сакрална истина:  5.  "...ако не се родиш от горе, никак няма да влезеш в Небесното царство..."

     Когато  работиш, имаш дългове, грижи, набрал си скорост да осъществиш поредната мечта, да грабнеш успеха, да съградиш планираната картинка за годината ... нямаш време за много философстване.  А и докато бягаш по житейската пътека, неминуемо те завъртат всички ония социални, икономически, материални, ... чисто човешки грижи, които наричаме ... илюзии.
    Но както оня, който се е уединил в пещерата, уж избягал от матрицата, така и ти - двамата ще застанете еднакво "голи", само по душа пред портите на отвъдното.  И целия успех, всички пари и мечти, планове и грижи - няма да ги има. А смъртта ще стане най-добрия учител по смирение, еднакъв за двамата. ...  И двамата сте живели оправдано - кой както му харесва, както се е чувствал добре.    Но има една мярка, един аршин, чрез които пътя в отвъдното се дели на две*.   И не хилядите часове медитация, нито милионите в банката, нито хаджилъка, нито имотите ... нищо от тия неща няма да имат значение в последния ти ден.  А колко малко сме живи и колко много ще сме отвъд!  В този кратък живот само едно има съществено значение -  онова, което физиката и математиката не го ловят и без което всичко съществуващо е  само безжизнен сбор от частици .... душата.
   Душата помни всичко. И независимо дали мислим, казваме, наблюдаваме, правим, планираме,...нещо  - мозъка ни приема всяка от тия ситуации като реална и я записва. И всяка "вътрешна" и "външна" информация/енергия  променя конфигурацията й.  И колкото по-осъзнат е субекта, толкова по-ясно му е че тази наша реалност /душата/  не може да бъде сравнена, заменена с никаква материална придобивка.  Но и по-осъзнатия разбира, че щом има закърняване на душата** и нейното обричане на смърт /изтриване/, то махалото има и друг мах - израстване и преобразяване на живата душа. 
    И четем Исус до Никодим***: "...ако не се родиш отгоре /от вода и дух/ няма да влезеш в Небесното царство..."        Е, не стига ли чиста душа и скромен живот, смирение и алтруизъм?  И значи ли, че ако  се родиш от горе - ставаш безсмъртен?   ........   В процеса на духовния живот, на еволюционното израстване на съзнанието, явно се стига до някакъв краен мах на махалото, до алхимичен момент /розенкройцери/, след който "си роден от духа" и знаеш, че роденото от духа е дух и това е апотеоза на съзнателния ти живот тук и в това тяло.
  

 Но какво означава това:   "да се родиш от горе, от дух"!

База:  Ние сме жива, безсмъртна Душа заедно с Дух /"По-Велик е онзи във вас от онзи в света"/.  Духа е енергиен генератор, движение без отражение, без информационно развитие. И за това са Вселената, тялото, мозъка, сетивата, ... за да ги "облече" духа и да натрупа информационна база, която наричаме  ту душа, ту съзнание. 
Цел:  Сливането на тези два субекта - душа и дух, информация и енергия,  съзнание и движение, отражение и източник,  контрол и живот,...е онзи вибрационен етап от развитието на душата /съзнанието/, при който се ражда нов субект, нова личност /процеса ендура/. Формирането и утвърждаването на този нов център за контрол и съзнание - в ново духовно тяло извън материята е ... новорождение, раждане от духа. При това свързване живата душа мутира като същност, функция, действие,... и  се трансформира в животворен дух. Този нов
 съзнателен продукт на духа  става  външен център на съзнание и контрол.    И  сливането на Енергия, извор, Аз, живот, Бог,... със съзнание, информация, контрол, отражение, човек  -  всъщност формира  творящ и съзнателен дух.
Действие  -  В Библията този процес на новорождение е предшестван от Вяра, от движение към истина и светлина, от живот по дух.  След тази база следва Кръщение  /"... и като се кръсти в реката, ето гълъб слезе от небето и се чу глас...."/.  А при древните китайци сливането на висшия и нисшия Аз,  формирането на този нов духовен център се постига със сложни енргийни, медитативни практики. И като видиш жезлите на папите, с преплетените змии и шишарки /епифиза/ се досещаш, че явно старците от Ватикана са усвоили древноегипетските техники за издигане на кундалини до 6 чакра, вследствие, на което съзнанието достига желаното 6о ниво и т.н., и т.н..        В случая - само да си припомним, че сме сложен, многоизмерен  торос   и  всяка наша изява **** коригира тази енергийна машина - и при нейното правилно функциониране се  формира нов, усложнен, комбиниран център, който е и целта на новорождението, на раждането от духа.
Резултат  -    Тази духовна, енергийна,...житейска колаборация на Бог и човек, това вибрационно единодействие между два свята е сънувано  18 века преди новата/ ера от Заратустра,  който говори за бъдещия Богочовек /ин-ян/.   След новорождението - като вид възкресение на душата, ти  си ...безсмъртен, защото духа става съзнателен и твори, защото душата вече е постоянна и непроницаема за стихиите, защото съзнанието и контрола стават непрекъснати - "...и даде ми се всяка власт".  Душевното преображение чрез вибрационно сливане с духовния свят - новорождението от духа   е сакрална истина достъпна за малцина /от цялата цивилизация и от всички времена са само 144 000/.
Какво става, ако съм роден от духа?  -     Когато се събуди и развие духовното същество което си, то избира принадлежност, страна, свят, към който да се стреми***** и за който да се подготвя. И след сливането на душа и дух / Източник, Творец / вече материалните грижи, подробности, ценности, ... са само интериор, картина, път, по който вървиш.  Съкровищата ти вече не са от този, материален свят. Живота ти вече е живот по дух, ставаш Бог ограничен в тяло.     И същността на всяко твое действие, на целия ти живот е живот на дух в съграждане, с любов към всичко, с извисяване, светлина и развитие на потенциала.  И когато кажеш, че си безсмъртен - само хората на познанието ще схванат това - сериозно и като истина.****** А оня, който е на върха на алхимичния процес, вече е изтрил егото и материалното не го привлича. За новородения всички ония християнски ценности /търпение, любов, благодарност, състрадание, смирение, чистота,..../ са вече естествен рефлекс.  За човека роден от духа доброто към света, съграждането, хармонията във всеки ден, във всяка ситуация -  са по-важни от личните грижи създадени от илюзията. Родения от духа пътува по тясната пътека на големите Души.   Той непрестанно доусъвършенства характер, учи се всеки ден, развива мозък и психика, пълни душата си само с чисти думи и мисли, ....  Той познава качествата и плодовете на чистия си живот и всяка грешка в тази посока го навежда на размисъл, корекции, воля за усъвършенстване,... и т.н., и т.н..
 
*"...и в оня ден двама са в леглото - единия се взема, другия се оставя,  двама са на нивата - единия се взема, другия се оставя..."
** :,,,Не бой се от оня, който убива тялото, а от онзи, който и тялото и душата може да прати в пъкъла..."   /по памет/
*** Старият свещеник Никодим като повечето от нас се е чудил как така ще се родиш отново...
**** както всяка храна е биохимична корекция и захранване на материалното тяло, така и всяко съзнателно действие коригира и храни Духовното ни, енергийно тяло. Вследствие на това то, духовното ни тяло потъва /към "ада"/ или се издига в хармонизация с по-финни светове. ... Всяка информация, всяка истина, която видиш, разбереш, назовеш, прочетеш,... мистично /т.е. физично/ те променя на субатомно ниво - независимо дали го разбираш.  Ти не усещаш функциите в клетките си, но те не престават дори и докато спиш.
***** Когато евреите обикаляли пустинята  ги нападнали змии. Мойсей издигнал една змия на кръст за да може всеки ухапан смъртоносно да оздравее като гледа към нея. 13 века по-късно бе издигнат на кръст Човек, който обещава, че който гледа към него, че "всеки, който повярва в него ще има живот вечен".  Тази софтуеърна промяна в душата, тази спойка на човек и божество на микрониво е онова еволюционно стъпало, което ни подтикват да направим с разказа "да се родиш от духа".
******  За материалните хора на илюзията, пленени от невежество, биология и желания - това е непрактична фантазия. "Няма ли удоволствие и печалба - не ми го хвали". Техния път е по-удобен и лесен, по-широк и разбираем за сетивата. Всяка информация си иска нивото на съзнание и както е казал Хермес - "за децата мляко, за мъжете месо"!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог