Пази жизнена си енергия!

     Ние сме облечени в тяло, което прилича на батерия – има определен лимит и след това бавно загасва.  Целия ни енергиен запас, всички наши функции /дишане, сърцебиене, хормони, ензими,…/ си имат  програмирано остаряване т.е. всичко е преброено и каквото и да правиш - сърцето ти има 3,6 млрд удара и толкова.  Единствения вариант да имаш здраво тяло дълго време  е  умереност, икономия и чистота.    За тази цел не само трябва да опазваме жизнената си енергия, но и би било разумно да изградим прости навици за нейното хармонизиране и увеличение… И колкото напредват годините, толкова по-хитри и икономични трябва да сме в „енергийно” отношение.    Днес се сетих за десетина причини да губим енергия и съответно ако променим тези фактори да запазим енергичност, бодрост, темперамент до стари години.  Няма да ви отегчавам с технически подробности като: енергийни резервоари, меридиани, дзън-ци, вихри,* … който иска – древните китайски книги са вече из нета.  Ще ви напиша само най простите грешки, които допускаме спрямо своята енергийна система и какво би трябвало да правим за да сме здрави, пъргави, усмихнати и с всичкия си … до  100те.
    * един ден ще развия и темата за енергийните тела – за техните дефекти, ежедневни нужди, „храни” и как да се грижим пълноценно за тях.
 1.        Дишане   повечето хора са оставили дишането на продълговатия си мозък. И изправеното положение, лошия въздух, стреса, емоциите,…. пък и още дузина фактори са го направили повърхностен, некачествен процес. Той е пряко свързан със сърцето и те взаимно си влияят /например: ако вдишвате много бавно, а издишвате много бързо – сърцето се забавя/. Окислителни процеси, извеждане на токсини, хранителна среда,... - темите за дишането са много, но сега е важно да разберем, че в интерес на нашето тяло е да се научим да дишаме колкото се може по-бавно, по-спокойно, по-дълбоко и правилно /последователно корем-гърди-ключица и обратно/.  Дишането ни има пряка връзка с нашата енергийна система и когато то е правилно – енергията ни ще нарасне до програмирания й капацитет.  Упражнение:  за да стане по-осъзнато и по-плавно дишането ви визуализирайте целия процес – при вдишване със затворени очи си представете, че се увеличавате до тавана, а при издишване – се смалявате до ниво „муха”… и при всяко следващо вдишване и издишване постепенно прогресирайте докато достигнете до сателитите нагоре и до атома надолу.  Това упражнение освен, че ще урегулира дихателния процес, ще „масажира” и друго ваше /енергийно/ тяло.
2.        Хранене –  Всеки килограм в повече тежи на сърцето,  всяка "неприродна" храна затормозява ензимите, ... всяка хапка в повече е вече вземане на енергия, а не обратното.  Първо: сигналът от мозъка, че сме сити идва със закъснение и в повечето случаи хапваме повече от колко тялото ни има нужда.   Повечето от нас нямат идея каква част от енергията ни в този живот отива за храносмилане. … половината.   А когато внесем и преработени термично храни или някаква химия … тялото ги приема като непознат и външен субект и се отнася с тях като с враг – изпраща ензими за съпротива и разграждане, а не за асимилиране.   Ако искаме да имаме повече енергия, трябва да ядем малко и естествена храна.  И когато някой ми каже, че не може без месце, хляб и сладко … вече знам, че това е въпрос на навик и воля, а не на нужди – разбрах го от личен опит и мога да твърдя, че с доматен сок, гроздов сок, мед и няколко ядки не само че може да се живее, ами … не съм се чувствал такава свежарка от много години… и всичките ми агрегати работят безупречно.  И аз си падах по пържени картофки с бира, по шоколад и вафли, … но тялото е като верен приятел-животно – както го научиш.  И само онзи, който има някаква сериозна идея за този живот и който има съзнание за  здраве и болест, важно и маловажно, ….може да прояви разбиране и воля за да научи тялото си да поддържа висока енергийност и да не я пилее с храната.
3.     Вода –  Повече вода = повече енергия, това е ясно.  Но искам само да напомня една подробност – нашето тяло работи като реотан и щом „ударим” една студена бира, освен всичко друго тялото трябва за много кратко време да я стопли. Този процес отнема невероятно количество енергия.  Знам, че топла бира – не струва, но идеята е да изградим навик да пием по принцип топли и чисти течности.  Не е нужно да бъдем фанатици, строги вегани, крайни вегетарианци, върли йога последователи … една студена бира срещу морето е супер.  Просто трябва да създадем програма за правилните физиологични навици и тези, които ни спестяват проблеми и енергия.   Със студените течности,  с недостатъчно вода – енергията ни излишно се губи.
4.    Сън  -  Енергийния ни баланс зависи от точното количество сън според възрастта ни /дори Кришна се изказва по темата/.  Това всеки го знае!  Само искам да добавя, че освен нужните часове, много важна е и посоката  север-юг.  Когато спим на север, североизток това е благоприятно за енергийната ни система. Нещо повече – Хермес дава упражнение за синхронизиране на биоенергията ни спрямо земното магнитно поле и в него най-важно е ориентиране на оста на тялото към оста юг-север.
5.   Релаксация   –   Като гимназист в една военна школа ни обучаваха на СРБ /специализиран ръкопашен бой/ - резки движения, ритмични удари, "високо напрежение" и постоянни викове: кяй, са, ич.  Година по-късно попаднах на самоук учител по ушу /кунг фу/ и открих много съществена разлика между съвременните и старите техники - култура на движение, на свободно,  изящно, спокойно движение до момента на удара и после отново.  „Старите” китайци са го измислили: тялото винаги трябва да  се движи плавно, без грам напрежение в нито един мускул.  Красотата на спокойното движение по-късно „видях” и отвътре:  моят учител ме караше да „влизам” мислено и с пълна визуализация във всяка част от тялото си и да откривам напрежение,… и да го премахвам.  Така достигах до момент на релаксация, когато усещах тялото като „оловно” и до дълбока релаксация, когато вече ставаше толкова леко, че бе на ръба на левитация  и т.н..  Умението да релаксираме, да отпускаме съзнателно всеки мускул, всяка част от тялото си е  неотменима част от процеса „опазване и увеличаване” на жизнената енергия.   Докато не се научим да  отпускаме тялото – все ще губим ценна енергия!
6.   Концентрация  -   Съзнанието ни изразява количеството и качеството на жизнената ни енергия. Съзнанието ни върви пред нея /енергията/. И ако съзнанието ти е фокусирано, то „вика”  и събира на „върха” си  повече енергия.  За това концентрираните хора са хора на реда, на силата, на посоката, на съзнанието.  Можем да се учим всеки ден за по няколко секунди да овладяваме съзнателния си „прожектор”. /спокойното гледане в точка, в пламък - постепенно усилват енергийния поток на съзнанието  на принципа на действието на лазера/.   Според будистите повечето хора имат мозък, който като маймуна скача от клон на клон.  Тази липса на концентриране на мисъл, на внимание е хаотичен живот и чиста загуба на ценна енергия.
7.  Позитивизъм –   Когато лъжем, когато говорим негативно, когато осъждаме или критикуваме,  когато изпитваме отрицателни емоции,  когато се ядосваме, когато водим глупави битки, когато живеем в илюзия, … все едно в нашата енергийна система има късо съединение и енергията ни просто изтича на големи порции.    Т.е. позитивната емоция лекува, запазва енергийния ни баланс, а негативната емоция го източва.
8.    Йога –  Както писах в началото – всичките ни величини са преброени и това е прост медицински факт.  За това като видя как фитнес-маняка се изцъкля под  200 килограмова щанга или девойката се е побъркала да се набира из залата, само и само да стане слаба и да я забележат … направо ми дожалява.  Когато бях на 15 и аз си купих професионални, полски щанги и започнах да „блъскам”.   Но един ден прозрях, че тази суетна дейност е като да форсираш кола на място /заминават клапани, сегменти,…/ – това дългосрочно и безсмислено напъване на сърце и мускулатура съкращава живота, колкото и всяко друго форсмажорно напрежение.  Тялото трябва да се движи ритмично и спокойно, да се разтяга и натоварва хармонично и това е открито преди хилядолетия – нарича се  йога и ци гун.  Всеки спорт, който натоварва сърце, дишането, костна система е оправдан единствено като препитание.  Но от гледна точка на нашата жизнена енергия  -  3-5-15 упражнения по йога, малко разтягане и ци гун са оптималното и разумното и за всичко това можем да отделяме само 15-20 минути на ден.  А ако навлезете по-навътре в тези две прекрасни системи ще откриете много и изключително полезни подробности / „вътрешната усмивка”, стягнане на тазово дъно с енергиен подтекст, изправен гръбнак и движение на енергията,…./.
9.   Природа  – в интерес на нашата жизненост, здраве и енергия е поне веднъж  седмично да докоснем дърво, да стъпим боси на земя, да съзерцаваме огън, да се разходим сред природа,…. Колкото по-далечна е една дейност от природата  -  толкова повече ни уморява!
10. Чакри –  независимо дали ги познаваме или не, тези вихри си работят и отразяват състоянието на нашата енергийна система и в същото време  ни свързват с нея. Има стотици начини да въздействаме на чакрите си за тяхното хармонично функциониране /визуализация, медитация, мантри, …/.   Но  тук ще ви предложа мой, прост начин за „събуждане” на чакрите и знам, че по-запознатите с тази тема са наясно какво голямо значение имат те за нашата жизнена енергия.  „Наредете” мислено 7те си чакри в една линия на 3-5 см пред тялото… и всяка да стои пред своята реална. След това с дясна ръка обърната с длан към визуалните чакри направете 3 завъртания /по посока на часовника/ пред всяка чакра.  Изредете ги 7те три пъти.  Гарантирам ви, че това ще ги събуди така, че не само жизнената ви енергия … а цялата ви система ще усети промяна в напрежението.   И надявам се с това да провокирам интереса ви към чакрите и тяхната връзка с енергетиката ни.
11.  Ментални упражнения – Нашия мозък /би трябвало да/ е най-добрия ни приятел. Ако това е така, той винаги ще прави за нас невероятни неща.  Като студент бях доста разсеян и все губех нещо.  Тогава се научих да се обръщам към мозъка си и неговата памет с изключително уважение и топли чувства,… и с молба да ми каже къде са ключовете … и той ми казваше. Останахме приятели за цял живот и в това няма нищо шизофренично. С времето започнах да искам от него все по-трудни и интересни неща, и досега не ме е подвел нито веднъж.  Той може да „слезе” до подсъзнанието и да извади всяка нужна информация. Той може да се качи до „акаша” и да намери необходимата „книга”, страница, ред и да ми прочете точно каквото  трябва.     В тази тема мозъка е също важен играч, защото  коригира съзнателните вектори, които формираме.  На дълбоко ментално ниво сме оформили маниер на обмен с околната среда.   Той може да бъде с превес : „искам всичко за себе си от този свят” или  да бъде ‘обичам да се раздавам”.   И двата енергийни потока са грешни, ако не са под наш контрол.  Трябва да помолим мозъка си да оформи нашата стратегия за усилване на жизнената ни енергия не само  като променяме навици и поведение, но и като визуализираме нов хранителен поток.   За да не става по-сложно  ще го обясня като упражнение:    в моменти на почивка, в свободно време от 2-5 минути  изиграйте малък вътрешен етюд /и ще разберете идеята/ –  представяте си че сте силен магнит и от дълбочината на земята привличате енергия за физическото тяло, от въздуха около вас привличате енергия за своето етерно тяло, от водата наоколо привличате енергия за своя астрал, от слънцето привличате енергия за мозъка си, от всички звезди на Млечния път привличате енергия за каузалното си тяло, от цялата Вселена привличате енергия за душата, а от света отвъд /Бог/ привличате енергия за себе си – духът. Това упражнение освен енергиен ефект, има и друга цел – да включите мозъка и въображението в един осъзнат и контролиран обмен с околната среда.
12. Енергийни упражнения –  Съществуват стотици енергизиращи упражнения на различна база и това е  друга и дълга тема.  Постепенно ще описвам в този блог много от тези упражнения. Но днес предлагам една проста, но ефективна визуализация.   Седнали или прави, отпуснати и с правилно дишане, с полупритворени очи насочени към върха на носа  – „вижте” енергията, която тръгва от основата на гръбнака, бавно се издига по него, влиза в главата, достига центъра на мозъка /епифиза/ и бавно започва да слиза през небцето и през 5, 4, 3, 2, 1 чакри и … кръгът се затваря.   Повторете тази светлинна пътека 3-5 пъти и ще усетите, че тя сама започва да се ускорява /просто виртуалното иска да влезе в синхрон с реалното/.    Когато започнете спокойно да „въртите” този светлинен кръг ще видите, че той  сам започва да се върти шеметно.  Тогава постепенно прибавете още кръгове и встрани, но всички свързани с гръбнака, … докато се образува около вас енергийна фигура с формата на 3 зимерен фонтан, който бълва  отгоре и засмуква "водата"отдолу.   Тази визуализация ще усили вашата енергийна система.
13.  Светлината е важен ключ към нашата жизненост, както и за нашите енергийни тела.  Колкото и да пиша за това, все ще е малко.  За това просто ще предложа: когато ви свива глава – визуализирайте слънце в нея поне 20-30 секунди.  Когато сте мрачен или ядосан – визуализирайте светлина както в главата, така и в гръдния си кош … и то толкова силна, че да свети между ребрата ви, да извира през очите ви.   Когато имате мрачни мисли и не можете да заспите – погледнете /със затворени очи/ колкото се може по нагоре и „вижте” слънце. ….. Ефектите от тези малки упражнения ще ви подскажат една хилядна от силата на светлината и нейната връзка с нашата жизнена енергия.
     Темата за укрепване на нашата лична енергийна система е всъщност много по-дълга и може да бъде много по-задълбочена и татуирана с безброй научни факти .... /може да бъде насочена  и към "завъртането" на духа към себе си и съзнателна изолация/.
     Но все пак, надявам се, че първите 9 точки ще са полезни на всеки, а последните 4 ще са разбираеми за „Търсачите”.   Едно е важно – имаме лимит на жизнената си енергия и в интерес на духовното ни пътешествие е да опазим по-дълго тази енергия за да сме по-здрави и пълноценни на всички нива,  докато натрупваме  важната  опитност тук.

Коментари

Популярни публикации от този блог