Пътят на Хор


      Има три важни колони, които формират нашия живот на този начален етап от съзнателното ни развитие: човек, Бог и Пътя между тях /наричан в Др. Египет – Пътят на Хор/.  Всичко останало, което  наричаме ежедневие е прекрасно, уникално  преживяване, но е само  пласт шарена боя върху истинската статуя – заложеният в нас живот!
     И този Път за извисяване на Човека, който сме там, вътре … е път на  растящата душа. И само тя с развиващото се съзнание може да възприеме Пътя на Хор като активиращи подсъзнанието думи, като упътване към собствен, уникален път.  Как се развиваме пътувайки към Извора е толкова обширна тема, че дори само маркиране /, което и ще направя сега/ ще ми отнеме 2 седмици ежедневни допълнения.   Но ще опиша тази пътека възможно най-просто, а не като в мистерийна школа – няма да говоря за Нова раса,  за медитация, за екстрасензорика /не и на тази страница/, а за онези стотици прости неща, които ще и трябва да се случат в нас, докато изкачваме стълбата на Яков.  Всички същества, независимо на каква основа /въглеродна, силициева, плазмена,…/, независимо от коя Галактика или Вселена … имат един и същи път, еднаква стълба – ментално /съзнателно/ развитие.  И като тръгнеш упорито нагоре – има хиляди подробности, които ще срещнеш и те ще те променят.  
    Но всъщност по-трудно е началото, защото изисква от нас спокойствие и вътрешна сила, позитивизъм и насоченост само нагоре … и   вместо да сме зависими от биохимията – ще раждаме продукти от „светлина” /,защото където е светлината, там е силата/.   И Пътят на Хор няма да бъде разбран, ако  си загубил самоконтрол и оптимизъм, ако не излъчваш енергия навън, ако изпитваш страхове, ако си забравил да танцуваш и пееш като щастливо дете, ако емоции /=връзки/ и грижи те теглят към ниски вибрации и вътрешен хаос или напрежение.   Пътят към  Бог е вид  себепознание и е път за единици, за хора, които нямат материални съкровища, нямат суета /особено „умствена” – защото нагоре умът ще пречи/, а имат идеали, жажда за светлина, благодарност, съзнателен глад за истина и развитие….
      Тази страница е техническа   само ще маркирам аксиоми за всяко стъпало и с времето ще допълвам и развивам тези изречения /заглавия/.   Всяко от тях има практическа или „медитационна” стойност!

Тяло  /първо стъпало/
-  Ако редовно не чистиш тялото /с глад/ грешките в ДНК ще се натрупват лавинообразно, което води до болести и преждевременна смърт.
-  Научи се да „чуваш” и  контролираш биохимията  за да преминеш към  анализ и контрол на астралната си биохимия!
-  Който чете и учи /език, наука,…/ и след 50-60 г. ще запази ясна и ще стимулира менталната си дейност. Пази мозъка си като го натоварваш!
-  След като опознаеш енергийните си тела, бъди готов да приемеш идеята, че можеш да създадеш собствено поле!
-  Животът ни в това материално тяло започва като холограмен проект и завършва като модулно разпадане на ракета /разделяме се поетапно  с тела по реда, по който сме ги получили и развили… и  тяхното качество и съзнателно осветяване влияе върху този процес.
-  Усъвършенстване на дишането спестява много болести, поднася много нови качества и способности, удължава живота и може да синхронизира личния ни ритъм с други, по-Велики Ритми, което се отразява на съзнанието.
-  Само нещастните, депресираните и недоволните се тъпчат с храна   следвай обратната логика!
- Скоростта и състава на кръвта са определящи за жизнената сила  -  редовно разреждай и усилвай тази укрепваща /фортификационна?/ течност  със  „сурови”, чисти течности /и дишане/.
-  Ако не се научиш да контролира параметрите на действие на сетивата си – все още нямаш никакъв контрол над тялото.
-  Формулата за дълъг и здрав живот е сложна и не всеки може да я изпълни  /суровоядство, йогическо дишане, анабиотичен релакс, „програмирана” вода, билки, раздвижен гръбнак, активирано кундалини, чиста енергийна система, тантра-йога,…./.  Само суровоядство, регулярен  глад и йога /20 минути на ден/ са достатъчни за да достигнеш 70% от ефекта на пълния комплекс.
-  Колкото повече съзнание влагаш в нещо, толкова по-реално /като частица/, по-осветено става то … в случая – тялото ти!
-  Пречистването на тяло, на енергия, на емоции, на мисли,… има връзка с нашия синхрон със световните ритми.
-  Тялото отразява състоянието на душата т.е. само с йога и гимнастика не ставаш нито здрав, нито осъзнат, нито красив,…
-  Колкото повече светлина търсиш и намираш в себе си, толкова повече живот и сила навиваш на кълбото си!
-  Има много нива /квантово, молекулярно, ДНК,…/ и начини /стволово, невронно,…/ да се самовъзстанови тялото и енергийната ти система. Само открий своя ключ /дума, музика, билка, …/ и прикрепи към този ключ своя тайна цифра, … та когато имаш нужда – активирането ще става само с ключа и цифрата!
-  Около нас е пълно е енергия /прана/ и начина да я приемаме и разпределяме из физическото си тяло е необходимо, здравословно  умение и еволюционен показател.
-  Умереност във всичко: и в грижи, и в работа, и в радост, и в щастие, и в тъга,… Опитвай се да следваш една линия, без големи амплитуди – те са вредни и в двете си посоки.  Алчността и крайностите съсипват и тялото, и душата!
-  Всяко твое ДНК има свой етерен дубликат, който има тясна и жизнена връзка със слънчевата светлина.  Редовно /поне веднъж седмично сутрин за 20-30 минути/ захранвай със светлина /на Слънце/ тялото си – дори да не разбираш всички нива и механизми – те си имат „светлинни” нужди за своите програми!
-  Ако се научиш да дишаш бавно, спокойно, дълбоко,…като йогите, това ще се отрази на мисленето, на желанията, на волята!
-  Всяка храна, която приемеш променя енергията ти, отразява се на репликациите ти.  Ако осъзнаеш колко силен коректив е за физическото ти тяло – ще  приемаш само прясна растителна храна.  А  следващите поколения /предполагам/ ще открият, че можем да се храним с плазмена, магнитна, светлинна, електрическа, космическа, акустична, геомагнитна, …енергии!
-  Колкото повече те вълнува и стимулираш биологията си, толкова по-малко съзнание и светлина ще имаш!
-  Освен храна и психика има трети фактор за болестите ни: дисбаланса на енергийните ни потоци. И в трите фактора водещи са: чистота и вибрации! 
-  Не можем да говорим за път на духа, докато съзнанието е изцяло заето с тялото.   
-  Всяка вода, всяка храна, които приемаш нека бъдат програмирани  т. е. да бъдат  приети съзнателно и позитивно!
-  Колкото повече жизнена енергия /прана/, толкова по-силна имунна система,  толкова повече здраве!
-  Умението да се концентрираме е свързано с определена мозъчна биохимия.  Самообучението в концентрация създава химическа устойчивост, която ще ни е нужна през целия живот!
- ДНК е книга, която очаква своя „оживяващ” читател за да му предложи множество нови способности /като телекинеза/ и  вградена информация /като възнесение/! Мозъкът е този, който ще създаде биохимическите контрагенти за това!
-  Здравето на тялото е обратнопропорционално на обществената ангажираност!
-  Напълняването  е отговор-защита срещу интервенцията на външния свят. Докато не решиш този конфликт на подсъзнателно ниво  диетите няма да помогнат!
-  Химическата привързаност в повечето случаи е неосъзната, както е неосъзната биохимията в нас при вземане на решения.
-  Сънищата  трябва да ти подскажат с кое тяло работиш най-много през деня!
-  Между материята и духа ти има цял свят от вибрации, който си длъжен търпеливо и последователно да извървиш!
-  Човек вдишва и издишва въздух  500 милиона пъти в живота си. Ако се научи да го прави по-бавно, ще си осигури повече здраве и време за други по-важни неща!
-  Мисълта ти може да бъде лечебна според вибрацията заложена в нея! Ако ментално съчетаеш енергия, любов, сила, светлина,… и ги  насочиш към  клетка или орган – с основание очаквай оздравителен ефект!
-  Има различни начини, с които всеки ден храним или животното,  или Божеството в себе си.   Всеки прави своя избор!
-  Научи къде са енергийните резервоари /дантиен, слънчев сплит, гръбнак,…/ и медитирай, и привличай в тях повече прана!
-  Мозъкът ни работи добре и дълго, когато имаме спокойна организация на всички етажи /тяло, психика, мисъл,…/. Внесеш ли хаос и шум – намаляват функциите му, страдат и жлезите,…
-  Когато вървиш, дръж тялото и главата изправени – това не само подмладява, но и „хуманизира” определени мозъчни дялове /продълговат/
-  Тъй като с това тяло /затвор за душата/, нашия дух добива непосредствен опитност в този, дуалистичен свят – винаги се отнасяй с него /както и с мозъка/ като с верен приятел, с когото сте в колаборация!
-  Не е възможно съвсем да не грешиш, но пък в твоя власт е да не задържаш негативна енергия /информация/!  Избягваш ли това, почистваш ли се от негативното – деформациите, болестта трудно ще те открият!   
-  Тъй като сме сложен хибрит от материя, информация, светлина,… колкото важна е храната, толкова важно е дишането, толкова важна е и всяка информация, която допускаме в нас. Понякога просто изречение може да е много по-токсично от най-лошата храна /буквално/! Ти решаваш какво да гледаш, да чуеш, да кажеш, да помислиш, да те развълнува,…!
-  Както тялото се уморява и блокира от токсини, така реагира и мозъка от илюзии! А те присъстват ежедневно и навсякъде и влизат безпрепятствено в нас, ако не ги осъзнаваме!
-  Колкото по-изявени са в теб определени полови признаци, колкото по-профилирани са интересите ти,….толкова по-разединен е мозъка на полукълба, толкова по-некачествени са функциите му!
-  Думите, мислите, … всички наши съзнателни продукти имат вибрационна стойност и градят полеви структури, които надживяват 4те ни нисши тела!
-  Нашето съзнание има своя честота  /1520 000 – 9 460 000Херца/ и в зависимост към коя крайност на този диапазон го „държим”, то предлага различни свои възможности и събужда определени качества в системата ни.
-  Когато пречистваме тяло, емоции, мисли,… ние повишаваме вибрациите им, получаваме по-добра защита на системата си, черпим повече информация от околната среда,  добиваме повече власт над т.нар. реалност!
-  Колкото по-положителни са мислите и действията, толкова по-малко е количеството нужна за тялото храна! Този факт е свързан с ефективността  на нервната ни система – важен елемент при съхранението на прана!
-  Дори 1 кг  в повече натоварва сърцето, нарушава  вътрешната хармония, деформира,…
- Движенията на тялото не само отразяват ментални /духовни/ структури, но и им влияят. В интерес на тялото и на душата е движенията, които правим да са плавни, свободни, спокойни,… Както в Ци Гун!
-  В нас има толкова много и сложни програми относно тялото, че можем да говорим за негова Висша интелигентност! Макар да не се изразяваме точно, то с пълна сила можем да се доверим, когато то поиска, когато се възстановява, когато подсказва,… Всеки високо осъзнат „чува” тялото си. Той дори може само да погледне храната и да „усети” дали тялото има нужда от нея, дали ще я приеме като полезна.
-  Започнеш ли да имаш нужда да свикваш с „нещата” от живота, да ти е трудно да се нагодиш, да имаш видими деформации по тялото, …  -  започнал е процес остаряване!
-  Има линия, която разделя напрежението от удоволствието. Всеки от нас има богата опитност и от двете! Но в интерес на дълъг и съзнателен живот е да се придържаме към тази „средна” линия, среден път!
-  Всяко чувство, всяка мисъл,…. Всичко е жизненоважен  обмен на енергия и информация. Ти дирижираш това!
- Възрастта е функция не само на тялото, но и на мозъка. И колкото по-съзнателен е индивида, толкова по-значителен е програмиращия фактор – мозъка!
-   Поддържане на високи вибрации дълго време води до структурни изменения по енергийните ни тела. Така започва онзи алхимичен процес, при който съзнателно можем да променяме не само физични дадености, но и полеви показатели, но и астрални програми,…
-  Правилното дишане може да преплете жизнен и съзнателен поток., … а това е нова сила, нов играч по пътя на трансформациите.
-  Никакви еволюционни промени, пранично хранене, парапсихични качества,…не могат да се случат преди да установим умствена дисциплина.
-  Средата има качеството да отключва определени гени. Ако можеш да избираш среда – избираш и съдба!
-  Трябва добре да познаваш границите, които ти поставя антропологията, средата, гените, мозъка,… и да си поставяш цели, и да носиш товар поносими за теб, реалистични!   Всеки живот, който ти е даден има рамка, която трябва да бъде достигната и реализирана – ни повече, ни по-малко.
-  В нас има създадени априори програми за промяна, за оздравяване, за развитие,… Кодовете се откриват или в екстремна ситуация, или на  будно съзнание!
- Здраве, дълголетие, възнесение,... на нашето тяло са плодове на съзнателна трансформация.  Сега можем да му въздействаме 1-3-5%. Но е имало и пак ще има хора /раса/, които  достигайки 100% ще могат да преобразуват физичното тяло в плазмоидна сфера и обратно, и така да  прекрачат всички материални ограничения! 
-  Има два източника на житейска сила – сърце и мозък,  но  и  зад  двете  стои духа.   
-  Когато имаме силна биоенергетика – количеството храна намалява, дишането се удължава,…, защото ефективността на цялата ни система /от работата на митохондриите и разпределението на праната до сърдечната енергия*/ се увеличава.  Можем да научим тялото си на това!  Подсигуряване на стабилна енергия чрез много храна е най-краткия, тъжен и тежък вариант!   Впрегатните животни могат с малко трева /калории/ да свършат огромна работа, защото еволюцията ги е „приучила” към енергийна ефективност.         
   * йогите са достигнали познание и владеене на тази ефективност дотолкова, че отчитат дори енергията, която ни отнема бързата сърдечна дейност и съзнателно я забавят /, което в дългосрочен аспект си е здраве и дълголетие/.
-  Ако попаднеш в стрес, гняв, умора,… спри  и за 5 минути направи дълбоко коремно дишане!
-  Всяка промяна в храна, дишане, емоции, мисли, нагласи, цели,… променят по свой, особен начин и тялото. А когато достигнем и контрол над дишане, кръвна циркулация, сърце,… не само променяме, но и можем да освободим по-горни тела /етерно, астрално,…/.
-  Ако знаехме как пространствените полета влияят на нервите ни, на тъканните ни полета, … щяхме да избираме по-внимателно къде, с кого и как да живеем!
-   Както Бог, Общата енергия, Всичко,… иска да е в хармония и движение едновременно, така и ти трябва да чистиш и осветяваш всяка клетка непрестанно, защото има хармония, когато всеки елемент на системата стане перфектен.   ...    И когато все пак трябва да напуснем това тяло  –  нека го правим с достолепие,  с благодарност,  с мисъл за другите,…
-  Ако между чакрите няма връзка или синхрон /ако се развиват с различна скорост/, ако има блокажи -  това обикновено води до дефекти, които ние познаваме като физични, сексуални, психични, ментални, ... деформации. Енергийната система, от която чакрите са част е "тяло", което трябва да се изучава, храни и тренира /йога системата може да ни научи/. всеки, който е пренебрегнал тази своя система лесно би загубил равновесие и малката пътека нагоре!
-  Ако за едно общество се съди по грижата му към бедните и към животните, то за еволюцията на едно същество се съди /освен всичко друго/  и по интелигентната грижа за чистото и здраво тяло и по умението му при все това да може да стои на дистанция от него и всичко материално , с което то го свързва!

Мозък  /второ стъпало/    
-   Нашият мозък има силата да въздейства и на атомно ниво
-   Щастието ни идва от мозъка и приоритетите, които той определя
-   Мислите могат да променят света, когато в тях има логика и план, а в нас има сила и воля
-   Нашият мозък е двустранен трансформатор между материята и душата, в която се съдържа невероятно количество информация за преоткриване  чрез  т.нар.  съзнание и чрез, което ще я настроим да резонира с Общата памет наречена Параматма /Световна Душа над време и пространство/
-   Всяко повторение на една мисъл усилва силата й и може да я превърне в програма
-   Най-лесната и най-бързата вътрешна промяна  е силната и правилвно насочена мисъл
-  Паметта не търпи напрежение и насилие – викай я спокойно и нежно. Тя не търпи и преяждане! 
-   Който тръгва нагоре ще  намери нови нива, извори и пътеки за информация. 
-  Само, когато и двете полукълба работят заедно се постига максимален резултат. Не можеш само с математика, както не можеш само с поезия да опознаваш адекватно света.  Не видиш ли, не анализираш ли едно нещо от 10 различни ъгъла – не си го видял още!
-  Нашето подсъзнание е дълбоко море от жива, подвижна информация, която съзнанието може и трябва да се научи да използва по всяко време
-  Потока от информация, с която ни залива света достига до  един от трите дяла на мозъка – рептилен, емоционален и неокортекс. Според съдържанието, вибрацията на информацията бива захранен определен дял и когато това се случва определен брой пъти … този дял става доминиращ в поведението, в съзнателната ни дейност.  Ти решаваш каква информация да допуснеш и кой дял да захранваш! 
- Познаване на програмите, които определят живота ни е необходимо начало за т. нар. ментални трансформации 
- Умението ни да концентираме мисълта си дълго и продуктивно върху една тема е единствения начин да достигнем до някое от нивата на истинност за нея. Всичко останало е безпаметно плъзгане по повърхността на живота.
-  Един от начините да опознаеш Бог е чрез мисълта и всички, които обясняват, че това е невъзможно са същите, които осъждаха Галилей 
-  Богопознанието започва с пантеизъм, минава през религия, после през наука, подминава „антропологичната” ни представа за Бог, надживява всички догми и накрая събира в едно всичко това за да осъзнае, че само мозъка не стига за да се разбере нещо, което е в основата на онези, които са измислили самия мозък 
-  Имаме умствено поле, което трябва да пазим чисто за важни въпроси  
-  Една от функциите на мозъка ни е да ни държи над илюзиите. Когато това не се получи, той става главно действащо лице в този театър
-  Нашият мозък много лесно може да бъде хипнотизиран. Всъщност, повечето хора преживяват с 95% „пренасочена” или замъглена мозъчна дейност.  „Разхипнотизирането” е способност на определено работно ниво на самия мозък и това се решава още в детството.
-   Трансфера между интуиция и мозък е въпрос на вибрации и умение на съзнанието да ги „чете”.   
-   Имаме волево тяло, което,  ако не е развито и не участва в израстването ни обезсмисля факта, че  сме много умни.   
-   Четенето на акаша няма нищо общо с менталното ни развитие, но без това развитие – тази способност би била безполезна    
-   На нашето Вселенско ниво най-важни са  информацията и времето     
-  Всичко, което мозъка и сърцето преживеят става част от кармичния товар. Нашата душа е задръстена от кармични отпадъци, които ни привързват към материята.  Научи се да  обичаш, да мислиш, да помагаш, да работиш, … без да плащаш за това с „тежка” душа !    
-  Свободният мозък знае, че добро и зло, че етнически, религиозни, политически, идейни, … различия между хората са само човешки понятия усилващи илюзиите   
-  Ум, в който няма тишина, ред и равновесие не подлежи на самоконтрол.      
- В плетеницата на нашето еволюционно бъдеще, винаги трябва да намираме поне една заложена небесна нишка.      
-  Всеки, който не може по идейни съображения да съчетае: йога, ежедневие, религия, наука, култура, образование, възпитание,… значи не е измъкнал мозъка си от блатото на догматизма. 
- Преди да започнем да осмисляме по-аналитично света и отвъд е редно да свикнем да съзерцаваме чисто, спокойно, безучастно /вътрешно и външно/.   
-  Използване пълноценно и на двете полукълба, бърза адаптация и реакция, енциклопедично и „наддогматично” познание, екстрасензорни способности съчетани с безупречен морал, проницателност, но и рационален поглед зад материята  =  това е новата раса и в нея няма и грам примес на религия.      
-  Мозъка и 6 чакра /аджна/ са директно свързани и всяко упражнение за активиране на едното, влияе и на другото    
- „Отдели се от материята както пламъка се дели от дървото”:   огъня на мисълта може да променя /кармично тяло/, може да пречиства /астрално тяло/, може да „изгаря”, да осветява в спасителна светлина всички временни тела,…    
-  Просветлението, нирвана се случват само на мислещи същества, само на спокойни и красиви умове     
- Посоката, в  която  насочваш мисълта определя цвета й, съдбата й, както и свободата на душата. Може да имаш материален живот, защото мислиш само за битието, ... можеш да имаш трансцедентално съзнание, защото твоята мисъл е докоснала по-високи истини,…   
-  Няма нищо непознаваемо нито вътре в нас, нито „над света”  за онзи, който използва целия си мозък.    
-  Който опознава себе си, своята душа, дух, същност, тяло,… той косвено изучава Бог, душата Му, Духът Му, същността Му, тялото Му, замисъла Му.    
- Знанието е най-дългия, трудния и опасен метод за движение към Началото.   
- Колкото повече се разгръща ума ни, толкова повече връзки и съответствия намира между себе си и Вселената  ;
- Има чисто мислене /математика, физика,…/, има мислене съчетана с наблюдение /астрология, физиогномика, хиромантия,…/, има  мислене съчетано с астрална енергия /медиумизъм, психология, магнетизъм, психометрия, геомантия,…/, има мислене дълбаещо на своето ментално ниво  /философия, логика, телепатия, пирокинеза, телекинеза, …/, има мислене съчетано с духовна енергия /теургия, хипнотизъм, …/.   Чакрите, които са „отворени”, развити позволяват на мисленето да разшири своя диапазон.   Използвай тази опция!    
-  Умът пречи в началото на пътя за да повярваш и в края на пътя  за да срежеш пъпната връв.  Малцина са тези, които нямат тази борба и за това са отворени за връзка с други полета /телепатия, Акаша,…/.
-  Нашия мозък има диапазон за преработка на информацията определен от ДНК. Когато достигнем границите му ще се задейства заложена опция за структурна промяна  т.е.  ако достигнем 100% на този мозък ще получим по-голям!
-    Все още много хора не различават мозък от съзнание, съзнание от душа. Когато започнеш обосновано да ги разграничаваш - значи вече си започнал себепознание!

Енергийни тела   /трето стъпало/
-  Преди да заговорим за сила на енергията ни, за цветове на аура ни, за способностите ни,… първо започваме с дисциплина на енергията – била тя физическа, емоционална, ментална,… Всяко развитие и осъзнаване на телата ни започва с пълен контрол, ... контрол, който трябва  да видим всеки ден, във всяка наша дейност.
-  Без вяра нашата енергийна система винаги ще остане затворена. Само чиста и откровена вяра може да отваря, при това лесно и бързо  вратите  към други светове и сили.
-   Няма  еволюция, била тя техническа, ментална, културна,… която да не включва развитие на енергетиката. Развитието на нашето съзнание е развитие, трансформиране, облагородяване на нашата енергия.
-  Ще изградим устойчива аура само с чистота, сила и постоянна „светла” посока на всички наши нива.
- Работата с Кундалини, трябва да се случи на финала на нашето пълно осъзнаване и реализиране, защото изисква сила, която да го владее и ум, който да го насочва. Тя е като  звяр, който може да те изяде, ако загубиш контрол над него!
-   Всички енергийни промени по нивата са структурни и информационни промени.
-  Епифизата ни е силно зависима от храната и водата, които приемаме, .. а тя е главния ни кабел със света, от който произлизаме.
-  Всяка манипулация в телата ни започва с вибрационна промяна. А който владее вибрациите, които произвеждат  сърцето, мозъка, подсъзнанието, дишането,… владее съдбата си!
- Зад всички сложни и неясни термини /астрална биохимия, спирален флуид,…/ всъщност стоят прости химически и енергийни потоци, възли и обмен. Колкото е по-вярно нещо, толкова по-просто може/трябва да бъде казано!
- Прана е около нас, но само някои се хранят с нея. Защо?  Защото входовете /чакрите/ и складовете им са чисти,  и с хармонични движения и съзнание я привличат.
- Нашата Вътрешна светлина изразява духовната ни еволюция! Когато я визуализираме тя ни лекува. Когато обичаме тя се увеличава. Когато повишаваме вибрациите си тя завладява системата ни. Всъщност нашата истинска същност, ние – сме тази светлина!  Който е буден започва да свети, който спи - потъва в мрака!
- Нашето светлинно тяло, нашата истинска същност трябва ежедневно да бъде захранена с доза добро, къшей любов, парче усмивка,… Както храним материалното тяло, така трябва всеки ден да храним адекватно всичките си тела:  етерното с енергия от природата,  психиката с положителни емоции, мозъка с предизвикателства и истина, подсъзнанието си със спокойствие и разбиране,  душата си с дела от любов,  а духът - той се храни директно от Извора.
- Всяко противоречие вътре в нас, всяко двусмислие и неяснота … нарушава енергийната хармония в системата ни.
- Енергията в нас се усилва правопропорционално на хармонията на вибрациите и контрола ни над тях.
- Колкото по-развито е съзнанието ни, толкова по-сложна и реципрочна е системата ни за полева саморегулация.
- На този етап, на който сме  по обясними причини не сме преки участници, не сме функционална брънка в Енергийния кръговрат. Когато съзнателно подредим 7 етажния  си лабиринт така, че безпрепятствено да пропуска енергийния поток от върха до долу за да формира цикъл … в друг цикъл, ставаме жив канал, работеща мозъчна клетка, функциониращ енергиен кабел от Общата система. А тя, Системата, която наричаме Бог - пази и надгражда това, което й трябва … вечно!
- Ние сме възел между светове, врата между Макро и Микро свят. Ние сме енергиен портал между измерения. Нашата многопластова енергийна същност е последица от тази връзка. Все още не осъзнаваме сложния енергиен феномен, който сме, но когато това стане – ще се грижим за полетата си повече, отколкото за стомаха си по десетки важни, физични причини!
- Винаги, когато ти паднат вибрациите – цялата ти енергийна система обърква ритъма си. Впоследствие тя вкарва големи ресурси и проверки за да възстанови хармонията.  Дали си е заслужавало?
- Енергийната ни система е еволюционно свързана със Слънцето. Погледнете египетските стенописи и вижте колко често там присъства Слънцето, с какво завършват слънчевите лъчи, … Нашата система е обвързана със звездата ни и в това има код, който всички древни цивилизации, тайни общества, световни религии са разчели или поне са доловили. Ако проследите последният ден на богомилите при Монсегюр – ще откриете част от отговора /Слънце, душа, сянка, карма, рай, връзка,…/.
- Нашите магнитни токове натрупват прана, когато дишаме правилно и дълбоко, когато се храним чисто и малко, когато сърцето и мозъка ни са свързани на високо, когато съзнанието ни е фокусирано,…. Те променят биохимията, тя променя кръвта, кръвта променя тялото, … -  оформя  се „възходящ цикъл” пълзящ към честотата и силата на духа.
- Концентрацията е физичен процес, който фокусира ментална енергия през челната чакра. Всяко наше внимание е последвано от енергия /Енергията следва съзнанието/, всеки наш поглед раздава енергия и там, където е мисълта ни – там нещата са се променили. Осъзнай силата на своето внимание, на своята концентрация и използвай този енергиен лъч да променяш себе си и света … колкото и бавно и недоловимо да е това в началото!
-  Енергията на различните наши етажи е като  песен на различни октави. Тази песен наричаме жизнена енергия и можем съзнателно да я усилваме, да я раздаваме, да я променяме,… Някой ден ще разберем какъв уникален и важен феномен е жизнената ни енергия и ще започнем да я пазим само за красиви и смислени неща!
- Около всяка наша клетка, около всеки орган има поле, които постепенно ще започнем да „чуваме”, да усещаме, да разчитаме! Ще долавяме какво си „говорят”, какво обменят, какви връзки поддържат! И ще участваме активно в тази симфония!
-  Енергията ни се променя  непрекъснато … дори когато спим! Достигнем ли силовия момент да променяме съзнателно нашата система, това вече е еднопосочен път – или надграждаме нагоре или постепенно се саморазрушаваме.
- Когато „горно” тяло се променя, по-долните се завъртат в същата посока. Телата ни са обвързани и непрестанните им трансформации, колкото и да са малки са парчета от един пъзел, от една машинария.  Връзката „материя – карма” е  семпъл пример как са омотани телата и колко бързо и директно си взаимодействат:  „Прощават ти се греховете - за това  стани и ходи”/перефраза/.
-  Който владее емоциите си и не допуска негативни мисли, реакции, чувства, изказ,..., а винаги запазва външна и вътрешна усмивка /Буда/, спокойствие - той може да определи себе си като пазител на жизнената енергия. Спокойствието е първото и необходимо условие за съхранение и увеличаване на жизнената енергия в нас.
- Когато изучиш телата, чакрите, меридианите и енергийния обмен, когато овладееш ида и пингала, и пуснеш Кундалини по сушумна – тогава ще откриеш сам какво е светлинно тяло и как то събира материя, разум и дух в една нова система.
-  Т. нар. духовен живот е вид окултуряване, облагородяване на нашата енергийна система – релсите, по които трябва да се движим, докато излизаме сред другите в Космоса, ... пътеката, която ни помага да се развиваме правилно.  Всички по-помпозни обяснения са подробности!
- Когато съзнанието ни е насочено навън - харчи много повече енергия, отколкото, когато е насочено навътре. Липсата на баланс тук - изтощава енергийната ни система!  За това, щом усетиш изтощение /а не познаваш специални упражнения/ - изкарай един ден на орехи с мед,  на дихателни упражнения в гората и няколко часа медитация /с концентрация навътре/.
-  Мисълта има енергийна стойност, която се повишава, щом превърнем мисълта в реч, ...която става по-силна, когато се изпее или римува в стих, .... и още по-силна, когато се повтори многократно,...и т.н..  Това са ония подробности, които всеки магьосник познава!
-  Когато съзнанието започне да работи с всички Енергийни тела  –  тогава започва истинското пътешествие.
-  Звездите излъчват ритми и сили, които променят енергийната ни система.  За това всяко наше житейско събитие има в уравнението си „точен момент” и „помощ от горе”.   Но съвременният човек не познава истинската астрологията.
-  Да усилваш вътрешната светлина, да ставаш по-добра душа, да шиеш нова астрална дреха, да се изкачваш по стълбата на духовното развитие, да използваш повече от мозъка си,… все ефекти от една и съща стъпка!  
-  Събуди шакти! Само ти можеш това осъзнато и в пълна сила!
-  Еволюцията ти е на това ниво, на което са чакрите ти … или казано по друг начин: между функционирането на чакрите ти и съзнанието има пряка връзка.
Колкото по-чисти са енергийните ти тела, толкова по-лесно и ясно съзнанието ти “достига” до духа и управляват заедно,  с вибрациите и качествата му, времето му, силата му, властта му, връзките му,...
- Колкото енергийната ти система е по-близо до природата, до заложената й програма, до хармония с Източника,… толкова по-силно участва в кръговрата от енергия, сила, живот...
Съзнание
-  Само по изключение духът има съзнание … и ние, разумните същества сме това изключение, и ако това не се утвърди на полево ниво, ще продължим да пътуваме безпаметно.  В  тази  вибрационна игра за съзнателно безсмъртие има мислене, навици, хармония, осцилация, … и който я изиграе правилно и до край – става част от света на духовете, където тепърва започва неговото разгръщане  като същност.
- Онова, което наричаме съзнание  е отражение над автоматиката, над механиката, над инстинкта. То е  натрупване на вибрации, трансформация на енергия в информация, … Нашето съзнание е част от Мозъка, от паметта на Бога и всяко нещо, което е силно, градивно, творческо  -  Природата го  пази.  А онова, което наричаме война за нашата душа, намира осезаем  израз в качеството на нашето съзнание.
-  Заложената, програмираната  еволюцията може да се променя само от съзнание!
-  Колкото повече биохимията управлява живота ни, толкова по-слабо е съзнанието и обратно.
-  Има техническа връзка  между дишане, жизнена енергия и съзнателна воля.
-  Който осъзнае същността на своя Аз –  ще види Дома, а който контролира съзнанието, който овладее Аза си -  ще  се  „върне у дома”.
-  Съзнание, на  което параметрите му са подчинени на сетива, пространство, време, материя,… е склонно да атрофира.
- Връзката между нашето съзнание и подсъзнанието е първата стъпка към разгръщане на вложения в нас когнитивен потенциал. 
-  Хората от новата раса ще имат съзнание, че не са това тяло, а нещо  по-скъпо и важно - дух в душа.
-  Когато духовната енергия /от 7о ниво/ преминава  през алгоритъм, пътека:  ДНК, биохимия, сетива, енергообмен, … накрая достига до онази форма на отражение, което наричаме съзнание. Колкото алгоритъма е по-сложен, толкова по-високо е осъзнаването.  Ако имаме „здрава” и силна система /алгоритъм, база/ - можем да развием силно съзнание. Ако базата е деформирана или в ниска функция – алкохол, наркотик, психоза, сън,… проявата на духа т.е. съзнанието е слабо, изкривено, респективно отчитането на времето се променя /, защото съзнанието отчита и време – непознато ограничение за духовната енергия/.  Тогава какво става с т.нар. съзнание, когато премахнем базата – тялото, биохимията, мозъка, сетивата,…?  Изчезва заедно с инструментите, благодарение, на които съществува и духа отново е безсъзнателна енергия „търсеща” по закон нова реципрочна биологична организация за изява!  Може ли да се развива съзнание след тялото?   Висшите цивилизации запазват  базата /тялото/ и я подобряват /с нова ДНК/, но това само отлага дилемата.  Отговора идва с изучаване на 5, 6 и 7о тела, с информацията и качествата, които носят, с тяхното осветяване, с повторения, с нови структури! Там се крие опцията!  Темата е дълга, за друга страница, но в едно изречение тук: за да запазим съзнателност  и след тези временни и методично разпадащи се тела /физическо, етерно, астрално и ментално/ е необходимо  рационално и напълно да осветим 3те постоянни /будическо, каузално, монадично/ и с повторения, опитност, упражнения, редовна употреба – да изградим постоянни, съзнателни структури, но във вече постоянни полета.   Звучи сложно, но всъщност е по-лесно от материалните ни задължения!
- Възпитаване, контролиране, облагородяване на тета вълни – признак за развиващо се съзнание!
- Качествата, чистотата, състоянието,… на нашите полеви тела определя  какво съзнание можем да изградим, както и силата му.
- Който опознае и анализира матрицата може да я надживее …съзнателно. Когато опознаеш нещо, само тогава можеш да го контролираш! Всеки съзнателен контрол ни носи ново ниво на съзнателност!
-  Всяка наша съзнателна дейност – дума, емоция, мисъл, … поляризира нервните ни токове, … променя непрестанно биохимията ни,… пренарежда душата ни. Дори сега, когато още е толкова слабо, че почти не влияе на гените, то - нашето съзнание предрешава съдбата ни!
- Съзнанието ни е като балон, който непрекъснато обхваща все повече и повече реалности заложени в нас и започва да ги осветява разумно, да ги контролира, да твори чрез тях по нов начин. Това е развитие на  т.нар. командно съзнание.
- Колкото повече усложняваме съзнателността си, толкова по-директна ще е връзката с интуицията, която ще се слее с мисловния процес до такава степен, че индивида няма да може да ги разграничава.
-  Т. нар. Божествено съзнание е заложено в нас и чака постепенното му разгръщане  – „хилядолистния лотос” /7а чакра/.  То започва да "работи", когато си напълно наясно с връзката си с  Извора, когато знаеш, че ти и Бог - едно сте, че единственото, което искаш в този живот е да споделиш вечността с Общия Разум, да станеш съучастник във Великата мистерия на живота, да се слееш с историята, която Бог сам разгръща... и зад всяка от тези думи ще стоят много факти, много отдаденост на  сърце и ум.  Тогава всички чакри ще влязат в пълната си динамика и потока от енергии безпрепятствено ще циркулира през нас! И тогава ще станем перфектните енергийни посредници, ... функциониращи проводници между светове /, което е и част от нашата житейска функция/.

- Няма самадхи, няма спасение, няма развитие, ... докато не осъзнаем и себе си, ... докато не открием в сърцевината си фрагмент от Началото, … докато не осъзнаем всичко като живо и като свързано с нас, … докато не „преплуваме” Причинния океан, … докато не надживеем и последната клетка на тялото, осъзнавайки огнената си същност,… докато не добием „квантова” власт над гени, над мисли, над материя, …
-  Има хора, за които да мечтаеш е безсмислено, да гледаш към звездите е губене на време, да искаш да летиш е болест,... Това са свити души на хора-къртици, които не могат да понесат миризмата на свободния дух. Стой далеч от такива форматирани съзнания - те ще мачкат, ще "изядат" душа, но няма да допуснат някой да стърчи над строя!
-  Когато съзнание и дух се „обединят” – личността навлиза в друг еволюционен етап на възприемане на света.
-  Дали т. нар.  единение на нашето съзнание  с Общото, с Вселенското съзнание е само израз или има някаква физика, индукция, научна загадка. Там, горе има ред, закон, мисъл, дух,… и ако в мен се установи подобна система - следва логика да се докосват честоти, да се достига резонанс,…. Но ако си зашеметен от динамичния, суетен, пъстър свят – това нито те касае, нито ти звучи разбираемо!
 - Осъзнаването на Аза, на божествената ни същност, самоосъзнаването ни като божество в развитие - това е началото на ново мислене, нови ценности, нов начин на подреждане на живота ни като общество и като отделни личности.  Предполагам, че след 40-60 години самото ментално развитие ще ни  насочи по тази пътека.  И тогава ще разберем как непрекъснатото съзнание помни всичко, как за него границите между измеренията бавно падат, как материални връзки, форми, себе, емоции, представи,... ще останат в  ”краката”  на съзнанието ни… Много промени ще настъпят – имагинерни и енергийни.
-  Ако събереш мислите между очите, ако контролираш духовния лъч навън и навътре през очите,… значи можеш вече съзнателно да променяш скоростта на личната си еволюция, както и 5те флуида в системата тяло-душа.
-  Пълното осъзнаване на сегашната съдбата, на предходните прераждания,…и последващо ниво - „отделяне” от материалната карма от душата … такава е логиката на вечността.
Колкото е по-чисто огледалото, толкова е повече и по-добро отражението.   
- Еволюционната стълба е дълга поредица от ментални честоти, съзнателни / вибрационни, отразителни/ нива и общества.  Всяко еволюционно ниво е ниво на съзнание.   Волевата /вибрационна/  еволюция е скала, по която се изкачва в своята промяна съзнанието като тръгва от чиста Енергия, баланс и поляризация и достигне ментални преобразувания, индукция и т.н..  И това се случва всеки ден, всеки час в нас – независимо дали го разбираме или не!
-  Когато осветим мрежата Дух-Душа и така се утвърди постоянна връзка Аз-памет – ще се формира непрекъснато съзнание, което на практика е вид  безсмъртие. 
-  За да се качи до върха нашето съзнание трябва да опознае и да се съедини с подсъзнанието и колкото по-нагоре се издига – толкова повече се слива с Енергията /етера/, толкова по-силно става, толкова повече власт за промяна добива,…
-  Има трансцедентално съзнание и има много книги изписани за него. За мен то е сума от много досигнати лични върхове / ум, съзнание, гени, астрал, мисли, карма, душа, енергетика, сетивност, опит, себереализация, …/. То е завършено, понеже е преминало през всички етажи, осветило и употребило всички Енергийни тела… и те са му осигурили власт на различните нива!  От тази позиция то е „докоснало” колективното неосъзнато, което да го свърже с Общото съзнание  /, където душата се реализира/.
-  Егото и невежеството /и раждащите се от тях примитивни емоции/  пречат на ежедневната радост от живота!
-  Отдолу, под ежедневния релеф от грижи и емоции  има тунел за твоето спокойно съзнание, за  духа  -  без нужда от тяло и мисъл.
-  Властта на нашето съзнание е изразена в неговия диапазон!
Трансформация  
-  Всяка промяна има една задължителна и вечна мотивация – свобода! Всяка стъпка нагоре и навътре, всяко ново ниво на съзнание е една крачка повече заслужена свобода. Тя, свободата е нещо, което трябва да се заслужи индивидуално!
- Основната функция на мисленето ни е да променя и колкото по-развит е мозъка, толкова по-далеч и навътре достигат възможностите му за трансформация. Ако насочим мисловния си процес единствено и само към оцеляване и забавление  – ще се наложи да повтаряме до безкрайност урока си тук!  Защото само с вътрешна трансформация можем да намерим пътя към истинското щастие и за излизане от Холограмата! … И нищо не пречи успоредно с това да живеем пълноценно и успешно!
- Силата, с която променяме света около себе си, емоциите си, мислите си,... е всъщност силата на нашето съзнание!
- Всяка промяна, както и желанието за нея, изисква от индивида пълна еднопосочност, управление на т. нар. вътрешна алхимия, познание и връзка с програмите заложени в нас.
-  Метаморфозата на аза е много важна и трудна задача, която се разбира, оценява и извършва само от волеви личности с изразен контрол над подопечните тела.  Тя започва от създаване на здравословни навици, преминава през емоционални и умствени корекции и достига до подготовка за Небето!
-  Дългия, смислен и щастлив живот е последица от умението  рационално да се променяме и адаптираме.
- Умението да  променяш вибрациите си, да налагаш воля над по-долните си тела е съзнателно умение за комбиниране, полево умение за изява, … което отразява и изразява структурата на душата!
- Многото говорене отнема от светлината, от силата, от вътрешното ни спокойствие,… все неща, без които не можем да вървим нагоре.
- Първо не виждаше разлика между аза /същността/  и света /илюзията/,  после ги противопостави във вътрешна душевна битка на добро и зло, а накрая като порасна, разбра, че всичко е едно.  Победа  над дуализма  /аз – неаз/  ще има само  развитото съзнание.
- Колкото по-навътре влизаш в собствената си същност, толкова по-големи и нужни са трансформациите ти.
-  Ендура значи промяна. За розенкройцерите тя е последното стъпало преди небесната врата. Но и всички стъпала до горе са просто поредица от законни корекции, които правят душата ни адекватна за света, от който произлиза и към който се връща.
-  Всяка вътрешна промяна, дори най-дребната е игра на вибрации, ... е  промяна на съзнание, на сетивност, на полета, на гени, на аура, на каузал,…. Понякога една дума, една мисъл, една идея,…  може да промени душата толкова, колкото  години живот не са успели.
- Има ниво, след което добиваме власт да пренареждаме атоми, да трансформираме материалното тяло в божествено. Примери – богомили, Христос, всички известни магове, дзенбудизъм, …
-  С всяка градивна трансформация нашата духовна същност расте и променя пластовете около себе си.
-  Когато разбереш, назовеш, обмисляш,… истина – тя мистично ще те преобрази на субатомно ниво.
-  Всяка трансформация изразява качествата на ума  /на мозъчната  ни  радиация/.
- Всяка секунда от нашия съзнателен живот е секунда на поляризация на нервни токове, на електричество,…на биохимични, на квантови промени, на връзка със звездни цикли, на отношения между полевите пластове.
-  В природата: яйце – ларва – имаго – пеперуда  е  по-видимо, еднопластово и разбираемо от онова, което се случва в нас!
-  Всяка промяна в енергията ни /на микро ниво/  променя  и  тялото ни /на макро ниво/.
- Всяка промяна започва в ума. От там започва и идеята да се преобразува физическото в енергийно тяло.
- В нас има няколко заложени какавиди!  След като достигнем потенциала на това тежко и кратковременно тяло, ще достигнем до плазмена форма на съществуване /трептящи полета, неутрино,…/…  макар и след хиляди години.   Тепърва ще се изумяваме колко шанс и красота са ни дадени, докато пътуваме, докато творим, докато изявяваме живота, който сме.
-  За да започнеш избирателно да се променяш ти трябва разум, …   за да станеш разумен ти трябва вътрешно спокойствие и външни условия, … за да стигне до тази врата, духа ти трябва да е изминал достатъчно път.  Не може да има насилие и препирня по пътя нагоре – или си готов и тръгваш, или спокойно се подготвяш да видиш как се събужда в теб божествената мотивация.
- Колкото си по-зависим от материя, програми, хора, емоции, биохимия, сетива, навици, удоволствия,… толкова по-далеч си от стълбата към небето, от момента на съзнателното трансформиране и израстване.  Всяка еволюционна стъпка си има време!
- Ако достатъчно дълго концентрираш духа над епифизата  -  ще се роди ново поле, духовно тяло.
- Докато си подвластен на граници, илюзии, традиции, навици, … всяка вътрешна и съзнателна промяна ще бъде само мимикрия.
- Всяка градивна промяна се спуска отгоре надолу.  Мозъка променя психиката /астрална трансформация/, психиката променя химията, тя пък тялото.  Всяка твоя мисъл „слиза” до долу и  това е отговорност!  И колкото си по-разумен, толкова повече ти избирателно променяш себе си, отколкото живота променя теб!
-   Ако се научим да медитираме докато спим  /, което е напълно възможно/ ще постигнем доста ...
-  Повечето извънземни из Вселената  биха казали: Нашите роботи са по-съвършени от вас. Нали чрез тях обикаляме по световете”.  Ако искаме да достигнем и разминем роботите, трябва да пренасочим съзнателната си дейност от потребление и технизиране към  самопрограмираме  и  ментално творчество.  
- Дш /утроба/ и Д/изначално семе/, които имаме априори, могат да създадат чрез трансформация на базата на съзнтелната ни монада /наречен съзнателен дух/ вторичен /по природа духовен/ продукт, който да израсне и да се съедини с родителя си /изначалния дух/.   Този /общ за всички нива/ цикличен, еволюционен акт превръща живата душа в животворен дух, защото новата /безполюсна/ енергийна и теоретично вечна конфигурация променя Енергийния баланс, посоката на тороса, качествата, съзнанието, времето...
Дух 
-  Ние, съзнателния живот сме деца  на няколко фрактала, но и сме продукт от симбиозата  на два свята: духовен /микро, квантов, Божествен/ и материален /макро, механичен/.  Като разумен живот формираме свой, трети свят.  И в зависимост от еволюцията на този смесен свят – той гравитира ту към единия родител, ту към другия.  Когато съзнанието е слабо, замъглено от материалната индукция – тялото и химията му определят начина на живот.  Когато съзнанието започне да се развива, неговата сфера започва да се навлиза и да се припокрива със сферата на своя Извор – високочестотна, квантова енергия наречена жизнена, към която имаме прозорец /духът, ние/.  Движението на нашия разумен живот по скалата между материя и дух е онова движение, онзи цикъл, който наричаме духовен живот и това определя съдбата ни!
- Нашия дух е парче от Духовен фрактал, което обличаме със информация, облагородяваме с разумно и контролирано отреагиране.  Всъщност цял живот се учим да живеем правилно за да могат утвърдените мозъчни пътеки да преструктурират душата, а тя да се обогати достатъчно за да може духът да започне разумно и самостойно да твори.  И когато някой ден това стане - изпълним мисията си като разумни, творящи духове - ставаме звено от фрактала т.е. Общата структурата продължава да функционира и се развива нататък ... през нас.
-  Истинската ни сила идва от 7 етаж, от духа.  Който разчита само на храната– получава бърза, лесна, нискочестотна енергия. Който осъзнае, овладее и употреби духовната си енергия получава сила и власт завинаги.  За всички магове това е азбучна истина.
- Волята, постоянството, концентрацията, еднопосочността, контрола, умението да владеем момента – сега,… това са все изрази на духовната ни енергия.  Енергията на всичките ни тела също е отражение на тази първична енергия, която е центъра на нашата същност.
- Колкото повече използваме силата на духа си, толкова по-широк става жизнения ни диапазон.
- Всяка промяна, всяко съзнателно движение представляват концентрирана и насочена духовна енергия.
- Нашите енергийни тела с възрастта започват да се смаляват. Процъфтяването и израстването на духовната ни, на енергийната ни система са ключ към здраве, еволюция и дълголетие.
- Онова, което наричаме власт на духа е съзнателно контролирана и насочена сила от един свят към друг!
-  Концентрирането на духа в 3 око, в епифиза може да роди нова енергийна реалност.
- "Роденото от духа е дух, роденото от плътта е плът".  Нашият дух е органично свързан с Изначалния – от където извира силата!  Съзнателният дух може и трябва  да се доближава до Първичната си природа.
- Нашият дух като въртележка от живот и същност  -  наподобява на вечно  динамо от светлина!
- Духът ни става съзнателен в дуалността, в полярността между два свята /духовен и материален/, но еволюционното  надживяване на тази дуалност е единствения начин да се излезе от Илюзията на единия полюс.  Само свободна същност може да продължи нагоре!
-  Изначалният Дух създава материя за да се въплати в нея! Всичко е игра на един Дух и ние сме вечни елементи от нея, но до сега сме били безсъзнателни фрагменти!
-  Преди да осъзнаеш височината на своя дух, мястото на  силата в теб  -  живота ще те  провери на всички нива!
-   Жизнената ни сила се увеличава при изкачване по скалата материя-дух! И  колкото инструментите за изява /Енергийните тела/ са по-чисти и развити, толкова по-лесно и силно ще се прояви духовната ни сила!   За това - хората на духа са по-енергични, по-здрави, по-въздействащи, ...!
-  Вярата създава директна връзка между съзнание и дух, вярата може и да ги слее – така се раждат силата, чудото,  …
-  Духът във всяко съзнателно същество е Божествен зародиш. От там извира  жизнената енергия, силата, волята,…
-   Насочи съвсем осъзнато силата на духа и волята си навътре  …  и ще съхраниш и натрупаш енергия / и без това голяма част от жизнената ни енергия се пилее по евтини сетивни и емоционални сигнали или „изтича’ през фантазии и илюзии /.
-  Когато изпитваме радост, щастие, любов,..  поради увеличения духовен енергиен поток – започваме да излъчваме, да еманираме, да струи енергията от нас.  При негативни емоции, при страх,... съвсем инстинктивно системата ни се опитва да се самосъхрани и спира, задържа енергийното лъчение, което с годините се превръща в дефект, в дефицит, в деформация.  Родени сме за да излъчваме духовна енергия „колкото повече, толкова повече’ и за целта, трябва да привикнем само с позитивни емоции, мисли, цели, приятели, новини, думи,...
-  Движението на духа наричаме воля … чрез нея събираме знание и осъзнаваме света… чрез нея  осветяваме и променяме нивата си…  чрез нея пренареждаме вътрешната си стая… чрез нея сбираме в едно душа и дух… чрез нея ставаме животворящи и се спасяваме.
-  Нашето съзнание, нашия живот, нашата душа се лута по скалата между две вибрационни крайности: „забързания” дух в ляво и „забавената” материя  в дясно,  и в еволюционния си поход ние бавно пълзим наляво и нагоре като израстваме вибрационно с емоции, информация, мисли, общуване, представи, въображение, обвързване, храна, дишане*,…  Това израстване навътре ще ни въведе в други светове, ще ни осигури повече власт, ще усложни вибрации и разумни операции, ще ни извиси над смъртната материална природа, в която сме облечени сега.
* всяка наша съзнателна дейност заема определено място в скалата дух-материя и ако /например/ увеличим една храна /плод/ за сметка на друга /месо/ - това ще промени /на ляво/ вибрационното ни място в тази координатна система, ...  ако /например/ вдишването стане два пъти по дълго от издишването това също ще ни "измести" в по-високите честоти на вибриране и т.н., и т.н..

P.S.:   Има три свята /материален, смесен/  и единия /духовен/ от тях е моето жилище” казва Кришна в Бхагавад-гитта.     А 7 небеса, а 7 тела, а Ипостаса /дух, душа и тяло/ ?  Има ли правило, кои са точните цифри?
    Има дух/1/  с прилежаща душа  в свой /духовен, квантов, божествен,…/ свят и неговите „забавени’ и почти неподвижни продукти формират материята/2/.   Въплътяването на духа в материята формира т. нар. съзнателен живот/3/  -  това са трите свята на  Кришна.
7ниво  - Дух,     6о  -  Душа ,      5о  -  Кармично = Дух + Душа ,     4о  -  Ментално  =  Дух + Душа + Материя,     3о  –  Астрално = Душа + Материя,       2о –  Етерно = Дух + Материя,   1о - Материално Тяло.           Обобщение:  има един свят – този на Духа, който заедно с прилежещата си душа и  материалния си продукт формират  Троица,  както  и  Тройния свят на Кришна.  Комбинацията в тази Троица формират още 4 възможни форми – измерения, небеса!
Душа 
- Най-разумното съчетаване е на духовност със силна енергетика. Това е начин да направиш от душата си шедьовър!
- Който знае как да увеличи душата си и да я  свърже  с Вселенската – ще получи прилив на енергия и информация.
- Съзнанието е израз на състоянието на душата! Чак когато достигнем нивото – животворен дух ще започнем да се освобождаваме  от илюзията.  Ще имаме и силата да трансформираме виртуалното в реално.
- Чистотата на душата и силата на духа определят големината на волята. Дълбоко в нас има антена, която улавя  Ритъма, Закона, Красотата, Общата Воля, Висши сфери,… Който започне да ги "чува" и осъзнава, и въведе своята воля в равновесие и резонанс с Волята – започва ново ниво на съзнание.
- Душата ни е дадена като абсолютна виртуална потенция, която осъзнатия дух трябва да освети, да я реализира напълно, да се „оженят” и заслужено да се роди вечна реалност.
- Всеки ден облагородяваме душата си /Орфей/ като се придържаме към високи вибрации, положително мислене, добродетелност, …като доказваме, че сме полезни и градивни.
-  Каквато душа си построим, такова ниво ще заемем в холограмата.
-  Светлината за душата е като дишането за тялото, любовта за душата е като храната за тялото.
- Има народи, култури, религии, места,… където душата може да не бъде активирана и да остане закърнял полеви орган, който защитно се свива в очакване на по-добри условия за развитие.  В този контекст:  любовта към детето е най доброто,  с което можем да "захраним" новата душа. Дори да нямате какво да дадете на другите, ако им давате любов - дали сте им най-важното, независимо дали го разбират и оценяват. 
-  Спасението на твоята душата е единствената важна мисия! Тя започва с любов към всичко живо и завършва с посвещение!  Дали отива в Слънцето,  дали напуска Системата, дали излиза от Вселената… това е физика отвъд нашето разбиране.  Достатъчно ни е да знаем, че всеки ден и с всяко съзнателно действие ние участваме в битка за единственото ценно, което имаме на този свят!
-  Нашата душа има форма, големина, качества, баланс, … които можем да променим с една мисъл, с една дума, с една емоция,…и го правим всеки ден.
-  Небесното царство  е направено от и за  нашите души.  Всеки, който търси развитие, който умее да се променя, който  пожертва егото, който е чист и отдаден … е поканен да влезе!
-  Резонансът между дух и душа е реализация, е висша физика, е мистичен резонанс, е преход между виртуално и реално,… Който не го разбира - да чете "Алхимичната сватба на Християн Розенкройц".
-  Научи душата си да живее в епифизата,  както светлината грее от слънчевия ти сплит като малко Слънце!
-   Само разума с воля  може да  разгори пречистващ душевен огън.   
-   Да се погрижиш за душите на другите е по-благородно от това да се грижиш само за себе си и за своята съдба.
-  В тази  Холоигра  живота може да се печели с душа – тя е средството за изкачване.  А излизането на играча от Играта, достигане до света на Програмистите става, когато разумната душа овладее изкуството на трансформацията.    
-  Общувай с хора, които ценят онова, което е ценно и за теб.  Ако ти цениш живота и душата заради вложените в тях опит и сърце, а другия цени предмети, заради вложените в тях пари и ефект – какво очакваш от това общуване?
-  Имаме по рождение, като съдба, чрез средата :  ин и ян, живот и съзнание, дух и душа,… но всички дадености, ако не се развият в нас, ако не се покръстят във водата на личната ни същност,  ако не се кръстят в огъня на духа ни … никак няма да влязат в Небесното царство.  Малък пример:  приемаш качества от астралното поле и тази светлина прониква в сърцето, от там в кръвта /нова кръв, нервен флуид, вътрешна секреция,…/  за да достигне светилището на главата, което ще превърне тази светлина в поле – ново дихателно поле, ново астрално тяло … и  т. н..            /за подробности -  литературата на розенкройцерите /.
-  Душата ни има различни възрасти: израства с вяра, съзрява с любов, остарява със знание. Но нейното разцъфване, нейното спасение, нейния летеж започва, когато можем да усещаме вибрациите в другите души,... да гледаме живота на другите през техните очи,... да преживяваме онова, което се случва в другите сърца,... да проникваме в образите родени в другите мозъци.... 
Начин 
-  Веднъж утвърдена връзката между теб и Бог, между аз-а и жизнената сила, между личността, която си изградил в душата и извора – духа … става канал между светове, както и свобода от илюзията завинаги. Възстановяване на тази органична връзка е дълъг съзнателен труд, който ти трябва да извървиш сам /като че вървиш към огледало/.  Когато гангренясалия пръст /суха гангрена Sicca/ на ръката възстанови кръвообращението и се премахне инфекцията  -  той възвръща  връзката  с  „общото” тяло,  което наричаме Бог и ... „оживява”. И ние, пръстът  „чуваме” тялото и то ни чува непрестанно.  Всяка наша мисъл, дума, представа, … всяко съзнателно действие е обнародвано, всичко е видяно и чуто.  Когато заживееш в органична спойка със своя Източник, освен обмяна на енергия и информация, вие вече обменяте качества и съдба.  И както  обожаването на Слънцето от древните е преплитало душата им със звездата,  така и вътрешното изкачване до върха е сплитане на твоята и Общата душа, на душа и дух, на човек и Бог.  И такава  енергийна картина сме  рисували при всяка наша житейска връзка, любов, емоция,… но тук тя достига кулминация и кармична значимост.
-  Ако не разбираш колко малък фрагмент познаваш от дългата /причинно-следствена/ история на света и живота  –  значи още не си готов за дългото пътешествие на съзнателния дух.
-  Който не може да укроти страстите, който не търси истината, не може да се концентрира, не може да установи покой в себе си, няма търпение поради слаб дух, … никога няма да разбере какво е нирвана, дори да  прочете 100 книги по темата.
-  Макар всички програми, спуснати от горе да са еднакви – издигащите се души са уникални като снежинките. Бъди спокоен и сигурен, че пътят ти нагоре е само твой и неповторим… и ти ще намериш точно и свое място в Общата история.
-  Пътят на еволюцията е от грубо към фино.  Избягвай грубото, нечистото, шумното, слабото, хаотичното,…! И търси светлото, финото, чистото,… както във всяка своя съзнателна дейност, така и във всяка своя клетка.  Както Бог иска всеки да еволюира, така и ти трябва да насочваш всяка своя дейност, всяка клетка към твоята посока.  Не можеш да се качиш дори едно стъпало, ако нямаш власт над … и ако не променяш всеки свой компонент на всички свои нива.
-  Не можем непрестанно да сме на ниво, да сме перфекционисти. Ежедневието ни често ни натиска надолу: работа, кредит, задължения, интриги, пари, …груба материална реалност.  Понякога падаме, отпускаме се – нормално.  Но всеки има една лична специфика:  или е близо до духа – и се зарежда с енергия, със сила,  ..   или е  по-близо до тялото – и постепенно се уморява, отвлича се идеята, разконцентрира се, потъва в паяжината на грижите и суетата, защото те са директни и първични, и се случват сега и осезаемо.  Някои приживе долавят по-висшите сфери, други потъват още по-ниско от сега!  Пътеката нагоре е много тясна и само единици минават самотни по нея. 
-   Мълчанието е шанс за връзка с Източника, а гладът е шанс за връзка със света на Източника.
-   Има много пътеки към върха -  да обичаш, да знаеш, да спазваш законите на мирозданието, да натрупваш енергия, да се новородиш, да живееш по дух, …. . Но всички започват с вяра, защото тя, вярата е врата към друг свят,  сила от горно измерение извикана от нашата визуализация, която променя движението на духа.  Без  вяра –  мъдростта, силата, съзнанието,…не могат да се движат нагоре.
-  Търпението изпитва силата на духа. Изпитвай духа си, докато се научи да търпи, да запазва светлината и тишината въпреки всичко!
-  Усилването на вътрешната светлина е не само лечебна визуализация, но и важна, градивна имагинерна дейност.  Както всяка промяна на вибрациите се отразява на молекулите, така и всяка представа коригира енергийни вектори.
-  Всеки ден и с всяка емоция, мисъл, подбуда, … шием своята астрална дреха. Ти си шивача на всичките си „дрехи”!
- Недостига на енергия в ежедневието ни  затруднява нормалния ритъм на това, което наричаме духовен живот. Ако искаш да градиш такъв, трябва да се научиш да акумулираш  и разпределяш разумно жизнена си енергия.  Уморения, изтощения, изцедения човек … с енергиен дефицит не може дълго, лесно, удобно да поддържа  позитивизъм, градивно поведение, постоянство,…
- Как да градим Свръхчовека на Заратустра като света около нас постоянно ни хвърля и заплита в различни дребни грижи? Как на човека който от сутрин до вечер работи да му говорим за ендура, за божествената потенция в нас, за спасение на душата, за духовност и чистота, за ново духовно поле,…?    Трудна работа!  Но това не отменя факта, че не сме родени за да бъдем роби на биологията си и на малка група задкулисни играчи. Това, че сме родени, живеем и свикваме с  неестествена среда  не прави нещата нормални.  Повечето от семената на сеяча попадат сред тръните и не покълват!   Това е тема за съдба, съзнание и лична воля! /Аз лично също работя всеки ден - ако не пътувам ще замазвам стени, ако не зидам ще сменям тръби. И макар списъкът ми с неотложни! задачи да е винаги пълен, старая се да уловя баланса между работа и почивка, между материално и духовно,.../.

-  Непрекъснатото съзнание е нещо, което трябва да се утвърждава цял живот за да продължи и след това.
-  Ако дори за миг си позволим осъждане, порицание, критика,...към друго същество, към света, който ни заобикаля - ще ни потънат вибрациите, ще принизим себе си, ще нацапаме нашата и общата душа. Всеки от нас може да има същите слабости, неточности, грешки, дефекти, които би видял в другите - следователно няма логика да съдим някой друг. А онзи който е съвършен няма причина да прави това!
-  Когато си млад и надъхан приемаш духовността като свещенодействие извън ежедневието, над битовата реалност, ... като сакрална практика отричаща нормалните човешки задължения.  А всъщност този живот не ни е даден случайно - той играе роля на "закаляване на стоманата", която придобива мартензитна структура   т.е.  трудностите, опитностите, прозаичния живот е това, което прави душата твърда, устойчива структура.   /или от лимони - лимонада/. И чак, когато вече си проверен хиляди пъти в боя и си устоял - можеш да се оттеглиш в "планината" буквално и преносно!
-  Вярата носи спокойствие, знанието носи достолепие, любовта носи връзка с живота – тези 6 неща могат да направят пътя ни смислен за да се радваме на мистерията,  която самите ние сме!
-  Не е дълъг Пътя на Хор за онзи, който неистово, фанатично се е вкопчил в някаква религия, идея, убеждение. За последните 40 години обикнах Кришнамурти, Йогананда, Хермес, Христос, Буда, Аполоний Тиански, ... дори противоречвия Симон мага,... и  въпреки, че ги чух и разбрах - видях стълба отвъд човешките догми и религиозните измислици.  Още повече като историк ми стана ясно как се създават религии /политика и икономика/ - всяка нова поглъща по-старите  /напр. юдаизма акумулира Египет, Вавилон, Индия,.../ ... даже някои изречения на Хермес са едно към едно в Библията. Големите истини от древността се присвояват от богатите, а за населението - наслоена еклектика от удобни вярвания и ритуали.   Духовното израстване обаче не е догматично и педантично начинание, а интелектуално извисяване, което да пресее зърното от плявата. Пример за повърхностното, ограничено и некомпетентно отношение към Пътя на Хор е този на съвременната младеж, която приема йога като огъване на тялото в пози, а не вижда и дълбае в диамантите - Карма, Джнана, Бхакти, Раджа, Кундалини йога,.... Все едно дете си играе с дистанционното без да пуска телевизора.      Пътят нагоре не е за повърхностни и ограничени практици, за хора с леко и наивно мислене и развинтено въображение!  Нито за такива /фанатик = слаб ум + силна идея/, които се страхуват да живеят нормално и щастливо, щото били "отдадени" на вярата.
- Има много стъпала по стълбата към небето на Яков:   събудено Кундалини, пранаяма, съзнателни мантри, вяра, благодеяние, гнозис, алхимичен съюз, законност, вътрешно съзерцание, … Нито можеш да направиш всичко, нито е необходимо!  Изчисти ум и сърце и почукай на вратата … и когато тя се отвори ще разбереш коя е твоята първа стъпка!
-  Начина, по който съвременния човек гради ментално поле, по който търси истина, по който подрежда ценности и приоритети ….  предполага само техническо развитие и повече предмети за удобства.  Науката е свързана с човека само икономически, образованието толерира основно наизустяването, религията е препълнена с надежди, страхове, догми, обреди и антропологични представи за всяко непознато нещо, ….    Освен това всяка област е профилирана сама за себе си и така пъзела на истината не може да бъде подреден лесно.   Напълнили сме с егоцентризъм, рамки и  корист повечето области на познанието, …  вместо да учим децата да мислят и творят,  вместо да описваме с формули философски аксиоми, вместо да събличаме удобното его, докато преследваме истината независимо дали ни харесва и имаме изгода от нея.    Но за сега духовната ни еволюция е забавена, защото алчни хора събират и прикриват истини и артефакти с единствената цел в определен момент да ги осребрят.
-  Развиването на нашият разум е резултат от усложнени мисловни операции, които да ни пренесат през множеството прегради, които  покриват иначе прости физични явления.  Колкото повече воали падат пред разума, толкова по-ясно разкриваме великите Истини и Субекти   като прости и неотменими  закони или градивни „тухли”.  
-  Интуицията „говори” в спокойната тишина на осъзнатата концентрация.
-  Информацията е сила, ценност, градивен елемент в световете над нас. За това нашата душа е ценна и нейната чистота, сила и насоченост са в центъра на съдбата, на смисъла заложен в нас!
-  Когато има чистота, ред и тишина в чувства, в мисли, в представи, в думи,… се отваря път за Духа – да влезе в живота ти и да внесе сила и промяна!
-  Когато опознаеш напълно  нещо ти имаш контрол над него. А когато това са природни закони – добиваш и власт!
-  Пътя на Хор, пътя нагоре е проста екелектика от мислене, правене, служение, промяна, дзен, любов, … , които ни доближават до Бога!
Власт 
-  Всяка власт, която бихме имали – над тяло, сетива, материя, време, съдба, матрица,… е вложена в нас и чака да бъде активирана. Но не става само с вяра и отдаденост … иска се и практика, и характер.  И за да разкрием каква власт е закодирана в нас, трябва да започнем с елементарните упражнения  / пранаяма, концентрация, медитация,…/  и да стигнем до ментални и окултни упражнения      /, които са обект на бъдещи страници в този блог/.
-  Няма истинска власт извън законите вложени в природата.
- Да имаш власт  /над тялото  например/  е въпрос на осъзната и насочена духовна сила. Издигането на съзнанието, утвърждаване на вярата, усилване на духовната сила,…са условия да преоткриеш, заслужиш и  да получиш като дух  -  контрол над структурите от долу нагоре.
-  „Даде ми се всяка власт на небето и на земята”, „Дерзайте, аз победих света”, „Не би имал власт, ако не ти е дадено отгоре” – казва Христос на различни места.  От тук се разбира, че  правото да се движиш нагоре, да се „разгръщаш” е право, за което се воюва и което се дава за заслуги. Ако нямаш сила и характер да се бориш и да променяш – не би получил никаква власт.  А „Небесното царство със сила се взема”.
- Контрола над животинската природа стаена в подножието на главния ни мозък е предизвикателство и борба, без която не можем да минем напред. Докато не победим животното в себе си скрито зад егоизъм, хедонизъм, агресивност, егоцентризъм,…. не бихме могли да говорим за духовна еволюция.  Рекламираната по нета смесица от думички за духовност и думички за любов към себе си са  нагодено и извратено  разбиране за развитие на личността.
- Всяка власт започва с пълен вътрешен контрол… да изчистиш и задържиш образ колкото поискаш, … да „тъпчеш” върху една тема достатъчно дълго за да стигнеш до дъното й,… да можеш да „спираш” и пускаш сетивата,… да дирижираш емоциите, да владееш всяка дума, да насочваш всяка представа,… да владееш всеки биологичен и химичен импулс на тялото,.... Когато всички нюанси и подробности на вътрешния ни свят са под спокойното и осъзнато опекунство на Аза – вече си готов да увеличиш пределите на личната си власт.
- Когато съзнанието достигне високите етажи на твоята структура –  копчетата за контрол започват сами да се подреждат на таблото ти.
-  Силата и контрола, които можеш да упражниш в своя живот, поведение, емоции, енергии, мозък,… са израз докъде си стигнал в еволюцията си нагоре.
-  Колкото повече рационално разгръщаш потенцията, която си – толкова повече власт ти се дава.
-  Да четеш в своята книга /на живота/,  да напуснеш самсара, да имаш „сили”,  да достигнеш дори с мисли до висшите кръгове,  да победиш прищявките на тялото и да утвърдиш духовния импулс,  да  променяш програми заложени в тази холограма,  да дирижираш енергийния обмен,  да владееш други духове,…. хиляди са ефектите от добиване на власт.  /но това е за друга страница/
-  Ако няма съзнателната власт над 5, 6 и 7о тела, въобще не може и да става дума за безсмъртие!
- Когато разума се слее с волята /умствено + духовно тяло/ - започва реалната и лична трансформация - практическия израз на власт!
-  Възкресението е власт, която имат само души достигнали потенциала си!
- Властта започва със спокойни чакри, сърце и сетива,  заживява  в окото, което насочва сърцето и се развихря с насочена светлина,  докато не започнат да се разлистват сили и потенции в нас.    
-  Където има светлина - има сила.  
- Колкото по-малко влияние има биохимията, колкото повече Съзнанието гради живота ни – и толкова по-успешен ще е живота, толкова повече власт ще имаме над него!   
-  Много повече сила трябва за власт над подсъзнанието, отколкото за власт над материята!
-  Без пълен контрол над ума, без силна воля – няма никакъв шанс за  успех нито в този, нито в друг живот!
- Ако не контролираш тяло, емоции, мисли, подсъзнание, навици, желания, копнежи, представи,… няма как да имаш власт над живота си, няма как да се зареждаш със силата си като дух, защото като такъв си още в пасивно, виртуално, условно състояние! Власта е резултат от контрол по всички нива!
- Пътя нагоре към духа минава първо през сърцето. Няма вариант сърцето да бъде заобиколено, пренебрегнато, омаловажено по пътя към Небесното царство!
-   Колкото сложни и важни да са стъпките на нашата еволюция те стават истински, едва когато можеш да ги провериш веднага, в прозаичния и шумен ден, а не сам из  Хималаите.  
-  Към колкото повече хора е насочена една манипулация /лъжа/, толкова по-въздействаща и силна става.  Цял живот ще си в полето на всякакви илюции и "филми' - ежедневни, малки, големи, обществени, световни, етнически,...  - те всички ще проверят силата на съзнанието и волята ти, силата на мирогледа и личното ти мислене!
-  Идва момент, след който смъртта вече няма сила над теб. Ти ще разбереш когато това стане! Но много преди това ще си разбрал какво е вяра да се слее с мисъл, ... какво е безкористна любов, таворска светлина, живот по дух, живототворене, съзнателна власт,...!
Вътрешно Прераждане
-  Регулацията на нашия вътрешен живот има пряка връзка с 3ото ни око /замъкът между очите/.  Когато медитираме, когато визуализираме пустота или жизнена енергия – епифизата присъства активно в този процес!
-  Колкото по-малко светлина излъчва навън съзнателния ни дух, толкова повече от енергията му явно тече във физически импулси, сетивно удоволствие, илюзия,… и обратно.  А светлината и нейната циркулация нагоре-надолу по телата, както и в кръг …  е лъч от духовното тяло и при правилното му насочване може да се формира ядро /”Древната тайна на цветето на живота”/  и да проникне в движения, в инстинкти, в нова съзнателност,…
-  Ти, знаещият дух си в оптимален режим, когато светлината ти циркулира по енергийни тела и меридиани, … когато забавиш тяло и сърце,… и обратно.
-  Всяка истинска и силна духовна концентрация е своего рода част от светлинна циркулация.
- Нашата еволюция е краен продукт от еволюцията на цялата ни система…до последната клетка.  Трябва да осъзнаеш всеки елемент от многоизмерната си система и да го употребиш за посоката си!
- Ако започнеш да изпитваш  блаженство и спокойствие при своето житейско пътуване към духовността – значи си в правилната посока.  И няма такова нещо като „знанието носи печал” /според мен/, защото само истината ни прави свободни, а свободния е на крачка от щастие, блаженство и душевен покой.
- Познанието, разбирането и проявата на духа, който сме е вече друго ниво на съзнание, необходимо стъпало нагоре!
-  Когато установиш, че Небесното царство е вътре и част от теб, ще разбереш, че борбата за душата ти, и за царството е вътрешен процес ,...  че всичко, което наричаш пречка, враг, външно събитие,… са само декори за твоята лична борба! И никой и нищо не може да ти попречи, да те нарани, да ти помогне, да те задължи,… защото битката за душата ти се случва вътре в теб и зависи само от теб!
-  Умен е този, който може да постигне успех в живота благодарение на характер, талант и постоянство. По-умен е онзи, който разбира живота отвъд материята и може да се променя и израства духовно.  Но най-умен е третия, който може да постигне  и  двете  от сърце,  с  ум, чрез вяра, ... 
-   Една и съща е „вратата", през която минаваме на сън, при смърт или дълбока медитация - различна е само степента на оттеглянето ни през нея.

Издигане  
- Работата на полето на душата хармонизира психически живот – това  изчиства  вегетативните процеси,  а това повишава жизнената енергия. Жизнените сили текат нагоре към интелекта-управител/мозъка/, а без него – няма как да се гради духовност. Хората със „слаба” енергетика трудно и неуспешно изкачват планината на истината.   Този кръг /психика – ум – душа –енергия – тяло – психика - …/ трябва да се поддържа с постоянство, с воля, с дисциплина.
- Това, което наричаме духовен живот е облагородяване, окултуряване, дисциплиниране на нашата прилежата енергийна система.   Чрез нея чертаем релсите, по които трябва да излезем сред другите в космоса,…  чрез нея ще създадем от себе си перфектна енергийна машина – годна да се „качи” на друго измерение!   
-  Понеже „небесното царство е вътре във вас” – означава, че цялата битка за него и целия път, който трябва да извървим е вътре в нас.  И нямаме нужда от пари, удобства, допълнителни условия, машини, спомагателни устройства,..  –  можем да направим нещо важно, гениално, уникално … от себе си и този шедьовър е по-сложен и по-значим от всяко техническо откритие, което сме правили до сега!   Така, че дори най-бедния измежду нас може да стане най-успешния, прогресивен и реализиран човек.

-  Вътрешното „издигането” има различни форми.  За хората от изтока: „ако събереш мислите между очите ще засилиш светлинния кръговрат, който при дълга ротация създава нов житейски център”,  или  ‘свържи централната монада – емоцията, сърцето със живота и съдбата”.   За християните: „живот по дух дава власт, изява и качества” или „ако някой вярва в Мен, реки от жива вода ще потекат от утробата му”.  Всъщност всяка религия, вяра, философия,… дава много предложения как да започне вътрешното ни издигане.  Основния знаменател като начало е:   концентрация на мисъл, на вяра, на енергия!
–   Нашата лична еволюция, нашата съдба е движение от ограничение към неограничено, … от животинско към човешко и после към божествено.  И това ще докосне всяка фибра на съзнателния ни живот!
-   Ако изкачиш своя 7 етажен замък ще влезеш в Големия – приготвен за пораснали души много преди тази Вселена!
-   Духовните ни сетива очакват от много прераждания да бъдат употребени по предназначение и само свободната воля на разумната душа може да ни доведат до това ниво!
-   Ежедневието ни привлича с пъстрота, динамика и усещания. Това ни завърта в самодоволна хипноза и в нея няма място нито да видим, нито да разберем  Стълбата на живота!   Само онзи, който открие стълбата към Извора, към същността може да се ориентира в суетния цирк на материята и да го прекоси спокоен и неопетнен.
-   Всеки от нас е роден да стане творец  /Брахман/ след едно и ли стотици прераждания!
-  Някои наричат менталната алхимия в нас  „раждането на Христос, жениха на душата”.  Който иска подробности – да пита розенкройцерите!  Де факто всяка наша вътрешна промяна е колкото биохимично, толкова и астрално, толкова и ментално, толкова и квантово явление и засяга много други светове, независимо дали ги осъзнаваме!
 -  Няма как да преминеш през сферите на живота без да е осъзната силата на духа, без разумно да е насочена енергията на същността ти, без да има контрол над вибрациите на системата ти, без съюза съзнание подсъзнание, без изчистено сърце,… Това са неща, които днес си използвал и които ще присъстват и в утрешния ти ден. Те са твоя живот и твоята врата за навън!
-  Като тръгнеш със своя скорост нагоре и по своя пътека ще откриеш Идеята,…тя ще ти разкрие Потенциала,  той ще те отведе до Енергията,  тя ще ти изяви Духа.  Пътеките нагоре са много и са уникални, но  алгоритъма е  един!
-  Има обща памет, информационно поле наречено Акаша. Само въпрос на вътрешна тишина и спокойна концентрация е то да влезе в живота ти.  Мозъка има опция да се свърже с него и само ти – неспокойното съзнание, все още им пречиш да си комуникират!
-  Небесния работник излъчва Божествена светлина, не само защото еволюира по стълбата на Закона, но и защото духа има повече свобода и поле за изява.   
-  Бог не "докосва"  човек, в който няма вяра и любов. /поне такова впечатление оставя в древните писания/
-  Има живот, има същества на всяко ниво и вероятно ще се срещнеш с тях, когато осъзнаеш, че въпреки хибридната си форма имаш потенциал, имаш път нагоре, имаш и „крила” за това пътуване … и ключа е в съзнанието ти!
-  Направи човека вътре - истинския, същинския,.. по-силен с воля, дисциплина, постоянство,… и това ще си проличи по светлината, която ще излъчваш.  Душата свети и това се вижда и през очите!  Тя има различна големина, цвят, сила,…  И това също се вижда!
-  Всяко „задълбаване” в някаква житейска, философска, материална,... подробност – спира развитието.  Най-често това се случва, когато се „събудят” качества и сили!
-   Колкото по-силен контрол имаме над живота си, на онова, което ни се случва вътре и вън – толкова по-нагоре сме в еволюцията!
-   Можеш да осъзнаеш и да преживееш висшите сфери още в това тяло, с този мозък, чрез това съзнание!
-   Ще познаеш небесния работник не само по това, че познава закона, а и по светлината, която излъчва.  И колкото по-нагоре се изкачва той, толкова по-силно свети!
-  Когато изживееш пълноценно своята лична мистика - значи Твореца завършва своя творчески процес в теб и вече започваш сам да извайваш чудото на твоя истински живот!   
-   Увеличавай вибрационното ниво  на всички свои съзнателни продукти!   



Нирванно тяло 
- Всеки от нас има опцията да бъде „спасен”  /Яков 5:20, 1Коринт 7:16, 1Тимот 4:16,…/.  Във всеки от нас има вградени програми, части, цялата параферналия за да бъде изградено тялото, с което можем да напуснем кръга на преражданията.  Във всяка религия то има различно име: нирванно, диамантено, светлинно, славно,..  Това ново духовно тяло се сглобява като резултат от правилната употреба на душата,  от квантово напластяване - резултат от съзнателното преплитане на дух и душа, от утвърдена високочестотна индукция, от хармонично изявен „вътрешен” човек,  от вяра /физична връзка между дух и съзнателната надстройка/,…

-  Нирванното тяло е вибрационен трансформатор, характерен за света на Духа, и света на Общата душа, където вибрации, логика, път – са свързани.  
-   Светлина в тялото и светлина  в душата са условие за поява и растеж на цветето на живота /Друнвало/.
-  Древните магьосници са можели да променят квантовото състояние на тялото за да преминат в друг свят … и техниката за това е в главата и в контрола на вибрациите, които се раждат там.
-  Ние сменяме астрални дрехи така, както Аурата изчезва в огъня на „златната“ дреха.

Амрита 
-  Има изначално Небе – от там идва духа, основата, същината, живота, смисъла, … на там води пътеката на вечния ни живот, … от там идва  силата  на онзи, който осъзнава органичната си  връзка с „другия” свят!    Материалната ни  еволюция е интересна и необходима на този етап, но само малка част от нея ни помага да намерим пътеката водеща отвъд този фрактален етаж, на който сме.    А връзката с изначалната ни същност носи информация, качества, енергия, време,…. повече време.
-  В нас има огън /дух/, вода, земя, въздух … имаме 4те елемента, всички зодии са в нас, … имаме всички условия за алхимична реакция, за развитие, за промяна към повече,…безсмъртието е заложено в същността ни – остава тя да поеме осъзнат контрол над програмите скрити зад видимите ни части!
-  Отношенията между съзнание и дух са в основата на онази висша игра, която променя всичко!  Благодарение на този възел - има "живи" Вселени!
-   Елексирът на боговете е синтез от самородно семе, дух и мисловен втвърдител.  И тук мъжки и женски полюс, ляво и дясно полукълбо, ин и ян – няма, защото всичко е свързано в пълнота.  Бог не е полярен, а изпълва цялата гама …  а ние сме негови миниатюрни копия.
-   По-силна връзка с Извора /Духа/ = повече енергия, сила, живот!
-   Имаме на таблото на ракетата, която сме  - заложени копчета за бърз достъп.  Те са много и са тема за друга страница.  Но самото им съществуване подсказва, че в нас е заложено да извървим пътя до горе.  Дали ще е с Вяра, с кръговрат на светлина /златното цвете/, с акумулация на прана, с връзка кундалини, епифиза, кръв, ДНК,… , с осъзнат дух в митогенното поле,  с ново енергийно тяло,….   много са вариантите на алгоритъма за еволюция и безсмъртие.
-   Няма живот, ако няма хармония!  /същността на смъртната природа е в хаоса/
-  Идеята към безсмъртие* за сега е твърде "материална" /като самите нас/:  стволови клетки, билки, ресвератрол, чистота, биохимия, имунна система, кръв, анабиоза, дишане,  ….  Някои достигат второ ниво:  реализиране на Кундалини, развитие на енергийни тела, торсионно - славно тяло, светлина  по етажите, натрупване и циркулация  на прана, Епифиза, ментална манипулация на априорните /астрални/ шаблони, структури и ДНК, магнетизъм, …  Но само единици влизат в света светих на трансформиращата власт на  духа, непрекъснатото съзнание, душата, вярата, програмирането, преображението, …
-  Всяка градивна промяна, на която сме способни започва отгоре надолу.
-  Не можеш да променяш, да развиваш нещо, което не е чисто!
-  Колкото повече дух /първична, жизнена енергия/, колкото повече Висш Аз в нас, колкото повече реализиран потенциал, колкото повече независимост, колкото по-високи вибрации, колкото по-фиксирано съзерцание, … толкова повече живот!
-  Независимостта достига апотеоз при безсмъртието … и обратно. 
За да се  поддържа много дълго във времето един материален субект /тяло/ трябва непрекъснато и разумно да се променя.  
-   Реалното  безсмъртие е въпрос на изграждане на душата.
-   Ако „умреш” за този свят, ще живееш обновен за онзи свят, за когото си предназначен!
-  Съзнателният контрол над духовния лъч  в реализираната ни и осветена душа  е  пътя да “надживеем” смъртта.  
-   Високата жизнена вибрация  на духа  гони болести и смърт.  
- След като изчисти 32та енергийни меридиана, освети чакрите, дантиена,… осъзнатата енергия в нас се издига по гръбнака до епифизата.  Там се хармонизират душа, дух, заложени програми и принципи,…за да роди този резонанс Светлинно тяло, което се възпламенява и създава непроницаемо за стихиите наметало, което древните наричат с много имена!
-  Когато съзнателният ни живот накара душата да свети, когато обновената душа среща духа си, когато целия ни аз се слее с източника си /Аз и Отца едно сме!”/,… значи сме започнали да проявяваме Бог.   А колкото повече Бог е проявен в живота ни, толкова повече баланс, здраве, живот,  време,…
* безсмъртие = дълголетие /в тази тема/

Цел 
-   Човек уравнява своите цели и мечти с височината, която сам е изградил в главата си. Ако е „материален” и целите са такива, ако е емоционален и мечтите са експресивни, вълнуващи, подвижни.  Човекът на ума има интелектуални амбиции и разбира света чрез този свой орган /мозъка/ и чрез него решава по-ниските си /физически, емоционални,…/ проблеми и дилеми.  А какви са мечтите на онзи, който е осъзнал цялата многоизмерна, енергийна структура, в която се ‘вози”… която му е дарена.  Със сигурност хората от различните групи на изява ще имат различни житейски цели и не могат да разберат пътеката на другите.   Един от начините да опознаете себе си е като се вгледате в мечтите си, в идеите си за бъдещето, в целите си, в нещата, които цените и търсите по пътя си.
-  Хората на духа имат за цел да прекратят самсара, да освободят „царството” в себе си, да спасят душата си, … да победят във вибрационната игра и в завършен вид  да се изкачат на следващото ниво.
-  Имаме заложен потенциал като всеки компютър, като всяка машина.  Осъзнаване на целия потенциал и неговата реализация е свидетелство, че продукта е годен за по-дългосрочна употреба, … това е и начин „продукта” да премине от потенция, от виртуалност в  самореализация,  в  реален  формат.

-   Когато осветим напълно душата, паметта /кармично тяло/ и аза си  -  ние влизаме в режим, в който съзнанието, властта, енергията, потенцията, пътя, качествата,… стават едно.
-  Нашият дух, нашата същност е холообраз на Извора на живота и носи неговите качества, и има неговата посока, и съдържа в себе си неговия смисъл.  Получили сме инстинкти за да оживеем и се развием до съзнание, до собствена воля и точно на този етап започва евентуалното ни завръщане към същността. Дали с велик талант, голям мозък, силна вяра, отдаденост и любов, дали с енергийни прийоми, … все някога нашето съзнание ще се слее с духа и тогава информационната проекция на духа ни наречена  душа ще се слее с източника си, той пък ще осъзнае, че е фрактал от многопластов свят…. Ще установим, че сме копие на копие, на копие, на копие /фрактал/,… и че само вътрешното съзнателно израстване е начина да се изкачваме по стълбата заложена в нашето естество.  Ние сме дух – част от фрактален духовен свят и колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-бързо ще видим пътя, който ни е отредено да извървим и тава вибрационно, качествено натрупване е смисълът да ни има  /смисъла духовния свят да се фрагментира и да „оживява” в по-ниски светове/.       
-  Като спуснати духове имаме априори всичко на готово, всички ключове към “бездните” и всички врати са открехнати, но  поради  ниска съзнателност   нашия диапазон е малък и осъзнаваме и преживяваме малък откъс от материалния свят с материалното си тяло, докато другите ни тела функционират автоматично, без постоянни съзнателни действия – като спящи
-  Каквото „храниш” с мислите си – то ти идва в живота! За това колкото висока и възвишена да е целта ти – рано или късно това и ще получиш.
Вътре в нас / на някакво ниво, поле,.../ има  задържащ механизъм  за  програми, потенция, гени,…, но има и определено съзнателно движение, което може да променя това.
-   Реализацията на себето е екстатично единение със собствената ни същност.
-   Променяйки себе си – променяме Микросвета и Макросвета едновремено.
-  Съвършенството ще започне с независимост и вътрешна еднопосочност и ще прерасне в творчество т.е. някога, някъде ще бъдем и ще правим онова, което сега приемаме  за божествено!
-  Има пъпна връв между нашата същност /духа/  и Източника на живота и реда – тя е и пътеката наобратно, към реалния живот  –  въпрос на лично усилие е как и кога…!
-   Докато не събудиш светлината в себе си – няма духовна еволюция.  Без нея - техническата, научната еволюция  ще ни провокират често до ръба на оцеляването.
- Докато не измъкнеш егото си от полярната двойнственост, докато не го претопиш в единството на същността си – няма нирвана!
-  Ако наблюдаваме на живо  парадокса на Зенон /напр. Ахил и костенурката/ – ще установим в началото, че всичко е предопределено, а на края, че въпреки това границата е премината.  Така е и с човешкият живот – хем всичко е предопределено и има точна рамка, хем „от горе” ни обясняват, че „който вярва в мен, дори да умре ще живее”.   Явно живеем в свят, в който има парадокси, защото има и плюс и минус, и горе и долу, и да, и не, …че  „Бог е по-голям от най-голямото и по-малък от най-малкото”,…  че има предопределение, но и има врата отвъд него!
-  Най-високо кпд се постига, когато мислите, думите, чувствата, действията ни са в пълен синхрон /и резонанс/.
-  Рано или късно всяко разумно същество  ще заеме място в процеса творене, в градежа, в създаването на светове и същества.
Карма 
-  Ние сме холограма на висше Триединство, ние сме продукт на „извънизмерно” мислене, ние сме идея родена в нечия уникална Глава*.  Ние сме живот, ние сме рода със Създателя и това прокарва нишка, пъпна връв между нас и Него, независимо през колко нива е минало нашето създаване.  Като роднини с Бог,  ние споделяме кармична близост и колкото сме по-близо до Него, толкова по-сходна и по-близка ще е съдбата ни.
* Този, когото наричаме Бог се е освободил от всички форми и единствения начин да се прояви на различните нива е чрез аватари – творби, верига от творби-творци, … и ние сме част от тази брънка.
-  Излизането от този материален свят е знак, че са приключили кармичните ни задължения.  Всяко разумно същество родено на която и да е Вселена – е там, защото има някакво задължение и колкото по-рано и упорито научи урока си, толкова по-кратък ще е пътя му в материята.
-  Когато изплатим всичките си кармични задължения – нашата светлина, същността ни ще се „завърне” към себе си и ще оформи затворен кръг над мъглата от илюзии.  И  тази наша съзнателна "затворена" светлина ще ни покаже и роди – истинската реалност!
-  Докато човек „плува” в материята – той е виртуален фигурант. "Излезе" ли съзнателно над нея, надигне ли глава над форми и илюзии –  виртуалното напуска своето ниво и пътува към нивото, където може да стане реалност. И това е колкото квантов процес, толкова и кармичен път!
-  Дуализма ражда его, обвързването с материята ражда тъмнина и твоя микрокосмос се пълни с психоза и дългове.  Има друг - квантов, духовен свят, който, ако допуснеш да порасне в теб - това е промяна на перспективата, на посоката, на кармата.
 -  Колкото по-навътре и по-съзнателно влизаш, толкова по-близо пристъпваш до източника на живота, до същността, до себе си. Когато се опознаеш, когато се реализираш в истинската си форма – ще можеш да определяш импулсите си, преражданията си, кармата си!
-  Нашата кармична лента е многопистова. На нея има физичен статус, енергийна картина, емоционална история, ментално надграждане, подсъзнателно напластяване,…  – и ако можем да ги разчетем подробно сега и да коригираме неравностите, щом напуснем това материално училище ще можем и да се качим на следващото ниво!
 - Този живот, всичките ни животи в тяло са малки изпити, дълга подготовка за Небесното /духовно/ царство.   Ако има и 1%  логика извън тази  –  системата би била сбъркана!
 -  Как да освободиш Небесното царство в себе си, как да завършиш кармичния път като още не си опознал нито себе си, нито посоката, нито царството?  Как да е последното ни превъплъщение в материя като толкова много подробности и уроци не са научени още?
-   Ще дойде етап, когато ще обединиш живота от всички прераждания, ще ги свържеш в една логика, в една воля, в една посока, в едно съзнание, в една светеща система,…        Това   е момента,  в който ти вече си седнал на трона на 7я етаж.   Ти вече си само дух и път - светеща линия чезнеща далеч над сивия хоризонт на материалния свят !               

/всяко изречение на тази страница, може да бъде развито самостоятелно - като отделна тема!/                     

Коментари

Популярни публикации от този блог