя - там, където безсмислената и объркваща емоционалност те прави лесен за манипулации, страхове и черногледство,... там, където подробностите, причините, мотивите, самата Истина остават извън фокуса на мислене, ... там, където няма промяна, няма развитие, нито дори разбиране за това, ... там, където са вече медиите, хората с власт и с всяка друга зависимост, ... там, където се развъжда и усилва "тъмната" енергия.  Много наши приятели, близки хора биха се оказали жители на Долната земя, ако си позволим да ги анализираме дори повърхностно.  Те заслужават  нашата грижа и любов /без да забравяме да бъдем предпазливи/. 

P.S.: Има една подробност около Долната земя, която едва ли има връзка с този блог. Долната земя е станала по-пъстра от преди 100 или 200 години. Сега тя има прослойки и дори "обитава" държавни институции.  Препълнена е от пресметливи, комбинативни и деформирани от алчността си влиятелни фамилии,  както и  със суетни, невинни, повърхностни, разглезени младежи, изпълнени с мимолетни и необмислени желания, и липсата на всякаква аналитичност и дисциплина дори в дребните материални задачи.  Пъстра е станала Долната земя!   Ала този анализ, който ни разпъва между хищника и жертвата, между стари финансови, задкулисни общества и новото хилаво, порочно  поколение  -  е всъщност тема за друг блог и за цяла книга, която обаче няма да бъде прочетена.  Но едно да знаем на пръв прочит: трябва спокойно да разпознаваме и приемаме хората от Долната земя. Независимо дали губят или не душата си, ... дали могат или не могат да се справят с бита си, ... дали "имат" сърце или нямат, ... дали ценностите им са различни от нашите или не са, ... дали те чуват, когато си откровен и общителен или чуват само себе си, ... дали мислят за живота от високо и от всякъде или просто се "забавляват", ... ако можеш - помогни, ако можеш - не допускай ниските вибрации, ... но не ги критикувай, упреквай, осъждай. Всички сме роднини по Божествена линия, всеки има своя шанс и всеки трябва някога да се спаси.

$  Малко са хора, които разбират защо и как думите стават програми. Още по-малко са тези, които виждат в подсъзнанието основа за бъдещи програми. А единици знаят как чрез тази информация  да се издигнат по етажите до Живота по дух. А, който живее по дух разбира и оценява победата на  Бога над звяра  -  комбинацията, от която генетично сме изградени.

#  Много малко се говори и пише за себепознание /начало -  от древните гърци/, а още по-малко за познание на подсъзнанието. Съвременната цивилизация масово насочва  слабите умове към безпаметна консумация и в тази "политика" няма място за личностно развитие.  Колко души /%/  са предразположени към самовъзпитание, самоконтрол, себепознание?   А там, в дълбините на нашето подсъзнание /важна информационна част на душата/ има невероятни механизма за промяна, самолечение и трансмутация.  То, подсъзнанието ни е нашето съзнание, но на друга степен, на друго ниво. От него преливат очите ни т.е. можеш да видиш в очите на другия състоянието и поляритета на неговото подсъзнание.   И то е зависимо от "лично възприетите" факти, от "допуснатите" хора, от неовладените хормони, от храната, спомените, импулсите, енергийния отпечатък на всеки съзнателен момент, на отношения, на необработена информация, на "трябва, но", ... и т.н, и т.н..  Невероятна дълбочина и сложност, която, ако бъде приведена в хармония: ще изчезне напрежението, ... разликите, които ни карат да /се/ лъжем, ... ще тушираме всяко безпокойство, ... ще пренаредим ценностите си, ... ще ускорим съзнателното си и духовно развитие, защото на дъното на нашето подсъзнание бихме открили онази омиротворяваща Истина за себе си, която ще обезсмисли всяка психоза, болест, както и всяка материална илюзия, страх или амбиция.

€  Жизнената енергия наречена прана има повече потребители в града и там е недостатъчна за естествения обмен на човека. Колкото по-близо до природата и по-рядко населен е района, толкова повече прана може да усвои отделния съзнателен консуматор.  Освен това на определен етап от развитието си човек ще осъзнае, че отделя твърде малко минути от деня за духовноста си, както и  за светове и същества,  които имат душа.

Коментари

  1. ...хиляди благодарности за включването , Тот !!!! ....приятно е да четеш още и още от същото ...

    ОтговорИзтриване
  2. PSALM 23 AND A HALF

    My mind is my shepherd; it shall always want.
    The Lord maketh me lie down in green pastures and yet I still want more; He leadeth me beside the still waters and yet I want even stiller waters and greener pastures, then I might be happier, if those pastures were just a bit greener.
    Yea, though I walk through the valley of prosperity and abundance, I still fear being perceived as inadequate and unproductive.
    Thou preparest a table before me in the presence of mine enemies: thou anointest my head with oil; my cup runneth over, but it’s still not enough for my mind.
    Surely goodness and mercy shall follow me all the days of my life: and I will dwell in the house of the Lord for ever, if only I could manifest some more stuff and lose a few inches off my waist. Oh, and become enlightened.

    Lord, help me stop this madness, help me become satisfied with just a sandwich, a cup of tea, a precious moment with a loved one, a friend, a stranger. Help me find gratitude in the mess, and presence in the many modern-day distractions, and deep self-love in the midst of it all.

    Amen.

    - Jeff Foster

    🙂...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така ли е? Дали с "простота", чистота и благодарност бихме стигнали по-далеч?

      Изтриване
    2. "* Без чистота няма хармония. Без хармония няма светлина. Без вътрешна светлина трудно можем да се променяме. Ако не можем да се променяме няма как да се освободим. Ако не сме свободни нямаме достъп до необходимата информация! И т.н., и т.н.."/ Тот т.е. ти 🙂 ...съгласна съм с теб !.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог