205 изречения,   които може да съм забравил да кажа на децата  /те са вече големи хора и имат свой път, свои деца, свой избор, …/, но аз съм длъжен да им го напиша черно на бяло. Може да е досадно, може да не ги прочетат, … но ако все пак се случи и им спестя някоя от моите грешки на младостта – ще е  нещо добро.

1.   Не всеки е роден да работи сам за себе си – можеш да пробваш най-много два пъти и то с половината спестени пари.  По-лесно обаче се събират пари за някаква частна идея, отколкото се обмисля отвсякъде самата идея. За целта намираш и питаш хора, които наистина са успели в някакъв бизнес – и слушаш не само фактите, а и начина на мислене и действие.   Ако опитите ти за бизнес се окажат неуспешни – остава ти просто да бъдеш разумно-пестелив.  Ако не си правиш точен разчет на приход – разход,  цял живот ще караш по ръба.  И запомни – най-много те източват ежедневните, дребни и безотчетни покупки.  И ако харесваш маркови и лъскави „играчки’ също ще си все на кантар.
2.   Не влагай 100% от енергията си в работата – тя край няма.  Пести сили и за радостите на живота. Баланса между работа и почивка е разумен и здравословен.  Винаги имай един ден от седмицата /събота/ в който тяло и мозък да си почиват.  Не си товари мозъка с цифри, задачи, задължения  – просто записвай всичко  по важност, по дни.
3.   Никога не пренебрегвай грижата за тялото, нито пък се вманиачавай на тази тема.  До 50 е желателно веднъж в годината лекарски преглед, след 50 е задължително.  Но запомни, че лекарите станаха като търговците и автомонтьорите -   има финансов мотив да ти намерят някакъв проблем. За това, когато някой лекар ти каже нещо – свери го при още други двама – и чак тогава го приеми за вярно.  Колкото се може по-дълго отлагай използването на лекарства. Започни още на 20-30 да ядеш чиста храна, да търсиш спокоен живот, да пиеш билки, да правиш йога,….
4.   Не бъди фанатик в нищо – това е знак за нисък интелект до голяма идея. Нито в хранене, нито в любовта, нито в принципи, нито в убеждения,….
5.   Политиката е  измислена и подредена много време преди да се родиш. Тя не бива да ти бъде нито тема, нито страст,… Щастливият човек не се вълнува от подобни нечисти, порочни дейности.  "Слагай ухо", само колкото да знаеш на къде отива икономиката и доколкото тя те „докосва”.
6.   Повечето хора не разбират от религия, но с настървение ще искат да ти я обяснят или забранят.  Има неща в този живот, които трябва да влязат бавно и обмислено в твоя живот –  вярата е едно от тях.  Но църква, секта, … всякакво събиране на хора по религиозни причини ще те вкара в друга матрица и ще спре растежа ти по този път.
7.   Колкото по-фина, естествена и чиста  храна ядеш, толкова по-дълго и леко ще живееш.
8.  Не прекалявай с желанията, не се увличай с мечтите … просто имай план и без емоции, и без напрежение върви по него… и ако сгрешиш или загубиш – никакво съжаление – ставаш, анализираш грешката и продължаваш с една идея по-силно.
9.  Когато говориш – не имитирай звуци, не прави мимики, използвай рядко ръцете, изтрий всяка паразитна дума или сричка в изречението: “супер, яко,  а-а-а, нали, смятай, таковата, в смисъл, де факто,   и т.н..”...  
10.  Телевизията освен средство за информация и забавление е и много важен инструмент, с който някой може да ти бърка из главата.  И много често той е по-умен и по-алчен от теб и го прави за да те използва, за да те „насочи”, за да те „притъпи”.  Не забравяй, че 70-80% от това, което чуваш по телевизора  не е истина, а просто измислица или манипулация….За това не гради позиция, не вземай решения,… от нещо чуто от екрана.  Филмите, рекламите и музиката отдавна са станали поле пълно със замаскирани идеи, които атакуват определени икономически, политически, културни параметри в мозъка ти …
11.   Никога не се будалкай с държавата – тя е безчувствена машина, която ще те смели за 2лв неплатен данък.  В същото време, ако можеш и станеш максимално независим от нея – това ще е в интерес на твоето спокойствие и лична икономика.  Има много дребни прийоми за относителна независимост от обществената матрица.  Ако стигнеш до тази идея – сам ще откриеш начините.
12.  Докато не станеш поне на 35-40 г. не се задълбавай много по темата, кое е реално и кое е илюзия, защото истинския отговор може да обърка неукрепналото ти съзнание и да разбалансира живота ти. Т.е. всяка  голяма тема пускай в точното времето да влезе в живота ти.
13.  Всеки труден ден приемай като урок, всеки хубав ден приемай като подарък
14.  Само добре развития мозък може да се адаптира бързо и лесно в сложна ситуация.  Същия този мозък може и трябва да е готов винаги за необходима промяна.
15.   Колкото и силни принципи да изградиш, все някога живота ще те научи, че има моменти в които, трябва да се снишиш и моменти, в които можеш да литнеш.
16.   Хормоните, химията в теб много често има решаващ глас при вземане на решения.  Това е грешна програма, плод на младостта.  Винаги различавай емоционалните решения от рационалните!
17.  Всеки ден бъркаме супа от емоции и ако имаш воля – ще бъдеш умен готвач, който слага в душата си само хубави вибрации. По какъвто и да е повод, за каквото и да е – негативните емоции не помагат … никога.  Те са напълно излишни!
18.  Не прави компромиси със здравето, с живота си и с непоправимите хора – живота е кратък.
19.  Търси смисъла на нещата, търси идеята вложена в предмета, търси истината зад думите. Но понеже тя, истината е винаги някъде по средата не бъди краен, не се налагай.   Дори самата енергия, която ти носи истината – може да ти помогне.
20.  Каквито и планове и сметки да правиш, какъвто и вихър да те е подел – не забравяй всеки ден да се порадваш на живота.
21.  Винаги вярвай на своя мозък, но и имай точна преценка за себе си и своите качества – не бъди мравката, която може да носи 100 пъти теглото си –  поемай само толкова, колкото можеш да носиш, да направиш, да изпълниш …
23.  Контролирай желанията си, както контролираш ръцете си и знай, ако загубиш този контрол веднага идва бедността и чувства  като  неудволетвореност, страх, нещастие.
24.  Тренирай тялото и мозъка до последно. А това иска да си подреждаш деня прецизно,  по часове.  С годините ти  времето ще се забързва, а ще става все по-ценно. 
25. Разграничавай манипулацията от доброто благопожелание например.   80% от информацията около теб е илюзия или лъжа.  Научи се да я разпознаваш.
26.  Традициите обикновено са инертни, спират развитието и въвличат в консервативна общност.  Уважавай ги, пази ги, но си имай свой личен живот.
27.   Ако човека е известен като особен ; ако всички казват, че е проблематичен ; ако обича интриги, клюки ; ако говори лошо за някой, който не е в стаята ; ако обича да се оплаква, да критикува, да мисли песимистично ; ако обича тълпата ; ако има пороци    стой на страна от този типаж хора. Далеч от сложни човешки отношения и конфликти – далеч от проблеми и объркан живот.
28.  Повечето хора не се променят. Но ако държиш на някого и той обещае, че ще спре да пие /например/ - дай му шанс, но само един!
29.   Никога не обобщавай – това в повечето случаи е грешно.
30.   Всеки уважаващ се човек, трябва да има цел, идея в живота, която да развива всеки ден. Но и трябва да е интелигентен за да може да променя приоритети и за да не бъде краен в нищо.
31.   Ако няма ред, фокус и спокойствие в главата ти – няма как да успееш в каквото и да е.
32.  Каквото и да ти се случи, знай, че ще премине – никога не потъвай дълбоко в радостта, нито в мъката. Винаги идва промяна, винаги има изход.
33.  Винаги гледай с положително отношение на околния свят, но без наивитет.
34.  Не говори лошо за никого и за нищо. Нито е вярно, нито има смисъл.
35. Не залагай живота си на един предмет, на един човек, на една идея – почти винаги ще загубиш.
36.  Когато учиш - мисли за практичната част, когато работиш мисли и за теорията.
37.  Истинските чувства, идеи, приятели, отношения -  се проверяват с времето.
38. Гледай на живота като на възможност за щастие, но никога не подчинявай живота си на сляпо забавление.
39.  По добре без приятели, отколкото със съмнителни, слаби и негативни хора.
40.  Научи се да се справяш с живота сам. Когато постигнеш нещо сам – го цениш, когато ти се даде нещо даром – то те разваля.  Пък и това е единствения път към самозграждане. Нали за това сме и тук…!
41.   Ако с нещо трябва да свикваш, значи то не е добро за теб.
42. Бъди безкомпромисен, когато се отнася за живот и здраве. Всичко друго подлежи на уговорка.
43.   Не се привързвай към  пари, коли, предмети, минало – това е болест.
44.  Научи се да се променяш по необходимост и да отстояваш себе си като канара, когато трябва.
45.   Бавно дъвчи храната, бавно и дълбоко дишай – това е важно за твоето здраве.
46. Научи се да концентрираш вниманието си колкото дълго поискаш. Научи се да контролираш мислите си колкото дълбоко поискаш. От това не се става по-умен, ама без него е хаос и повърхностен живот.
47. Няма случаен успех – Ставаш богат, защото аналитичния ти мозък вижда необходимите подробности и защото имаш характер и търпение,  а не защото  просто го  искаш. Това се отнася и за ума, и за семейството, и за щастието... /Бедността е начин на мислене/.
48.  Винаги ще привличаш онова, за което мислиш.
49. Усмивката отваря много врати. Всички несъзнателно си падат по ведрите и видимо щастливи хора.  А успееш ли и да ги разсмееш – бариерите падат.
50.  Ако поискаш ще ти се даде! И в това няма мистика, а си е чиста физика … и колкото повече вярваш, толкова по-силни закони застават зад теб!
51. До 50 години карай парите ти да правят пари /търговия, рента, имоти,…/.  След това опрости нещата и се радвай на успеха си, колкото и малък/голям  да  е!
52.  Ако се страхуваш от нещо ставаш негов роб.  Ако се страхуваш от много неща, ставаш роб и на някой друг!
53.  На този свят има много илюзии и само една истина – пътя до нея е много личен.
54.  Ако не събереш всичката си воля в едно, няма да направиш и една крачка в развитието си. Научи от йогите изкуството да се концентрираш.
55.  Винаги започвай и завършвай с положително отношение.
56.  Бъди честен – каквото мислиш, това казваш и така правиш.
57. Уважавай мнението, мирогледа, външния вид, етноса, религията, характера, позицията, мечтите,... на другите.  Това носи мир за всички!
58.  Не прави импулсивно нищо - това е житейски опасно.  Например: ако загубиш всичко, ако спечелиш милиони … изчакай няколко дни,  преди да вземеш решение как да продължиш… и през тези дни мисли бавно и спокойно.
59. Истинската любов е само веднъж в живота,… може да дойде на 18, на 28, на 38... Ще я познаеш по това, че не се променя във времето, не зависи от нищо външно, учи те да прощаваш всичко,  кара те да пренебрегваш себе си заради нея/него,  готов си на всякаква жертва  ;  винаги си готов да застанеш на негово/нейно място  ;  харесваш й/му всичко - дори малките дефекти,    кара те да правиш луди неща ;  да жертваш всичко, което ти е било ценно  ;  даваш всичко за нея/него, дори когато това те застрашава  ; не можеш да хапнеш нищо, ако го/я няма   ;    с времето трепета в слънчевия сплит не отшумява. ..
60.  Стой далеч от хора, които ядат трескаво и приведени ниско над чинията. Стой далеч и от хора, които често използват думата „мразя”, „аз”,  „обожавам”, „искам”,…  Стой далеч от хора, които не обичат да ги докосват   ;   не могат/искат  да чуят изречението ти до край  ;  не могат да говорят за нищо друго, освен за себе си  ;  могат да убият животно без угризение  ;  проявяват жестокост или агресия   ;  нямат светлина в очите....
61.  Разграничавай болните амбиции от сериозните идеи.
62  Когато нямаш пари се подготви за “бели” дни и когато си богат се подготвяй за “черни” дни.
63.  Не споделяй лични неща на случайни хора. Не се оплаквай!
64.  Не харчи пари за неща, които не си сигурен, че са важни. Това общество цял живот ще те подтиква да купуваш много и излишни неща, и съответно да заработваш пари за това – така се става роб.
65.   Бъди пестелив, но без да прекаляваш.
66.   Определи  кои са приоритетите  ти  в живота и стриктно си ги следвай.
67.  Трябва да имаш елементарна правна /юридическа/ култура, иначе ще бъдеш подвеждан и губещ.  Прочети най-важното от закона, а когато имаш по-сложен проблем – не се колебай – иди на адвокат и питай – 20-30лв при него, могат да ти спестят много пари и главоболия.
68.  Ако в една  връзка/приятелство няма трудни моменти тази връзка не е проверена. Ако той/тя е с теб след бедни години, след богати години, след  болест, след щастие … това е човека!
69.  Във всеки неуспех/проблем/труден момент мъдрия вижда поука и вариант, глупавия влага емоция и много думи.
70.  Проверявай редовно дали “психическите” ти съдове са пълни … и сложи там каквото е нужно /любов, спокойствие, сила, равновесие,../.
71.  Не прави нищо за да докажеш на някого нещо, за да получиш похвала, признание, благодарност.  Това е историята на Сизиф.
72.   Бъди доброжелателен и към онези, които откровено не те харесват.  Това е шанс и за тях, и за теб.  Това е труден, но и най-правилния вариант за реакция.
73.  Никога не забравяй, че имаш душа и тя е най-важното нещо в теб. Пази я по-чиста от очите си.
74.  Научи изкуството да откриваш важните и интересни неща в думите, в хората, в деня, в живота. Това се учи дълго, но се изплаща богато!
75.   Посрещай всеки ден като празник – събудил си се жив и здрав,…
76.  Не имитирай никого, не подражавай. Всеки има нещо оригинално, дори да не го вижда в момента.
77.  Не си център на света, не е и необходимо да си.  Бъди важен и самодостатъчен за себе си. Освен това само изградени, "пълни" и емпатични хора могат да изградят трайна и пълноценна връзка.
78.   Ако си сам и изпитваш самота,  значи  си празен. Душата не се пълни просто с хора, думи и емоции, а с позитивни отношение, истина и с любов.
79.   Поне веднъж на ден използвай думи като:  Благодаря,  Извинявай, Обичам те,…
80.  Поемай отговорност за думите и постъпките си независимо от присъдата. Самоотценката на твоите действия   да е по-важна от всяко наказание.
81.  Човекът до теб няма да е съвършен, както не си и ти.  Прегърни го и го обичай такъв, какъвто е!
82.   Ако в едно семейство има порок, той тегли къщата към мизерия и семейството към упадък.  С много подробности в характера можеш да се примириш, но с агресията и порока – не трябва.
83.   Ако един човек е жесток към някого, ако лъже и изневерява – утре жертвата може да си ти.
84.  Ако човек обича себе си – не може да ти бъде близък и може да бъде оправдано жесток.  /всички теории из нета, че човек трябва да се научи да се обича е  изроден  опит да се нарисува грозното -  красиво т.е. егоизма/.
85. Не се влияй от настроението, общите вълнения, думите и интригите на другите. Спокойствието и позитивизма са най-добрата стратегия.
86.  С времето направи нещата в живот си по-фини – от движенията и храната, до мислите и мечтите.
87.   Добър човек – добри думи, лош човек – лоши думи.  Никога не говори лошо за друг.
88.  Не яж животни под никаква форма /това е мой избор, но го препоръчвам по много и различни причини/.
89.  Когато намериш “близък” човек – накарай го да се чувства като крал/ица/, а той да се отнася към теб като към крал /ица/.
90.   Няма мъжка-женска работа в къщи. Научи се на всичко и си разделяйте работата по равно –  така става бързо и приятно.
91.  Не си спестявай комплиментите – виждай силните черти у другите и ги поощрявай!
92.  Мъжът/жената, на когото държиш никога не трябва да те вижда гурелив, сополив, нацапан, мърляв,...., не провокирай толкова евтино близостта с другия… независимо дали си на 30 или на 70.  Запази достолепие и финес до финала!
93.  Говори и планирай така, че човека до теб да се чувства защитен, обгрижен, спокоен за бъдещето и живота си.
94.  Всеки подарък, който приемеш те прави зависим.  Приемай /и давай/ подарък само от „твоя” човек.
95.  Дори и в най-трудния момент не губи оптимизма, защото и той може да променя събития.
96.  Научи се да  правиш бърз анализ всяка вечер както на деня, така и на себе си.
97.  Влагай в  живота  34%  работа и мозък,  33%  любов и радост, 33% благодарност.
98.  Тези, които те ласкаят често са същите, които говорят зад гърба ти.
99.  Още от първият симптом за близост с някоя жена/мъж – бъди напълно прям и честен, дори да е в твой ущърб.  Защото недоразуменията и разбитите сърца са много по-сложна ситуация.
100. Повечето от човешките дела са като сенки по стената. Прецени кое е най-важно да правиш в живота.
101. Повечето хора носят “маски”.  Научи се да виждаш истинските лица и причините за маскарада.
102. На повечето мъже една жена омръзва и тя трябва да бъде непрекъснато атрактивна, сексапилна, предизвикателна, да променя визия и т.н.. Дори след 40 години брак, тя трябва да спазва това. Мъжа също трябва да има винаги какво ново да „извади от шапката’.   Рутината, навика,…  за брака са като ръждата за желязото.
104. Желанията и суетата могат да превърнат човека в роб.  Намери златната среда между желаното и разумното!
105.   Не вземай храна, вода, предмет, съвет,…  от човек, който не те обича..
106.  Научи се да бъдеш благодарен за хубавите неща, които ти се случват: от чистата вода на масата до привилегията да си жива и разумна душа, имаща възможността да се роди в тази мистична приказка наречена живот.
107. Невежеството обезсмисля живота. Не спирай да си задаваш въпроси и да търсиш отговори!
108.  Направи мисловната си система положителна и всяка негативна мисъл/вибрация  гони като престъпник.
109.   Ако вземаш решения и влагаш емоция – вероятността да сгрешиш е 90%.
110.   Ако държиш да живееш по-дълго  – спокойствие и природа.
111.   Ако искаш да бъдеш щастлив не се занимавай с клюки, с политика, с интриги, с хорското мнение, ..., а просто прави пари от това, което ти харесва.
112.   Научи се да преценяваш /дори антропологично/ хората преди прекия контакт и когато разбереш, че нивото е много ниско или прекалено високо над теб  -  заобиколи.
113.  След 20г. прави воден ден един път месечно /само вода 24 часа/,  след 30г -  един път седмично и т.н..  С всяко десетилетие намалявай храната за сметка на водата.
114.  Трябва да осъзнаеш много ясно, че всяка твоя мисъл е реалност с големи последици в бъдещето.
115.  Ако си извисена душа  ще търсиш „високото”, светлото и реда, а няма да  съдиш за грешки и различия, няма да се ровиш в „думички” и взаимоотношения.
116.   Атеизма е тъжна и непродуктивна липса на логика и търсене на смисъл.  Избора е твой!
117.   Истински приятел е този, който е с теб, дори когато няма никаква полза от това.
118.   Колкото повече изявяваш и храниш биологията, толкова по-малко ще  изявяваш и храниш духа.
119.   Само чистата и свободна глава може да чуе и задържи истината.  Винаги проверявай дали е така!
120.    С всеки поглед раздаваш енергия.  Направи своя избор!
121.    Вземай пари назаем и от банка сами ако е жизнено важно и никога за "дрънкулки".  У нас правилата се сменят непрестанно, за това каквото ти казва банката - след 6 месеца е различно.
122.   Инвестиция е  влагане на пари, които  правят пари.  Много хора казват, че инвестират в телевизор или хладилник, защото нямат идея за какво говорят.  Винаги имай пари - неприкосновен резерв*, а от там нагоре, когато са повече - не ги дръж в банка, а в имот, който даваш под наем /например/ - това е инвестиция.  А когато имаш много пари - раздели ги на 4 и ги вложи в 4 различни типа инвестиции.
* резерва трябва да ти осигури спокоен живот поне 6 месеца т.е. ти си смяташ цифрата.
123.  Енергията, която могат да ти изсмучат за ден негативните емоции е много повече от енергията. която ти трябва за да натовариш един бус със хоросан.  Не допускай негативни емоции,  .... и колкото повече радост в деня, толкова повече енергия ще съхраниш за важните неща.
124.   Сега е време на нестихващи хибридни войни, лъжи и политиканстване .... и всичко това е сведено до нивото на обикновените хора.  Способността да запазиш баланс по собствената си пътека,  докато всички около теб се вълнуват, се пенят и крещят лозунги /, които не разбират, за които им плащат, които трябва да ти наврат в главата/ е способност родена от силен дух.
125.  Колкото повече познаваш живота, толкова повече го цениш.  Колкото по-цениш живота, толкова повече можеш да вземеш от него. Не спирай да опознаваш и цениш живота!
126. Ще губиш, ще грешиш - нормално е! Не е нормално да влагаш емоции в това!
127. Има два типа хора: адаптивни и корави.  Коравите се "втвърдяват" още в младостта и до края не могат и не искат да излязат от малкия си кръг на мислене и разбиране. Тези хора приключват със самоизграждането на 20 години.  Хем не очакваш нищо от тях, хем си разочарован! Другият тип са тези, които грешат, падат, ....но се развиват на всички нива. С тях можеш да живееш, само ако и ти си такъв!
128.  Внимавай с човека без чувство за хумор. Той е муден мозък с особен характер! Трудно се живее с такъв човек.
129. Има хора, които могат да обичат само себе си.  Те ще виждат 5% сиво в теб и няма да ти го простят, но няма да видят и оценят 95те%  светло. За това живей, бъди близък само с човек, които те обича /както и ти него/. Може да си беден, болен, нещастен - ако те обича ще е до теб и ще те цени и подкрепя.  Може да си богат, здрав, щастлив - ако не те обича - ще градите тъпа илюзия.
130. Когато се обвързваш, когато създаваш близост помни - характера с годините може само да се влоши.
131. Липсата на секс разбалансира хормоналната, от там вегетативната,... от там цялата физиологична система.  Прекаляването с него пък разбалансира съзнанието....  Намери равновесието за всички свои биологични функции, дори ако трябва да учиш йога  /за да трансформираш една енергия в друга/.
132. Ако не можеш да прецениш някого достатъчно ... иди и виж приятелите, а след това  и родителите му.   Не само ще разбереш подробности, но и даже ще видиш как ще изглежда след 25 години.
133. Когато преминаваш през различните възрасти, ако не сменяш навици и акъл - живота ще те накара да платиш /ставаш смешен или болен/.  И храна, и хора, и мечти, и работа,  ... всичко трябва да съобразиш с етапа, на който се намираш  /към все по-малко, по-чисто, по-отбрано/.
134.  Ако не можеш да помогнеш, то поне говори за умрелите като за живи, за болните като за здрави.
135.  Aко  някой освен, че  те слуша, започне да те разбира, а след това се развълнува, от онова, което си преживял и накрая е готов да те защити с цената на живота си – този човек те обича наистина.
136. Има хора, които се вземат много на сериозно, както и онова, което става в главата им, в живота им.  Това е просто специфична форма на егоцентризъм и невежество. Опитай се да осъзнаеш, кое е важно и кое е просто динамичен интериор.  Опитай се да намериш разумната граница между аналитичен ум, широка душа и "весело" сърце.
137. Помисли защо за някои хора  /и етноси/  не можеш да кажеш, че са одухотворени!  Бъди одухотворен и живей,  "докосвай", общувай само със субекти, които имат душа.
138. Всички предмети и глезотии на света не могат да заменят пълната любов, която трябва да дадеш на децата си. Осакатяването от липсата на любов не се лекува и прави детето дефектно за цели му живот.
139. Не бъди краен в онова, което ти казва Системата /защото тя просто те използва като вещ/. Но не бъди и краен в алтернативни конспирации /защото повечето мъже без закон могат да се преврнат в жестоки самовлюбени животни/.  Търси  истината някъде по средата и със собствената си глава!
140. Каквато и промяна да създаваш, да очакваш - тя ще иска време и търпение.  Няма мигновен успех, няма мигновено изцеление ...всяка трансформация, всеки план ... харчи време!
141. Колкото повече енергия влагаш в социума, в Матрицата, толкова по-малко енергия ще ти остане за истина и спокоен живот.
142. Не можеш да създадеш близост, приятелство, семейство, ако си егоист.  Или се промени, или си живей сам.
143. Има хора, които стъпват здраво по земята, има и такива, които са вечно  в облаците. Можеш да общуваш без проблем с тях, но ще живееш спокойно само с онзи, с който си приличате по това.
144. Има традиции, които са недостойни за присъствие - ядене на прасе по Коледа, плюскане на агнета по Гергьовден, гозби след погребение,.... Ако имаш грам достолепие, избягвай всякакви подобни "софри" и сбъркани ритуали.
145.  Никога не води спор с пиян, луд или по-глупав от теб. 
146. Ако разбираш нещо, но не го чувстваш,.... ако чувстваш нещо, но не го разбираш - значи имаш половин съзнание за това.  Само резонанс между сърце и ум ще донесе пълно осъзнаване.
146, Дребен човек - дребни теми.  По онова, което те вълнува, ще разбереш колко си "голям".
147. Приеми с благодарност всеки ден и всеки човек, с който живота те срещне! Ако прибавиш към това безкористна любов, уютен дом, и умни деца,  това е то -  пълноценен живот.  
148. Не съжалявай за изгубени пари, за пропуснат шанс,...никога не се питай "какво щеше да стане, ако".  Живей сега, гледай напред, следвай своя план и никакви фантазии за паралелни реалности на личния ти живот.
149. Там, където влагаш емоции не можеш да намериш посока, логика, изход. Правилните решения, светлите пътеки идват само след  спокойствие и търпение.
150. Липсата на амбиция, на желание за развитие в някаква посока става все по-масово явление, особено сред младото поколение.  Тази липса на енергия за усилие, на идея, това безметежно плуване в "езерото на забавлението"  е възпитан / култивиран  биохимичен навик и ако искаш нещо стойностно от този живот,  трябва да пренастроиш съзнанието си срещу вируса на удобния застой.
151. Има хора - обслужващ персонал /които са лесни за манипулация и контрол/. Има хора революционери, анархисти, конспиратори,... Трябва да надживееш и двата типажа и да издигнеш живот и поглед над всякакви опасни крайности и безсмислени особености.
152. Света е пълен с илюзии - минало, бъдеще, тяло, желания, планове, медии, политика, власт, пари,... Въпрос на разум е да го разбираш, въпрос на свобода е да можеш да живееш над тях, въпрос на еволюция е да формираш нормален живот само с реалност.... а, тя реалността - това си ти и онова, което  душата ти създава.  Всичко останало прави с точността и емоцията, с които решаваш квадратно уравнение.
153. Обществото, средата, ...са напълнили още в детството подсъзнанието ти с бариери и неподвижни формули.  Депрограмирай всичко инертно и отрицателно, всичко, което те спъва или свива крилата ти.  Планирай, визуализирай,  повтаряй всичко онова, което смяташ, че те води по твоя път и вярвай искрено, че ти можеш да променяш до безкрайност своите разумни възможности.
154. Всяко отклонение от нормалното, благо, добронамерено, "усмихнато", спокойно поведение, мисъл, дума,...  подсказват или водят до физиологичен дефект /болест/.  За това, още докато сте млади и здрави изграждайте вътре и навън онова поведение, което  наричаме  "добро сърце", "спокойна душа".   /  има стотици примери и нюанси как негативна, нервна, силна реакция в поведението - "удря" определен орган/.
155. По онова, от което се впечатляваш - можеш да разбереш на какво ниво е съзнанието ти. Ако се заглеждаш по коли и дрешки е "материално" и първично съзнание, ...  ако те импонират хора с власт и пари е друго ниско астрално ниво, ... ако пък се възхищаваш на космоса и звездите - подсказва романтично и ментално ниво,... Започнеш ли да благоговееш пред собствената си същност и пред онзи, който я формира и изпълва - тогава си на прага на духовното съзнание, без което няма измъкване от Вселената.
156. Колкото по-дълго запазиш усещането си за безсмъртие, толкова по-късно ще започнеш да остаряваш.
157. Не позволявай материята и нейния илюзорен филм да  заплетат съзнанието ти.  Ще бъдеш зависим на всички нива  -  от биологично ....  до темпорално.  Така ще станеш един от вечните /прераждащи се/  играчи в Симулацията.
158. Никой и със нищо не ти е длъжен в този живот. За това приемай спокойно, когато приятелство, връзка, "бизнес-партньорство" са нетрайни и изменчиви. 
159. Вечер мозъка се разхожда из тъмни и високи коридори, които усилват негативното.  Никога не вземай важни решения, които Слънцето не е огряло!
160. Ако правиш бизнес с чужди пари /от банка, от човек,.../, ако правиш бизнес в съдружие с друг човек - все едно си навил часовник и детонатор т.е. проблемите са въпрос на време.
161. Никога не приемай нещо за приключило, за успешно преди парите или документа да са в джоба ти и ти да си в къщи. .....  И с живота и душата е така - до края трябва да си бдителен и отдаден изцяло на Пътя, на самоизграждането.
162. "Парите са за това - за да се харчат" - това е девиза на робите, защото те цял живот работят за да изкарват пари, докато други изкарват пари, които в един момент започват да работят за тях.   Ако не намериш златната среда между работа и почивка, между "заработване" и харчене,  между разточителство и скъперничество   -   ще намериш своето робство:  да стискаш купчина спестени пари в мизерия, скука и самота или да бачкаш прегърбен до гроб потънал в безсмислени "играчки".
163.  Гладувай по малко и редовно /1 ден седмично на вода/!  Това е урок, това е здраве!
164.  Вярвай в Бог, в отвъдното, в Смисъла!  Не само защото има рационалност и логика, а защото така се живее спокойно и благоразумно.  Ако научиш на това и децата си - старините ти ще са ти благодарни!
165.  Учи се от животните!  Всяко животно има специфика, която може да ти бъде за пример - спокойствието на костенурката, енергийния усет и грацията на котката, бодрото поведение и кротостта на гълъба, почивката и верността на кучето, гъвкавостта и "мъдростта" на змиите /така пише в Библията/, търпението на вола, изправената осанка и грацията  на коня, трансформацията на какавидата в пеперуда,....и т.н..
166.   Не умувай как да удължиш живота си - книгата на живота вътре в теб е написана много преди да се родиш!  Разгръщай всеки ден по една страница като живееш опростено и чисто, като се радваш на всеки ден и като  раздаваш любов.  Всички други напъни са суета!
167.  Стой далеч от хора, които обичат или носят оръжие,  учат се да се бият, падат си по мъдрости за войната и "победата" над врага,... Стой далеч от хората, които приемат, че всеки по отделно живее и е в непрестанна битка за оцеляване.  Стой на безопасно  разстояние и сам ще научиш урока за  хората без душа.
168.  Онзи, който мисли, че винаги и за всичко е прав е първия, който ще те предаде и изостави.
169.   Когато някой ти подаде ръка, непременно подай на някого и ти - така затваряш кръга на помощта. Ако не затвориш този хуманен кръг - значи само изпълняваш биологичните си функции тук /,а потъването в тях снижава душата ти до ниво животно/.
170.   Ако е възможно не губи връзката със селото, с природата - там е чистотата, естествената и здравословна среда, чистия въздух, спокойствието, възможността за независимост,...  Градът е направен за да работиш, потребяваш, да купуваш всичко модифицирано, ... да си под контрол и зависимост на всички нива през целия си живот.   Напук на целенасоченото обезлюдяване на селата - запази си малко "чисто" място за бягство от системата, суетата, стреса,...
171.  Най-голямата грешка и тежест е да приемеш, че всичко трябва да е както си решил, както смяташ, че е правилно. Най-голямото спокойствие е да осъзнаеш и приемеш, че е нормално и да не е така.
172. Който не ти прощава - той не те е обичал!
173. Ако не можеш спокойно да приемаш загубата, значи не си се научил да печелиш!  А, ако тези две неща те карат да се вълнуваш - значи си потънал в Матрицата!
174. Пълната /избрана/ душа след всички поражения, все се връща към светлината. Празната душа след всички победи, все се връща към тъмнината. Ако въпреки житейските повратности, винаги намираш път към щастието и светлината - значи си изпълнил душата си с тях.
175. Колкото по-нагоре се издигаш в духовната си еволюция, толкова пречките пред теб ще стават повече, по-оригинални, по-агресивни.
176. Ако искаш да видиш скрити подробности от характера на един човек - наблюдавай подробности, когато е ядосан и когато се смее.
177. Не бъди като глупавия човек, който "не слуша", "не вижда", по правило реагира с агресия или се капсулира, винаги е убеден, че е прав,.... Ако си умен - не можеш да си позволиш това!
178. Ако приемаш оценка за себе си, то нека този, който ти я предлага да е на ниво най-малко като твоето.
179. Когато започнеш да правиш велики планове не е лошо да си разбрал, че в този  живот няма нищо постоянно и сигурно.
180. Не чакай да станеш на 50-60 години за да започнеш да оценяваш времето, да си благодарен за всеки ден, да не те вълнуват дребнотемия, да си наясно и спокоен за физическия край!
181. Много по-лесно се манипулират 100 човека, отколкото един!  Винаги отстоявай своето мнение, своята енергия, своя път ... и винаги разпознавай кога околната енергия те индуцира!    182. Никой човек, никое знание, никакъв предмет,... не могат да ти донесат сами по себе си истинско и неотменимо щастие. Това може само силната и обоснована Вяра!                                183. Нито можеш да чуеш, нито можеш да задържиш Истина, ако главата ти не е свободна и чиста от въртележката на  собствените ти илюзии! А тях ги разпознаваш по вътрешния хаос, безпокойство, тъмнина и нетрайните проблясъци на щастие в егото.
184.  Не приемай хората около теб за "жива даденост", защото това непрекъснато се променя!    185. Когато някой ти каже, че ти не можеш..., ти нямаш сили за...,че не би успял... то той говори за себе си. Това, което е граница за един  може да е началото за друг!  В този свят няма заложени невъзможни неща - просто има неща, за които не ти е дошло времето и ума!
186.  Волята се тренира всеки ден и в най-малките начинания. Ако не изградиш силно волево тяло, дори най-голямата мъдрост няма да те измъкне от Лабиринта, тъй като не си имал волята да я приложиш в живота си!
187. Силните емоции, страхове, тревоги,...са деца на егото. Колкото повече ги имаш, толкова по-голямо е егото ти /и обратно/  и толкова по-малка е душата ти.  А тя е родена за друг живот!  188.  Ако някога решиш да търсиш смисъла на живота през религията - ще попаднеш на много нечисти догми:  от това, че Бог е някъде горе, а не вътре в теб ... и стигнеш до това, че си грешен по рождение!   Към богопознанието трябва да се върви с изградено съзнание и мозък, иначе се формира фанатизъм или безплоден ритуал!
189.  Ако искаш да имаш голяма памет до стари години - осъзнавай наличието и спокойно обелвай всички илюзии, които полепват по мозъка ти като паразити!
190.  Разума ти може да бъде ясен, извисен и адекватен, само когато  го държиш на прилично разстояние от сетивните дразнения, желания и удоволствия.  А подреденият разум ражда спокойствие, а само в спокойствието може да се оформи щастие,... и  т. н..   
191. Можеш ли да разпознаеш кои са хората, които не чуват, ме разбират, не оценяват нищо извън кръга на своето его? Ако можеш- запомни, че те не могат да бъдат близки и полезни на никого, освен на себе си!
192. Независимо дали вярваш или разбираш от прераждане, все пак трябва да откриеш оста, около която се върти живота ти сега, преди, в бъдеще!  Ако разбереш линията на своите прераждания, ще разбереш и урока, заради който си пак тук!
193. Когато станеш Голям, малките съзнания винаги ще искат да те съборят, когато станеш Светъл, тъмните души винаги ще искат да те замърсят, когато станеш Щастлив, нещастните психики винаги ще искат да те наранят.... Помни, че тогава ще имаш едно предимство и една сила  - наричат се прошка и разбиране. Само те ще проверят дали си достоен за стъпалото на което си и дали имаш сила да продължиш нагоре!
194. Всяка ситуация, всяка възраст,... изискват да си я "достигнал" с психика, с ум, с карма,... . Не можеш на практика да си успешен бизнесмен, плодотворен творец или спасена душа, докато не узрееш за това ниво, докато това не се е случило вече в теб с всички подробности.  И заедно с това 195.
195.  Не губи детето в себе си, независимо от годините!  Всяка възраст си има свои грижи, свои радости, своя логика,..., но ти не се затваряш в твой малък сериозен свят, не слагай маска, не играй роля, не влизай в игра,... а остани "отворен" като изумено дете. Запази прямотата, искреността, впечатлителността, ...  които всяко чисто детско сърце носи.  Детето се изумява от "дребните" красоти на природата, детето обича животните и живота с пълнота и чистота, детето е любопитно, защото мозъчето му е гладно,... Ако загубиш детето в себе си - губиш чистотата на душата!
196.  Радвай се на всеки миг, в който си жив, защото това  някой ден ще се промени!
197.  Ако се движиш винаги в стандартната лента, ако се опитваш да спазваш всички правила, ако искаш да минеш само по отъпкани пътеки - никога няма да достигнеш до  гениалност, до нещо ново и твое,  до богатство!
198.  Решиш ли да успееш в материалния свят и  разчиташ само на ръцете си, и на трудолюбието си - те очаква дълго разочарование.   Материалният успех иска не само трудолюбие, но и малко хитрост /за да намериш своя ниша/, но и доза мързел /за да оставиш друг да върши повече от теб срещу заплащане/,  но и силен анализ /за да откриеш къде ще сгрешиш ти, както и твоите конкуренти/,  но  задължително и постоянство /за да не се отказваш пред всеки баир/,  но и мярка  /за да знаеш кога да спреш/, но и усет към хората /за да знаеш къде да влагаш сърце и къде не/ , ....  Всички искат да успеят в това състезание, но единици имат   акъл за да преценят дали могат да  играят тази игра или не!
199. Всеки - било мъж, било жена  има нужда от дребен жест на уважение, на симпатия, от комплимент, от изтъкване на доброто и качественото в него.  Ако се научиш да виждаш  в другия потенциала, светлината, доброто - непременно му го кажи, поощри, благодари. Това помага и на двама ви!
200.  Всеки има свой вътрешен кръг /жена, дете, майка, брат,.../, който трябва да оцени, за който трябва да е благодарен и към който трябва да е абсолютно лоялен.  Няма значение дали един човек или целия свят са пред теб,  няма значение дали става дума за една гайка или за цвета на небето  -  ти винаги защити човека от своя вътрешен кръг.  Щом си се доверил, щом си го допуснал до сърцето си, до "кръга" си - дори пред Божия Съд да сте - ти стой до рамото му и го защитавай, даже, когато казва, че 1+1=3.    След това, насаме си го питай "каква ти беше идеята? Защо?", но никога не късай нишката на подкрепа и лоялност във вътрешния си кръг!
201.  Не вземай решения на маса, когато си с проятели, когато си уморен или посред нощ, при силни емоции или пиян,… защото те почти винаги ще бъдат грешни, неправилни, „натоварени”. 
202.  Не пазарувай храна, когато си гладен. Не купувай/продавай имот набързо. Не сключвай никаква сделка с човек, който много бърза или много говори. Не разчитай на човек, който обича само себе си. Не приемай за правилно, онова, което всички са решили, чe e такова. Не бързай да бягаш натам, накъдето всички тичат. Не приемай за достатъчно, понеже другите приемат за граница/край.
203. Избирай хората, с които пътуваш в живота! Ако мрънкат, ако психясват, ако зациклят в една и съща грешка, в една и съща мисъл, ако нямат душевен покой, ако не могат да те изслушат, да ти простят, да стоят до рамото ти, независимо каква е бурята пред теб, ако превръщат всеки житейски препъникамък в драма, а не в стъпало,... ще ти бъдат котва, ще забавят растежа ти! 
204. Изтрий от мислите си много "минусови" думи: мразя, няма, не мога, отказвам се, няма надежда, не вярвам, няма да се промени, не ми върви и т.н., и т.н.. Всяка негативна дума, мисъл, емоция,.... привличат подобна енергия и чертаят щрих по щрих пътека към света на ниските вибрации.
205. Стой далеч от хора, които нарушават спокойствието, хармонията, светлината в теб и в семейството ти.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог