Душата и Ентропията  -  пътища  нагоре  и надолу    
        Благодарение на няколко, сравнително слаби статии с политически нюанси от предните дни  -  все пак успях да попадна на изречението си  " ... в едни души има ред, в други хаос".   Около него се нароиха много логически допълнения и се оказах научно неподготвен да продължа.    За целта днес ще прочета теория на графите, топологията на Рашевски,  теория на разслоените пространства,   Болцман,  Гибс,  Сцилард,  Брилюен, Пригожин,  Райхенбах,  Шенън,.... и довечера ще ви разкажа, това, което вече ми се върти из главата ..., но с лесни думи  -  каква е идеята зад формирането на душата на фона на ентропичната и информационна Вселена.





Iниво – Както и да те предизвиква, каквото и да ти предлага тази Илюзия -  Ако душата ти е спокойна, чиста, градивна, „еднопосочна”, силна, изградена, творческа,….тя е полезна на света и той я прави „постоянна личност” и й дава път нагоре.   Докато  „... дърво, което не дава плод, отсича се и се хвърля в огъня”.

II ниво на същата информация  - Човешката душа е „самоволева”  информационна система, която трябва да достигне ниво на чистота и равновесие за да бъде „удобна” и полезна както на Системата, в която живее, така и на самата себе си. Има структурно ниво на информационния ред /метастабилно, термодинамично равновесие/, което прави душата не само еволюционно полезна, но и „вибрационно способна” да преминава към други фрактални нива.

III ниво на тази информация  -  Прост организъм /от 100  части/ за да се „научи” да функционира, трябва да ги комбинира по 10 на 158 степен различни начина, за което са необходими сто милиона милиарда милиарда милиарда милиарда милиарда години, през които то прави един милиард опита в секунда.    …..     Нуклеотидите в ДНК могат да се свържат  по  10 на степен 600 различни форми, но са „избрали” само една и то ефективно.   ….       има още много такива примери!
       Имаме опорочено /в информационно отношение/ зачатие на  конкретно тази Материя. Още със създаването на Вселената,  тя е заредена с неимоверен информационен потенциал от Външен Източник.   А и вътре в самата система този момент на съществуване и „борба” между  Ентропия и Информация* се преповтаря, фрагментира чрез холограмните проекции наречени от нас – Души.   Те са относително самостоятелни елементи от Множество и в същото време обвързани в нестихващ Енерго-информационен обмен /, а тези графи и мултиграфи могат да се изразят математически/.     Всяка душа „холограмно’ имитира  конфликта Ентропия – Информация в себе си.   Новороденото се ражда с нисък информационен шум **, но това се променя с годините в две възможни посоки.    И при този самостоятелен живот и избор,  всяка душа достига различен етап от своята вибрационна „война” и статут.       Някои души остават на ниво биологично задоволяване, усещане, … други на ниво творчество, съзидание, „…трети „и от жива душа стана животворен дух”.
         Явно при съществуването и развитието на Света  /ограничените, единични информационни системи/ душите по почина на своя Източник, трябва да увеличават информацията /определеността/ и контрола над нея, и така да коригират ентропията в системата.   А тя, душата - структурно е външен за материята елемент*** в динамично състояние и в непрестанно взаимодействие.   Увеличение на информационната сила и структура / графи тип кристали/  в една душа я прави носител и еманатор на ред, определеност, закон,… т.е. тя променя света от ентропия към ред.  За такива души, които внасят в Ентропичната  Вселена своя дял Ред египтяните казват „по лека от перо”, а розенкройцерите говорят за нейната кристализация**** /утвърдена постоянна структура/.  Всъщност тези „спасени” души са достигнали определен /и за Вселената/ превес на Реда над Хаоса /на Доброто над Злото/ и те имат структурни основания да напуснат колелото на преражданията /Самсара/ поради нарушен баланс с околната среда.    Но докато са тук, обвързани в материални тела нашите души водят  /научно обяснимо отклонение в термодинамичното равновесие …/  Война, за която се говори в Дебелите книги.    Там пише още: „каква полза, ако спечелиш целия свят, а погубиш душата си?’
        Има различни нива на разгръщане и фрагментиране на Реалността, в която сме:  материално /кварки в атоми, атоми в молекули,…планета/, енергийно,  законово, информационно,  виртуално,  идейно,… Нашата душа е етап от информационното разгръщане, което няма принципна прилика с  другите,  но пък те са в сложно преплитане.  Ние сме един от изразите на тази сложна симбиоза!   В този многопластов свят материята може да ни научи да избираме, квантовия свят да ни научи да вярваме,…, а информационния свят на душата да ни научи да познаваме и отстояваме....
      Онзи, който разбере величината на душата си,  никога няма да допусне каквото и да било да я замърси или подведе!

   


*  Информацията намалява хаоса, случайността и неопределеността, увеличава реда, закономерността, необходимостта. Тя нарушава принципа на вероятностите! От древността тези два принципа за удобство и разбиране са били наричани Зло /ентропия/ и Добро /информация/.
**   R = 1 – Io / Imax,          където Io е изходна информация,  а  Imax е количеството информация на всеки изход   /за улеснение при разбирането на тази релация с душата,  може да си представите многожичен кабел/.
 ***  Всички религии твърдят, че душата „притежава” и преоткрива цялата информация т.е. има достъп /кабел/ до Информационния Масив - Акаша /,който непрестанно се увеличава/.  Това означава, че те – приемника и Базата са структурно идентични.
****  В трудовете им силно присъстват понятия от термодинамиката за агрегатни преходи /напр: сублимация, кристализация, кондензация,…/ . След бърз, лаичен преглед на основите на термодинамиката разбрах, че това е изключително уместно.

/Още не съм  прочел Пригожин и Н. Рашевски – но когато това се случи предполагам ще има причини да се отрази тук.  Освен това смятам, че за да отнеса термодинамиката към абстрактните понятия  -  изисква много повече познание, което към момента нямам ... колкото повече се ровя в нея, толкова по-сложно и интересно става/.

Коментари

  1. ..наскоро прочетох:"И още по-лошото е, че в огромната си част съществата са точно това – една купчина от стимулации, търсещи всекидневно още от същото.

    И още по-лошото е, че изборът е съвършено прост.

    Или оставаш с хората в тяхната помийна яма, или оставаш верен на реалността/себе си и продължаваш напред по пътя, каквото и да означава това. "Lexas...,текст,който се приближава струва ми се до твоето "Iниво – Както и да те предизвиква, каквото и да ти предлага тази Илюзия - Ако душата ти е спокойна, чиста, градивна, „еднопосочна”, силна, изградена, творческа,….тя е полезна на света и той я прави „постоянна личност” и й дава път нагоре. „А дърво, което не дава плод, отсича се и се хвърля в огъня”."...Еднопосочността ли ни подрежда отвъд хаоса?......,и всъщност какво се крие зад тази подредба-спасяваме се от безредие,за да се озовем в капана на реда ли!?.../ако коментара е неуместен-го изтрий,моля те..Нямам капацитета да съм в час с твоето ниво на размисли/познание..,реагирам интуитивно../

    ОтговорИзтриване
  2. Дори простите системи в термодинамиката имат няколко характеристики: обем температура, налягане,... а разумните същества са много по-сложни, респективно имат много допълнителни характеристики и Еднопосочността е само една от тях. Високите вибрации, правилната посока, пълното съзнание, практическа проверка на всички атрибути,....и т.н. ни водят към т.нар. небесно царство. Може да бъде казано хиляда пъти по-сложно, както и може да бъде видяно в чистите, детски очи, в благата усмивка на онзи, който ти прощава всичко, защото те обича. Всеки избира начина, по който да вижда небето! И L.R. - бъди по-благ/а/ и разбиращ/а/ към околния свят - той е огледало на това, което държиш в себе си.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог