Има две страни - и ти си от едната!
        Улисани в забързаното ежедневие ние минаваме през този живот между училище, работа, семейство,… Подобно на атмосферното налягане, с което сме свикнали - не забелязваме много „тежести’ , които висят над главите ни и ги приемаме за нормални, защото сме свикнали с тях.   Свикнали сме с илюзиите, които ни създават така наречените властимащи, различните видове „църкви” и гурута, услужливите медии,…. Свикнали сме и със жестокостта … към тялото.  Филмите  95% са препълнени с тях.  Историята на 98%. 
        

      Алчността, властолюбието, егоизма са родили  - инквизицията, войните, кръстоносните походи, тероризма, гладиаторските зрелища,…. От  хилядолетия човека проявява жестокост за да удържи пари, власт, държава,…  От хилядолетия едни хора отнемат живота на други.   Изучавал съм, преподавал съм … история от древността до днес -  поредица от жестокости и садизъм … и най-големите садисти /Чингиз Хан, Александър, Наполеон,…/ все още ги наричат Велики завоеватели, докато те са най-обикновени масови убийци.   Човешкия живот е бил много евтин до преди столетие и лесно е бил отнеман.     И  в амфитеатъра е имало два вида хора – множеството, което се „кефи’, когато лъвът разкъсва млада еретичка /християнка/ и  Тя – невинната жертва.       Пренесете се  в това време, на това място и възпроизведете своята реакция като един от зрителите – тази реакция ще ви разкрие коя мозъчна половина сте развили,  кой персонаж във вас живее – животното или божеството.    / съвременен пример:  в смешните клипове, когато някой се "претрепва" със скейборда върху парапета -  голяма част от публиката се скъсва от смях. Тази липса на съчувствие, тази "отделност" и нечувствителност към другия е симптом за вече формирана жестокост, ... за основата на онова, за което писах в този абзац /.
           Но не за убиването на тялото е темата.    
     Алчността, властолюбието, егоизма,…,които са раждали и поддържали тези зверства са същите и днес.   Но те са еволюирали – вече не убиват така безцеремонно хора /изключая Либия, Сирия, Ирак, Йемен, Судан, …/.   Намерили са нова форма на изява и на реализация – заробване /икономическо, енергийно, културно, …/.     И нямаше да е толкова интересно и важно, ако тази нова форма на изява на тези хора /обезумели от алчност  срещу останалите/ не касаеше душата ни.
         „ … Не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият; но по-скоро бойте се от оногова, който може и душа и тяло да погуби в пъкъла….”
          Макар и да съм здравомислещ  с годините все повече започвам да допускам, че някакво Персонализирано Зло използва хора и събития с определена цел.
       Ако манталитета на хората, ако алчността и егоцентризма са същите, както от преди 2-3 хиляди години -  то онова, което се е променило е начина – те вече не убиват телата, те докосват, вербуват, ангажират  Душите ни.      Няма съвременен човек, който да не усеща влиянието на „Глобалната политика”, която определя енергията, храната, образованието ни.   „Те” са влезли в домовете, в семействата, в секса, в главите на целия западен свят.   Съвременните Цезари не ни пращат да воюваме /защото с тези оръжия войната ще свърши бързо и „реколтата” ще се изгуби тотално/,   а ни обвързват със законови действия /работа и  забавления/ и с отвличащи дейности  /спорт-зрелища, хранене, шопинг, кино, …/.    Няма вече кръстоносни походи, на които обезумели католици пращат 30 000 деца да превземат Божи гроб /избити всички/.  Няма вече  мъчения, клади за всеки, който дръзне да мисли различно.              Днес – същите тези екзекутори, пълководци, завоеватели –   организират  емигрантски потоци,  икономически стратегии за цели държави,  конвенции и нови културни парадигми ,  … пак със същата цел  -   контрол над Простолюдието.  Няма значение дали това е вид зомбиране, дали е противоестествено и нехуманно,  дали това ще погуби душите …  от контрола има и печалба.
          Всяка възрастова група има свой език.  Гледам забавляващите се, пътуващите  20-30 годишни експерти-кулинари  и … няма език, на който да им обясня как "модерната" вълна от запад вече ги превзема.   /та 80% от тях не са прочели повече от 5 книги/   Като станат на 40 вече ще осъзнаят „тесния калъп” на битието, в което са били натикани и ако равновесието, тогава им се наруши навътре /депресия/ или навън /агресия/  -  няма значение   вече ще са част от  Система направена от Монопол и Програмиране!
                 Вече не ни убиват телата /и слава Богу!/.   Но  душите?
           Къде са  Душегубците?  Те не са само задкулисни банкери, корпоративни играчи, политици, … и техните опитомени пазачи /администрация, полиция,…/. Понякога тази илюзия, този филм е овладяла и хора, с които сме близки и се срещаме често.     Как ще ги разпознаем?    -    те не се усмихват, те не са щастливи,  те не говорят добронамерено за другите,  те се вълнуват само от пари, те са силно зависими от всичко и от себе си,   те са неспокойни,   те винаги искат повече и повече, те се състезават непрестанно,   не допускат, че ще загубят,    слушат само себе си,  бързо те забравят,    не прощават,   говорят зад гърба ти,    плетат интриги и клюки,  обичат преди всичко себе си,    "забавляват" се безидейно,    те са суетни и не могат да контролират желанията си,    те искат всичко и то днес, …. и т.н., и т.н..
              Пиша това – за да не си наивен.  Душата е най-важната ценност, но ситуации и хора могат да провокират нейната чистота и равновесие.  При това  войната за душата ти се води  докато си жив и ако не си наясно с това, вероятността  да паднеш   е  голяма! 
              Можеш да живееш живота си все едно, че няма  душа, няма суета, няма Бог, няма смисъл, … твое право  е!   Разбира се – това не променя нищо!   Само си по-удобен за манипулация и експлоатация!    Понякога просто не си дорасъл за да разбереш и оцениш това, което Си, както и  света, в който си попаднал!   И това води живота ти до оная безцеремонност, която ражда алчността, егоизма, егоцентризма,  …и така може да станеш  поредния  душегубец!  
           
           Извод:   Осъзнай духовната си структура и я пази чиста и спокойна.   С годините търси и гради  независимост и  спокойствие от тази материална Система.   Каквото и да стане запази сърцето и мозъка чисти.   Никога не  „отделяй поглед” от правилната за теб  посока.   Мисли сам.   Поддържай високи, позитивни вибрации независимо „какво прави живота” с теб!   И на биохимично, и на емоционално, и на ментално … нива пази спокойствие.      И ако в такава среда вкараш и стремеж към Истината и Любов към всичко  …. никой и нищо не може да докосне душата ти.                              

                             А тя е единственото, с което ще надживееш този свят!


„Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?"

P.S.:   Невежеството не е способно да оцени живота, Вселената, човека,..., нито може да проумее рационалната сложност. За това му е по-удобно и лесно с атеизма.

Коментари

Популярни публикации от този блог