Ако реката не е твоята  
                                         /логично продължение на предната страница/
       
       Като  четем  шумерското клинивидно писмо,  индийските епоси,  индианските предания,  древногръцка и скандинавска митологии, …  почти във всички древни предания, митове и легенди се разказва за битка на боговете, за техните вимани /машини/ и как са ни променили гените, дали са ни огън, писменост, наука, научили са ни на земеделие, астрономия, математика….  Дали вярваме в извънземни или не, повечето от нас са чували за всички тези подробности.   Но на тази страница искам да  акцентирам на онова, което подминаваме като факт, защото някак много ни е разбираемо и за това незабележимо – „те воюваха помежду си”.         Мога да напиша доста страници за Фаетон, за Марс, за Курукшетра, за Дварка и т.н..  Но да оставим поредицата от факти, а да попитаме – защо?   Защо ние воюваме? Защо същества, които са по-напреднали от нас ментално и технически – воюват $ ?   Това ли е заложеното неизбежно бъдеще?     И най-вече: как  в тези  агресивни цивилизации  покълва и разцъфва семето на духовността?
      И  така:  два въпроса  -  защо има агресия в „ниския” клас материални  цивилизации /1/   и  как индивида, който иска ментално, етично, социално, съзнателно,… развитие  може да оцелее и да достигне следващото еволюционно ниво в подобни условия /2/.    Този индивид – духовно ориентирания, независимо дали успешно се справя с битието си или не – той е в река, която не тече в неговата посока и  него ще го Разпнат, него ще го използват, него ще го малтретират и отлъчват, на него ще му искат ризата, на него ще му удрят шамар и по другата буза, него ще го „гонят, хулят и говорят срещу него всякакво зло” … защото такъв е закона за различието.        
      1. Защо воюват съществата?       и      2. Какъв е пътя на твоята духовност в такава „река”?
     /1/  -   Според Ведите хората стават невежи материалисти, защото живеят в илюзията, че са това тяло и че всичко е разделено.   Ако попитаме психолозите „кое ражда агресията” – те вероятно ще ни заговорят за липсата на внимание и любов в детството, и как натрупващия се страх с годините се трансформира в напрежение към външния свят и в егоцентризъм.  Ако прибавим  примера на суетните родители,  влиянието на Системата, която иска да си добър и послушен работник,…. и още много и по-сложни фактори, то фактите са очевидни – независимо колко технически, материално, умствено,… се развиват познатите ни цивилизации – те се състезават за предмети и пари, замърсяват планетите си, избиват животните, а накрая и себе си в грандиозни космически битки!       Явно  всяка  популация има трудно начало. 
     Тяло, мозък, ДНК, психика, полета, съзнание, душа, среда,…. всички  величини в току-що пробудения примат се смесват в сложна система. Тази плетеница от структури, енергия и информация ражда  химия, ментални продукти*, отношения, сили, резонанс,…, които имат или хармонична, градивна посока, или не … с две думи:   много често зараждащото се съзнание е  нехармонично и пълно с егоизъм, материализъм, илюзии, невежество, страсти,…    И няма значение колко напредва техниката и дали летиш до Марс и Плутон, дали си открил теория на всичко или си композирал  Лунната соната – то, съзнанието се разгръща  много по-бавно и мозъка и тялото са само малка брънка от сложното уравнение на градивното и одухотворено съзнание … пък и тяхното фаворизиране е в основата на човешката агресия. И няма значение дали човек е успешен бизнесмен или отчайващо беден@ според стандартите на този род цивилизации – и двата варианта са обективни пречки за свободното развитие на душата.
   /2/   -   Комбинацията от гени, среда, полета, психика, дух, душа, мозък,…. понякога вибрационно формира ментални структури, които „надживяват” първичните, телесни импулси и илюзии, и достигат онова, което наричаме духовен път.    Понякога разума е достатъчен за да прескочи наивните и користни щуротии на Муун, Хъбарт, Ошо, … Понякога успява да надживее физическите и емоционални илюзии и да изгради полезна социално-етична реакция  т.е. мозъка достига ниво - духовност.   Но как  духовната личност да устои на реката?
    Духовното развитие в агресивна, материалистична среда има нужда от … повече  мислене. 
   „Когато живота ти поднесе лимони – направи си лимонада” . Дали с тази банална фраза или с основния прийом в древните бойни изкуства – да поемаш удара на противника и да го използваш,  ... но именно тук можем да открием ключа за спокойното духовно развитие.   След като сме  станали пасивни спрямо Матрицата /система, държава,…/  и относително независими**,…  след като сме  поели по своя  „вътрешен” път и градеж за да променим съзнание, за да издигнем душа  -  мозъкът трябва да ни научи как да обръщаме всяко обстоятелство в своя полза.    Ако се замислим малко ще се сетим как този „Лимонен” метод действа  –  как емоциите ни откриват позитивното в онова, което ни се случва,…   как можем да открием важното и полезното в онова, което другите наричат проблем.    Колкото повече ум вкарваме в този метод, толкова по-интересно ще става, защото ще открием, че щом мислим дълбоко и позитивно, можем да трансформираме всеки житейски факт, всеки ежедневен проблем в  … поука, в урок,  причина за размисъл, за усмивка,...  И колкото повече анализираме, толкова повече откриваме, че зад всеки факт има двойнственост – може да ни направи тъжни и може да ни зарадва, може да ни пречи, но може и да ни помогне.                    .    Духовността е плод и на мозъка, и ако започнем да го използваме /мозъка / по-сериозно  ще се изненадаме колко много неща от прозаичния ни ден могат да се обърнат така, че да ни направят по-щастливи, по-спокойни, по-полезни,…***
     Пасивна независимост, Вътрешен градеж  и  Трансформиращ мозък**** – са едни от малкото оръжия, с които разполага човека на духовността, попаднал в „материална и агресивна река".     
   

*  ментални структури – градим визуални, звукови,...имагинерни образи, които са постоянен коректив и с които си помагаме да мислим. Все още това "изкуство" е твърде слабо и бедно. Ние нямаме ярки екрани, пренасочващи символи, богатство от постоянни и сложни знаци. Не можем да запомним дори 5 постоянни символа, които да ни препращат към определени спомени.  Не можем дори да задържим 5 символа едновременно в мозъка си за повече от 6 секунди. Но в екзотична Индия има традиции в този ментален градеж, които достигат невъобразими за Западния човек висоти и практики. 
** преди време писах по тази тема ;  „стъпки за излизане от Матрицата”, „Комуни, екоселища,…”  и др..
*** Пример:  Ако те изолират - не създаваш емоционален възел и не протестираш, а с усмивка търсиш онова, което можеш да направиш в тази ситуация за себе си - почивка, медитация, книга, диета, ...  Когато при всяка ситуация отложиш с усмивка емоционалната, почти инстинктивна реакция и я заместиш с кратък размисъл - какво добро мога да направя за себе си /или за него/нея/ в такъв момент,  постепенно ще започнат да идват оригинални предложения отвътре.  След време ще започнем и да отреагираме така, че да имаме позитивни емоции независимо от обстоятелствата.  Докато накрая ще доведем "Лимонения метод" до онази фаза, че можем да останем спокойни и щастливи, полезни и разумни ... без значение как тече реката!
**** Силата на мозъка да трансформира е факт, която Хермес Трисмегист много е държал да узнаем и да усвоим. Неговата ментална трансмутация е може би най-сериозния коз, който той ни е предложил като начин да се измъкнем от кладенеца на материята.
@   Много беден или много богат - две крайности, които не ти дават възможност да си независим.   Докато инвестираш в Кесаря, а не във себе си ще бъдеш винаги зависим от всички "пандемии", които имат икономически и социални цели - да ти ограничат парите и правата.  А инвестицията в себе си е просто и методично занимание:   събираш парички и  купуваш малка къща в близост до града /до 25км/, спестяваш и правиш овощна градина, оранжерия за да си произвеждаш храната, ... след година си правиш парно на дърва, ... другата година - фотоволтаици, инвертор, конвертор, ... и след 5-6 години си енергийно и кулинарно независим... и т.н..     Много хора избират по-лесен вариант - кредит, апартамент, заплата, ... до живот.  По-горният вариант е труден за кратко, но дава независимост за дълго!    А другите независимости /емоционална, ментална, духовна,../   можеш да ги имаш от днес!

$  -  Съвременната археология "работи" с открития с технически, материален характер.  Тя не може да открие и докаже интелектуално и духовно развитие извън чисто техническия израз за цивилизованост.  Динозаврите са съществували и са се развивали над 160 млн години и ние нямаме никакви технически доказателства, че са достигнали разум, съзнателност, духовност просто, защото нямаме материален израз за това ... ?  Нищо не може да докаже категорично ни едното, ни другото.  Но едно е ясно - ние сме разумни от около 200 хил години и стигнахме Луната, ... но ембрионите в жената разкриват, че еволюцията ни е свързана с влечугите, ... структурата на мозъка ни разкрива също такава връзка  /имаме три дяла - рептилен, ламбичен, неокортекс/.    И извън питанката - умни ли са били някои видове динозаври или не,  ясно е че ние сме роднини по структура с тях и "носим"  в мозъка си техен дял, който съществува от стотина милиона години - инстинктивен, рептилоиден, чисто програмен дял, който отговаря за агресията, за безчовечността, за притежанието,... за всичко онова, което е противовест на духовността.   Нашия заден дял е всъщност извора, на онова, което наричаме зло ... и когато бъдем провокирани, уплашени, стресирани, ... когато се забъркаме с икономически и политически реалности ... този рептилен дял застава в авангард на нашето поведение и ни въвежда в друг вибрационен свят.   Всъщност темата е интересна и дълга,...но с две думи:  всеки от нас има дялове в мозъка, които външния и вътрешния свят активира и само нивото на информираност, на съзнателност определя с кой дял ще работим.    Нито уплашения, инстинктивния, материалния потребител може да активира "божествения" дял в мозъка си с просто желание, музика, прочетена книга или екстрасензорно откровение /често е просто диагноза/  и да стане духовна личност, ... нито осъзнатия, активиран мозък може да бъде отвлечен в материални илюзии, в страхове, в неосъзнато поведение.  Така се формират категории от хора с оправдано поведение и техническо разделение на "живи и мъртви"!  Духовността е въпрос на мозък и по точно на - правилната употреба на мозъка. Който развива своята съзнателност, информираност, интелект,...неокортекс,  той ще достигне и ще премине през онова, което наричаме духовност за да продължи нагоре, където няма категории, дуалност, определения, ...за да достигне спасение  т.е.  присъединяване към градивни светове и същности.

Коментари

Популярни публикации от този блог