Научи  се да виждаш илюзиите – и ще започнеш да се събуждаш    / и ще разбереш кой си, къде си и какво се иска от теб /
        
       От 40 години поназнайвам история, от 30 години давам едно ухо на т.нар. политика, от 20 години следя новите научни открития,…  И понякога напипвам корист, изкривен факт, недоизказана конспирация… нормални опорни точки.  Но последните 5-10 години, с разцвета на медии и интернет, с падането на информационните бариери между Блоковете … настана информационна вакханалия. И ако почваме да свикваме с  лъжите, „шока и ужаса”, „ежеседмичния апокалипсис” , то има една граница, която се премина … границата на илюзиите.   Щяха да са поредните неонови реклами на Развиващия се свят, … ако те не объркваха живота ни, ако не достигаха до  ония вътрешни, съкровени  коловози, по които пътуват кармата и душата.
    Някои от  илюзиите превземат човека още от детството му /невежеството винаги се самовъзпроизвежда/.   Започва се с дребни лъжи: „ако слушаш – дядо Коледа ще ти донесе…”, „ако хапнеш повече, ще си здрав”, „ако работиш много – ще забогатееш”,…  После те поема обществото, медиите, политиците,… Усъвършенстваха се  красивите реклами, високопарните думи измислени в някой политически кабинет на 28 етаж, асиметричните конфликти и апокалиптични „факти’ създадени от какви ли не военизирани служби /Хибридна война/ … дъжд от измислици и целенасочено-изкривени факти ни залива ежедневно и така се бетонират Илюзии, които ни държат далеч от Истината, за каквото и да е.       Създава се удобна пелена от „меки” и „леки” факти -  например за миналото на цивилизацията /всички спорни артефакти се прикриват/, за актуалната Ватикана /средновековие, инквизиция, политика във Втората световна война,…/, за Вселената, за ваксините, за Дарвинизма, … Ако е нужно за удобството на една нация се подправя историята на друга, … и т.н.. 
      От друга страна -  невежеството и алчността нямат връзка с истината …     Няма толкова пари на този свят, които да си заслужават за всички лъжи и илюзии, в които ни „въртят” ежедневно.  Нали?        Освен политиката и икономиката*, освен Холивуд и „натъкмената” История и култура …   има една област, която е майка на илюзиите – религията**.  Тя е първия сериозен инструмент, с който са бъркали в мозъка на предците ни.    А сега с Интернет – всеки безскрупулен сладкодумец, който иска да продаде 10ина книги и да забогатее , може и човърка дълбоко в недораслия, но жаден мозък. Слаба информираност и никаква съпротива на милиони мозъци, а срещу тях  -  Писмата на Буда, имейлите на Конфуций, послание от Андромеда, ….. и се раждат нови илюзии, които могат да погубят цели „реколти” от чисти души.      А  обикновените хора изостават дори в представата си – кой и как се бори за  мозъка им,  за душата им.   Те не виждат местата, където се раждат лъжите, нито виждат хората, които ги забъркват.   Дори малка представа в тази посока и те … може да изтрезнеят.      
     

         Но колкото по-съзнателно е едно същество, толкова  по-прозрачни са за него илюзиите, с които се обинтова тази цивилизация.  А един от  показателите, че човек е невеж, е нивото до колко е потънал в шарената пелена на илюзии – собствени, родови, етнически, битови, икономически, политически, емоционални, културни, научни, … по всички етажи на съзнателния живот и във всички стаи по тези нива, все повече се стеле мъгла от неясности, неточности, преположения, увъртане, двупосочни мнения, изтрити исторически факти, запечатани папки със строго секретно,   … истината в този свят, директната, точната, 100% истина е луксозна стока  само за богоизбрани.        А съдбата на човек, който не търси истината е да получава само криви огледала, които постепенно го превземат и изкривяват живота му.    А който не знае истината – остава роб /казва Библията/.
      Тази гъста мъгла от непрестанни илюзии е като Морбили за всяка цивилизация в ранната й възраст  -  и  ще „оцелеят”душите  само на онези, които са достатъчно съзнателни, аналитични, „зрящи” за да „виждат” лъжите, илюзиите, в които са потопени и имат достатъчно воля да запазят чистотата ***  и съпротивата си.     Ако не можеш да осъзнаеш лъжите и илюзиите създадени от себеподобни … нямаш  никакъв шанс в по-горните нива и измерения.           
      За кого ли е писано:  „гледа, а не вижда, слуша, а не чува”?


* Тъй като и икономиката, и политиката се даде в ръцете на неособено интелигентни, честни и образовани /виж депутати и министри/ започна все по-лесно да се долавят изкуствените думи, наизустените тезиси, замазващите фрази, ... Все по-лесно е да се предвиди с колко ще се вдигне гражданската отговорност след 6 месеца, ако сега ни говорят за "война" на пътя, или каква ще е цената на въглищата догодина, щом "еколози" започват да говорят за  замърсяване на въздуха в градовете.  Користното "забатакване" от политиците е една от многото форми за създаване на илюзии, точно, толкова искрени, колкото ежемесечните "открития" на израелските археолози, или толкова "загрижени" за хората, колкото НАСА, която троши милиарди за разходка по иначе безжизнения Марс - но някой ден ще преборим глада,....
 **  "Остави всички религии и ми се отдай!"   Кришна  /по памет/
*** живота е твърде кратък и важен за да го прекараш замърсено и неосъзнато – чрез алкохол, чревоугодничество, страсти, …и илюзии.  


Коментари

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. ...в отговор на кривите огледала,които постепенно превземат и изкривяват живота ни....струва ми се....идеално си пасва с идеята на друг изследовател за неумелото скачане,което те разбива в паважа..След първоначалната сълзлива драматичност!!!.заради безизходицата!
    благодарение на същият автор..навързах следната последователност в посока избягване/ограничаване на тези изкривявания,а именно.... готовността да скочиш,не за да се разбиеш ,а преструктуирайки се другаде, игнорирайки страх,съмнение ,несигурност.."Скачането е представително за пускането на страха, контрола и готовността за тотална алхимична смърт. То може да проработи правилно само ако вече няма геометрия, няма реакция .."...и криви огледала....

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог