Вирусът на страха и икономиката… или  защо спокойствието+ е знак за интелект и характер?

      На 33 етаж, на един от многото корпоративните небостъргачи, редовно умни глави се събират около голяма лъскава маса и обсъждат как могат да се увеличат милиардите в отдел фармация, в отдел оръжие, в отдел биотехнология,*…..  Докато ниско долу, на улицата,  хората тичат да вземат детето си от училище, влюбват се, отнасят баща си към болницата,  търсят си работа, теглят кредит за кола, чупят молива, защото не могат да закърпят месечния бюджет,… там горе, на 33 етаж лъскави, млади, надъхани икономисти превъзбудено се състезават да направят впечатление на група стари, сбръчкани милиардери, /// … чиито имена никой не знае, защото, който дирижира световната икономика, трябва винаги да е в сянка.
     Днес, както и вчера, както и миналата година – те трябва да предложат нещо, което да утрои милиардите @.   И всички са изучили Едуард Бернайс и Джоузеф Стиглиц и се надпреварват да ги „вмъкнат” в новата си стратегия.   За всички е все по-ясно,  че икономиката, че пазара е силно зависим от  реакцията на обикновения човек.   И всички тазгодишни предложения за нови върхове на печалбите са свързани с „правилното” пренасочване на поведението!   Чуват се реплики за безконтролно нарастване на населението, за пренасищане с неработещи възрастни хора, за пренаселеност, за "вирусна" стратегия €, за окрупняване на икономически интереси, за нова геополитика, за прехвърляне на дълг от една държава към други по-малки,  за ролята на медиите в икономическия процес,…

     Колкото по нагоре по етажите се качваме – толкова по-сложни икономически и психологически термини ще чуем… толкова и по-големи ще са амбициите и цифрите.  Когато умножим тези хора и разговори, когато поставим на масата всички пресичащи се икономически интереси, когато видим настървението, с което се прилагат нови финансови стратегии,… получаваме една световна вихрушка от закони, правила, цифри, ... която се върти над главите на обикновените хора.  За тях, обикновените -  света е по-прост, но все по-бърз, все по-стресов, все по-ангажиращ, все по-обременяващ, защото те са механична брънка в икономическата буря!   Никъде и никой по етажите  не мисли за човека като ценност, като душевност, като богатство, … никой не включва в уравнението си думите спокойствие, щастие, достойнство,…  Цифрите  стопяват  всяка  човешка  стойност!  Икономиката разгражда всяка човещина!   Светът на парите е в противовес  на  света на нормалните човешки ценности и те не се разбират, не се понасят, не се помиряват +.
      Така 99% от хората са подложени на все по-странен, нехуманен начин на живот. Но понеже постепенно и с години им е наложен – те свикват и го приемат за нормална ситуация, за съдба.   Тази ежедневна борба за оцеляване на малкия човек, това бързане, стрес, сменящи се правила, нови икономически стратегии, психо - манипулации с вируси, с „нова” медийна култура, конвенции, пренасочване на цели етнически групи към определени места, въвеждане на изкуствена храна, контрол при възпитанието на децата, непрестанните и платени медийни "измислици"… всъщност т.нар.  държава** все по-силно се вклинва, дори в най-малките детайли от личния живот и свобода на малкия човек.  Има още много нови, странни, културни и икономически „правила”.   И ако за малкият човек всичко  това е  изземване на права,  насочена дебилизация, ограничаване на демокрацията, обедняване,… за онази група, която споменахме в началото – това означава просто по-голяма печалба.   И те ще я изискват всяка година, независимо каква цена ще трябва да плати малкия човек!  Тук няма нищо лично!  Има просто икономика и ... алчност, която обаче може да отнема души!   И за нея, алчността цифрата не е важна – тя може да е еднакво силна и при 300  и при 300 милиона! 
      Но темата ми не е за икономическите динозаври, които пренареждат световния финансов шахмат, нито за психологическите прийоми, с които все по-често си служат водещите корпорации,  нито за профанизирания медиен слугинаж,  нито за насаждането на страхове*** с болести и катаклизми,….                А за Малкия човек!  
     Много от неговите силни емоции са свързани с обстоятелства формирани извън него.  Много от неговите мисли са насочени в неестествена посока. Повечето малки хора са натъпкани в изкуствени бетонни градове за да работят и купуват предмети до живот.  Много от неговите дни са обречени от дейности, които той, ако беше свободен не би избрал. Няма щастие в глава пълна с грижи, с цифри, с политика,...!    Малкият човек е жертва на  алчността, която е изградила и която поддържа тази система, на безумно състезание, на целенасочено провокирани страхове $, ...  Но малкият човек има душа и тя е по-ценна от всички пари и предмети, които може да даде този свят!
      На друга страница описвах как можем да търсим и градим независимост, лична свобода, дистанция от Матрицата!  Но докато това се случи, докато търсим своето спокойно и сигурно място под слънцето  -  ето няколко мои „мантри”-правила,  които си повтарям, които ми помагат,  докато напускам  „Новия световен ред”.
      -  Ако загубя позитивизма дори за минута – света ще нахлуе в мен.   Какъвто и „шок и ужас” да ми предлагат медиите, каквито и астероиди и болести да ни „ връхлитат”, колкото и кал да залепне по ушите и очите ми  – загубя ли спокойствие, чиста мисъл, далечна лична цел, усмивка, добро настроение, радост от живота,…  значи матрицата ме е огънала.   Значи съм бил глупав и слаб!****            За това - винаги позитивен, усмихнат и с оптимизъм – независимо какво ми шепне или ми крещи външния свят!     Това е градивно, това е нормално, това е достойно,  това е здравословно,  това е разумно!
     -  Всяка сутрин благодаря, че съм жив и онова, което имам - ми е по мярка и ми е достатъчно! Продължавам да се трудя, да се уча, да търся,  … но пак - на всяка стъпка благодаря!
       -    Оформям своя свят, своя живот, в който намирам време за неща, които ми харесват, за неща, които ми носят спокойствие и усмивка, за неща, които ме радват, както и човека до мен! Обществото, епохата, културата,… могат да искат друго, могат да ми внушават трето  -  усмихвам се с разбиране и с уважение …  и  отивам да си целуна човека, да си видя животните в градината, книгите в библиотеката, да се разходя в гората с чаша чай,… отивам и оставам в своя  свят!
    -   Научих се да чувам и разпознавам лъжата, манипулацията, илюзията,…да виждам решетките, които непрестанно се коват около нас.  Колкото повече осъзнавам какво движи икономиката,  какво може да се случи с психиката,  къде може да бъде „запратен” мозъка, … колкото повече дребни истини долавям, толкова повече разбирам, че няма световна конспирация  §,  а  просто човешката алчност е намерила  невероятни висоти и начини  да се задоволи.    Трябват ли ми още няколко процента мозък за да разбера как да стоя настрани от всичко това  –  и материално,  и емоционално,  и  ментално,  и  кармично,…?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S.:      А за онези, които още не разбират или не могат да се примирят с „несправедливия свят” предлагам утешително упражнение – визуализация:   Представете си всичко, което приемате за негативно, за ненужно, за страшно, … и  /визуално/ го сложете пред вас на земята, след което „стъпете” върху него, вдигнете победоносно глава и намерете с поглед онази светлина, онази  идея или личност, която ви кара да се усмихвате, която осмисля живота ви, която ви кара да се чувствате щастлив.   
Ако  победите страховете, тъмнината, илюзиите в себе си - вече не ставате за роб! И тогава единственото, което  ви остава е да сте щастлив! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*  За 2019г. основната тема, която циркулираше между висшите икономисти и политици,  и за китайските партийни  ръководители   беше  тежестта на пенсионерите върху световната икономика / отношения: застаряването - пенсионния фонд /  и да се реши проблема по възможност без масови протести като във Франция, Румъния, Гърция,...даже и Русия.  Не правя релации между разни вируси и "решението" на пенсионния проблем, защото не мога да повярвам, че...!
**  Навсякъде терминът Държава /държавност/ е определян като институт, общност, система. В реалността няма такова безлично, имагинерно явление! Държавата е сбор от личности, които упражняват власт в определена територия.  Така, че винаги, когато чуете „държавата реши”, „държавата прие”,…и т.н.,   всъщност става въпрос за  група хора с имена, с лични данни, с някаква власт!  Ако изчистим понятието държава от неговата безличност и потърсим точните хора, които стоят зад него – много неща ще ни се изяснят.
*** Тази година са умрели от заразни болести - 2,785млн,  майки при раждане - 66хил, от СПИН - 361хил,  от рак - 1,762 млн,  от малария - 211хил,  от тютюнопушене - 1млн,  от алкохол - 567хил,   самоубийства  - 230 хил,   от авто-катастрофи  - 290 хил, ....    от ко-вируса - 8хил.   Защо всички правителства дадоха милиарди, въведоха извънредно положение, създадоха излишна психоза,.... за 8 хиляди?  Принципно - трябва да се реагира - но защо избирателно и как изчезва излишъка и идва финансовия дефицит за месец-два  при повече медийна, отколкото "полева" дейност?  Отговора е ясен за този, който мисли  "политически"!
****  Колкото по-слаба, по-празна, "по-малка" е една глава, толкова по-лесно допуска илюзии и страхове, и стои близо да всякакви психологични травми, зависимости и ефекти. 
     Пример за зависимост е непрестанна и напрягаща нужда от одобрението и оценката на околните ...  Пример за ефект е този на Милграм - щом човека, който ти говори носи бяла престилка, щом е известен и влиятелен, значи това, което казва е самата истина ... Пример за ежедневна илюзия - щом има униформа, щом казва, че има власт, щом колата му е нашарена със сини ивици и надписи, значи може да прави каквото поиска с теб...   Пример за страхове - щом телевизията каже, че нещо е смъртоносно, щом и във интернет го повторят, значи е страшна работа.   Във всички тези неспирни и повтарящи се програми - мозъка спира да работи самостоятелно и преминава на стресов режим, на безпрекословно подчинение.  Човек, който е свикнал и отъпкал в мозъка си такава пътека на поведение - цял живот живее в тъжно състояние на "роботизация".   Такъв човек не се интересува от духовен свят и не се захранва от такъв, влага в ценностната си система само предмети и усещания, а темите в блог като този /богопознание, духовен живот,.../ - са му фантасмагории, защото мироглед и мислене са "наведени" ниско над браздата, ...защото цялата енергия се влага в тяло и емоции, а не в мозък и съзнателност.
+   За да станеш успешен бизнесмен от голям калибър, трябва да ампутираш някои душевни и ментални качества.  Ако искаш да се качиш и да останеш на следващото бизнес стъпало - политиката, трябва да елиминираш повечето от тези качества.
$  Привързването към материята ражда желания, страст, похот и респективни дефекти в 4те ниски тела. Като последица от тези ниски реакции получаваме гняв, агресия, алчност, страх,…  От тези сфери покриващи „кармичния” човек – в тази тема акцентираме на страха.  Чувството страх се ражда и задържа, където има слабост, детски травми, натрупани натрапчиви мисли и склонност към хипноза, към лековерие в илюзии...  Страхът „търси” емоционални хора, натрупали в мозъка пътеки от подобна, некачествена реакция, … хора със свити души, които се реализират на ниво енергия и емоция, а не на мисъл и причина.  Те обичат да говорят непрестанно за „проблема”, да очакват безрезервно  разбиране и съпричастност, да ровичкат в кръг около обекта на страха си без да излизат навън…  Тези хора предпочитат да се тъпчат с храна, отколкото да анализират в дълбочина „етимологията” на емоциите си, ….   Предпочитат да се лишат от вътрешна светлина, от щастие, но не и от обекта на страха си – той е като метастаза, на която, ако не прекратим деструктивното й съществуване - с годините се увеличава и прави зависими все повече органи и дейности на човека!
§ - Моята жена прочете тази страница и каза, че греша като пиша, че няма световна конспирация. Според нея "нечовешки" същности управляват като кукловоди богати и управляващи фамилии и в последно време всички техни решения са откровено нехуманни и имат нескрит малтусиански привкус!
€ -    
@  -   Защо трябва да се увеличават милардите? Всеки нормален човек може да живее спокойно и прекрасно с далеч по-малко пари и предмети!  И се питаме - нормален ли е човек, който има 200 милрд, а иска още 200млрд!  Първо да уточним, че когато някой достигне до тези цифри,  той мисли непрестанно как да ги запази и увеличи - ако се налага ще създаде паника от някой "изтърван" вирус, ще "прежали" 40-50 000 умрели от този вирус, но в крайна сметка ще изкара още 100 млрд от това и ще купи на безценица фалиралите държави /икономики/ с техните пари /фармация/.  И той знае, че ако не го направи това, другите негови конкуренти ще го направят ... а стане ли по-беден от тях - няма да оцелее дълго нито икономически, нито физически  /ефекта на ранения вълк, който другите веднага изяждат/.  Тази неестествена борба между свръхбогати хора, понякога взема милиони жертви /I  и II  Световни войни/, което за "малтусианско" възпитаната аристокрация е бонус. Това е борба между крокодили, които докато се въртят в смъртоносна хватка, прегазват стотици хиляди по-малки субекти от околната фауна.  Ние сме тези субекти и не трябва да губим спокойствие, далновидност и да не забравяме, че нашата душа е най-важната ценност - независимо в каква ситуация сме поставени.  Тя, душата може да бъде загубена  и в охолство, и в нищета, и в спокоен хедонизъм, и в стресираща ситуация,...   А който замени душата си срещу власт и пари  в повечето случаи се освобождава от законите, от етичните граници, от рамките на съвеста. 
    /Т. Малтус - "населението се увеличава в геометрична прогресия и трябва редовно да се намалява чрез войни, болести, глад и епидемии"/.
+    - Който е здрав и спокоен е позитивен,... който е позитивен е здрав и спокоен! Химията ражда нагласа, нагласата влияе на химията - развитото съзнание разбира и действа!
///    -   Техническото, финансовото, материалното развитие изпреварващо психо-менталното ни развитие деформират онова, което наричаме съвест, човечност, духовност.  Хората /политици, банкери, полицаи, олигарси,..../,  които формират такава изродена ментално-енергийна фигура, невидима за физическото око имат голямото изкушение да стоят над закона и в същото време да контролират импулсите си. В тази ситуация живота показва, че повечето заменят образно казано душа срещу власт и пари, и перверзиите и пороците  се изплъзват зад рамките на нормалното. Добре, че  обикновеният човек няма идея и представа в каква същност може да се превърне една душа, отдала се изцяло на материалната игра. 

Коментари

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Всеки търси истината с различно свое поле! Едни искат: "око да види, ръка да пипне", други чакат да "усетят" света енергийно, трети чувстват, преживяват истината и тогава тръгват към нея, други ровят с мозък до дъно, други слушат интуицията си или съдбата да ги подкани,.... А всъщност всички тези наши канали за връзка със света са малки и недостойни "сетива" в необятен и сложен свят. Така, че скачаш с вяра или много животи се луташ и питаш. В този блог предлагам своето мнение и своята вяра! А илюзия, сигурност, спасение, път, здраве, душа, истина,... всеки сам трябва да реши "защо и как" и това е част от неговата съдба!

    ОтговорИзтриване
  3. ...обусловният ум се занимава с анализ/факти/статистика/теории/теореми..търсейки потвърждаваща становището му информация..Докато творческият ум е милостив и благосклонен..;той не е обременен с нищо друго освен с този миг и..възможността да го разиграе по всевъзможни начини..

    ОтговорИзтриване
  4. "Малкият човека иска да стане голям човек, недобродетелният иска да стане добродете­лен, слабият и незначителен мечтае за положение и власт. Така­ва е постоянната работа на нашия ум. Такъв ум не може да бъде спокоен и затова не може да проумее творческото състояние. За да променим света, който ни заобикаля, с неговата мизе­рия, войни, безработица, глад, класови различия и пълно обърква­не, трябва да променим самите себе си. Революцията трябва да тръгне от нас, но не според дадени идеи или идеология, защото революция, основана на идеи или на някакъв модел, явно не е ни­каква революция. За да осъществи дълбока революция в себе си, човек трябва да разбере целия процес на своите мисли и чувст­ва в отношение към всичко друго и всички други. Това е единст­веното решение на нашите проблеми, а не повече дисциплини, вярвания, идеологии или учители. Ако можем да разберем себе си във всеки даден момент, изключвайки процеса на натрупване, тогава ще усетим спокойствие, което не е резултат на дейст­вието на ума - спокойствие, което не можем да си въобразим, и което не можем да предизвикаме. Само в това състояние на спо­койствие може да има творчество."Д.Кришнамурти

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог