Няколко  разнопосочни  мисли  в  неделя


 -    Количеството думи в речниковия ти фонд е като ограда, която заобикаля съзнанието ти.  То не може да излезе навън, понеже се е научило да преработва света с думи и цифри. /на нас ни е чуждо  образно-графично-интуитивно мислене/.  Следователно колкото по-беден ти е речника, толкова е принудено да се свие съзнанието ти, мисленето ти.    Обогатяване на речта е условие за по-свободно, по-богато мислене. Няма такъв вариант:  да използваш 300-400 думи /както е при някои малцинства или съвременната западна младеж/,  а да развиеш силен мисловен процес, да разгърнеш богато съзнание. 

 -   Излизане от Матрицата често е разбирано като агресивен процес, като борба, като анархистично поведение.  Мисля, че Ганди го е измислил вече.  Индия излезе от прегръдката на една империя без война.  Това е пътя за индивидуално излизане от обществената матрица:  1. мирно и тихо игнориране на обществената програма, потребление, суета, парадигма, ….. за сметка на 2. индивидуално развитие на мозък, духовност, лична посока,… /кой каквото сметне за добре/.   Подробностите са въпрос на находчивост!  Само, който вярва може да направи "невъзможното".

 -   Има поколенчески вериги, за които не си даваме сметка.  Те формират голяма част от нашата поведенческа структура. Ние сме добронамерени, алтруисти, прощаваме, виждаме доброто у хората,… защото сме видели това позитивно отношение от нашите родители. Те са изградили такова, защото техните родители са правили същото. Това е веригата!  Ако едно дете не е обичано, не е получило своята доза внимание, грижа, любов … то е вътрешно осакатено и пренася тази своя „напрегната, недоизградена” вътрешна среда и към своите деца. Тук е  прекъсната, или има деструктивна верига.   Ние ставаме неволни проводници на Онова, с което нашите родители са ни Облъчили /страхове, ценности, комплекси, норми,.../. Ако сме били обгрижени и обичани, носим тази грижа и любов към бъдещето.  Но когато осъзнаем всички плюсове и минуси, които сме попили в детството – можем съзнателно да прекъснем поколенческата  веригата или да започнем нова.  И когато срещнете агресивен човек ,който не може да обича никой друг, освен себе си – не го винете, а „вижте родителите, веригата”.    / Когато дойдоха новобранците в казармата ги събрах на поляната и ги помолих да са първите, които да спрат традицията Стария набор да малтретира Новия.  „Както аз сега, напук на обичая съм нормален с вас, така бъдете и вие с момчетата, които ще дойдат догодина – спрете тая глупост – да тероризирате младите”. И им разказах всички подробности около това.   Това е мой опит да спра някаква поколенческа верига/.  

 -   Индукция на съзнанието.  Всеки човек, с който общуваме, всяка информация, която приемаме – ни влияят, индуцират в нас определени честоти.  Това е непрестанна трансформация на нашата вибрационна структура, на тялото ни дори.  Както всяка храна има някаква честотна детерминанта, която се среща с нашата честотната детерминанта и се получава обмен на честоти, на химия, на енергия, … така и нашия мозък е в непрестанен обмен с околния свят и колкото повече външния свят му влияе, толкова явно е по-слаб мозъка.  Осъзнай тази индукция, това външно влияние и  подбирай хората и информацията, която да те облъчи -  това се нарича ментална хигиена.

-  Целия обществен живот, цялата ни система е построена върху илюзии.  Властта е една от тях: ражда се момче и илюзията определя, че то ще е „цар”, „премиер”, „началник”  и ще определя живота, бита, закони на милиони хора.  Самата функция, която разрешава на един човек да бъде по някакъв параграф  „повече” от друг е една голяма илюзия – наложена от древността, от онези, чиито потомци „избираме” за политици, монарси, …  Никой не трябва да зависи от друг!  Това е цивилизовано, това е хуманно, това е нормално!    Цялата обществена пирамида е построена от подобни илюзии и след 100 години поколенията ще четат с удивление и потрес, за онова, което сега наричаме  „политика”, „икономика”, „социален ред”, "правосъдие", "законност" .....

 -   Църквите ни са пълни с рисунки и дърворезба с:  двуглави орли, летящи дракони, змии, крокодили, лъвове, крава с крила, …  / вчера бях в „Св. Троица” Русе / .   Някой от вас знае ли защо?  Ако питате свещеника дали ще знае какво правят тези /византийски/ персонажи в съвременната православна църква?  Освен това някои от иконите „излизаха” от устата на крилатия дракон.  Из Ватикана също е пълно със странни триизмерни фигури, които нямат нищо общо с масовата религия: железни сфери, лъвове с крила, обелиски, шишарки върху жезли,…..   
            








                                                                                     Има три версии за мен – но и трите са обезпокоителни:       1.    или нещо сакрално се крие за „богоизбраните” свещеници         /”…запречили сте вратата на храма и нито вие влизате, нито пускате някой да влезе” Христос /      и те ни смятат за достатъчно непригодни за да го разберем, ….    Или          2. древни религии  и християнство са  смесени  за да потушат всеки спомен за Мистичните езически времена, като ги вплетат тук-там символично, ….  Или 3. християнството /като институционална религия/ е просто и машинално  проектиране на еклектика от стари религии   /Египет, Шумер, Вавилон,…/.  .. или 4. Някой /експоприира/ завзема  чиста територия и плавно я "обогатява' със свои кумири и представи /тук е мястото на думата "рептил"/.
      ….  Та оглеждах се вчера в църквата и от всякъде ме гледаха двуглави /нацистки?/ орли и крилати дракони … на брой много повече от иконите с Началника – този, който е причината за този храм.    И макар да  се досещам всяко животно какво би означавало символично, сакрално, … не спирам да се учудвам  на „чистата вяра  споделена с миряните”.

 -   Дишането ни директно, по права линия изразява състоянието на психиката ни.  Те са  обвързани … и знанието за това може да ни помогне много.   Когато емоциите ни са екстремни, силни – дишането е късо, бързо, неравномерно.   Когато сме спокойни дишаме бавно, дълбоко, равномерно.   Как да използваме тази връзка?  Когато сте в стрес, когато сте ядосан, развълнуван, „под пара” , в паник-атака,  ...  сетете се за дишането и „оставете” настрани проблема, и започнете съзнателно да дишате – бавно, дълбоко, на определени секунди /8 сек вдишване, 8 сек издишане/.  Направете го 8 пъти, после по 9сек 9 пъти, после по 10 сек 10 пъти … и  емоцията е стихнала, биохимията се е променила, съзнанието се е прояснило….

Коментари

Популярни публикации от този блог