Какво  е  вяра ?     / мой нестандартен, неординарен поглед по темата/
                                                   "Вярата закрепва и се утвърждава чрез разбиране"  Ж.Ж.Русо
      Животът ни е непрестанна поредица от възход и спад:  няколко години нещата вървят нагоре и след това необяснимо спукане… но и то минава и пак нагоре и … после пак надолу.  Тази нестихваща  цикличност на приливи и отливи  съществува навсякъде,  на всички нива – от клетката и атома до човека и Вселената, от емоции и настроения до физически и ментален тонус.   Това неотменно махало /на Хермес/ е като закон и  важи за всички сложни и прости явления и процеси в природата, но също и за онези, които не виждаме, защото са „над нивото ни”.            Ето подобна „фрактална” картина:   сперматозоида /дух/  влиза в яйцеклетката /тяло/ и се формира нов, качествено различен субект, който расте за да  достигне размножаване….   От един сперматозоид – 1 000 000 000 000 000 клетки, от тях пак един… и т.н..    На по-високо ниво този цикличен процес е още по-загадъчен:  „Бях един ще стана много”/Кришна/  т.е.  един Дух се мултиплицира в неизразимо голяма „духовна” митоза  и   … логично е този процес да е цикличен и махалото да  „събира” излъчените духове обратно в Едно /Източника им/+.    И това се случва непрестанно.   Случва се днес и с много духове по света, из Вселените … и за нас, начинаещите в мисленето,  този цикличен  процес на завръщане на всеки дух обратно към Извора му   изглежда просто и машинално движение:  имало е митоза, репликация следва съединение,  имало е  духовна  инволюция  значи  следва  еволюция.  


    И за да обясниш на  примитивни същества*  сложен и жизненоважен квантов процес,  трябва да говориш на техния език и с най-кратките и прости думи.     И така Аватарите са ни обяснявали процеса на  цикличното издигане, завръщане на духа /душата/ към Източника си ....

  … с простата и ясна думичка   -  Вяра.
    
   Те са ни спестили обясненията за  единението, торсионното сливане на два  енергийни субекта, за обмена при осъзнатото и насочено внимание и действие между тях … а са казали:   свържете се с небето, молете се, "искайте и ще ви се даде", търсете впървом царството, а другото ще ви се придаде"  /по памет/.    
     Те не са  задълбали в подробности като: има резонанс на енергии, когато осъзнатия дух е хомогенен**, насочен и обвързан със своята Първична Същност,… а са казали „ако имаш вяра колкото синапово зърно, би казал на планината да се хвърли в морето и тя ще го направи” .   
     Те не са ни обяснявали, че Истинската вяра е насочено съзнателно действие на свободна и отворена връзка между нас и Първопричината ни …  а са казали: „който вярва в мен, дори да умре ще живее”  и  "ето, твоята вяра те излекува / спаси "....

     Вярата ни различава от животните!  Тя ни дава шанс да надскачаме себе си, особено, когато сме „нискосъзнателни”.  Вярата е осъзнат избор и начало на вътрешен творящ процес, защото, който вярва – допуска обекта на вярата до сърцевината си и започват обмен и промени.     За това има значение в какво вярваме,  защото вътрешния ни поглед винаги трябва да е нагоре.           Не може да принизяваме душата си вярвайки в /ниски детерминанти/ прости, материални, илюзорни, стихийни обекти и да очакваме от тази връзка да излезе нещо  стойностно.
     Трябва да познаваш напълно обекта на своята вяра!    Трябва да си готов да се променяш, ако вярата ти е дълбока!    Трябва да се научиш да насочваш реалността, ако вярата ти е силна!
      Вярата "има свойството и силата да превръща виртуалното в реално", защото тя не живее в тялото, а е продукт на съзнателния ни животворящ дух.   И за това знаем, че вярата е сила, която може да създава чудеса***, да променя материя, енергия, време…?... А дали  и кога е така - отговор всеки може да получи като се вгледа в собствения си живот и в мащаба на собствената си душа.  Правилният мироглед създава правилна вяра и ако прибавиш висока съзнателност и силна воля … идват чудесата и спасението, и властта над живота.   
     Ако  вярваш истински в нещо, то  всяка клетка, всяка мисъл, всеки енергиен лъч от теб ще те подкрепят напълно  и тази тяхна "отдаденост и  еднопосочност"  ще те  обединят така, както ти ще се обединиш с обекта на твоята вяра.    За това бъди много внимателен в какво вярваш, но когато избереш нещо „голямо”**** – вярвай напълно @  и силата на резонанса ще ти отвори вратите към чудесата, към промяната, към израстването,  към творенето*****, към естествената еволюция на същността ни … особено, ако обекта на вярата ти е много по-Велик от теб самия.
   
P.S.:  А ако вярваш в Бог,  след време неминуемо ще прехвърлиш вярата и върху себе си, защото  ти  и  Той сте едно и също /структурно, качествено/  нещо,  но в различен мащаб. Вярата е в основата на всяка житейска промяна, защото е врата между сила и намерение! Освен всичко друго - вярата потушава страховете т.е. страховете хващат корен, там където няма вяра! 

                        "Вярата е нещо за децата и великаните"  Щайнмюлер
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
+ Наричаме Бог - извора на духовете, но и в същото време последната им цел. Той с една "ръка" дава, а с другата взема - в един безкраен кръговрат.
*  колкото по-надолу е човек в  пирамидата на Маслоу, толкова по-далечна ще му е и темата, и посоката, и логиката.
** хомогенността на съзнанието е пълна еднопосочност на всички вектори в него /мисъл, намерение, воля, идея, енергия, концентрация, действие, дума,…/.  В постоянните магнити има поляризирани домени и всички заряди са равни по големина и посока.   Или казано по народно му – когато всичко в теб гледа в една посока и иска едно и също –  вярата ти добива голяма сила   /„ставаш силен магнит”/.
*** през 70те и 80те години евангелистите бяха много ревностни и отдадени на вярата си. Видях да им се случват и да правят много  неща, които наричаме чудеса и които  99% от хората не  биха приели  на сериозно, ако ги напиша тук.  Е, аз ги видях и това помогна при формиране на моята вяра!
**** може да си ти самия, може да е Вселената /гледам, че е модерно/, може да е красотата, музиката, изкуството, … Буда, Мохамед, Христос, Кришна,…
@ - когато вярата достигне своя апогей  тя прераства в праволинейно, многоканално познание и /енерго-информационно/ сливане на субект и субект.
*****  , защото „вяра без дела е мъртва”.




Коментари

Популярни публикации от този блог