Критична точка 
Ще оставя настрана своя позитивизъм и оптимизъм  и ми се ще да чуя Разказ за съвременния живот, споделен от независим наблюдател реалист. Ето пример:
     
 "  В последно време разговорите ми с хората около мен стават все по-сходни, с все  по-ясни очертания … всички се движат по сходни житейски  пътеки …. Хората все по-трескаво, все по-отчаяно, все по-нервно бягат или поне искат да избягат.   Няма значение дали ми разказват, че искат  да напуснат страната, защото са били притиснати отвсякъде. Или че знаели за големи далавери, в които мафия и държава се припокриват. Или че не искат да захранват държава, в която пиян чичко разпределял порциите с кръг от фирми.  Или че наблюдавали преди години на полигона в Ново село как 100 войника облечени в /забележете/ жълти жилетки тренират бой с други 100, облечени като полицаи.   ….     Зад десетките разговори от първа  и от трета ръка всъщност проличава една нервна нишка, която води хората, обществото като такова  към Бъдеща критична фаза, към точка на кипене – там където търпението, нервите, способността за нормален физически и емоционален живот … ще свършат.  По-умните и по-сетивните усещат напрежението, надушват вече миризмата от пушека на бъдещия огън, осезаемо  разчитат трусовете на бързодействащия глобален сценарий.   Само няколко /смятам 4/ години ни делят от достигане на върха на пирамидата от невъзможната търпимост.  Ще напиша само 3 от стъпалата на тази пирамида:



Икономическо стъпало  -  Има непрестанен, усилващ се натиск /финансов, икономически, културен, информационен/ - тук може да се говори за цифри, за инфлация, за цени,… .  Методично нарастват цените на енергията и  на храните – ако проследите фактологията на тези цифри, ще установите ясна прогресия.    Другата страна на тази монета е -  все повече хора , все по-силно се напрягат с физиологическото си оцеляване, дори и в много от т.нар.  цивилизовани страни.  Тук е мястото да бъде описан живота на човека, който получава толкова, колкото да съществува физически и вечер чете за 200 милионен трансфер на футболист или как известен програмист спечелил 15млрд миналата седмица.  Неравенството, което вече граничи с лудост, всъщност подсказва, че Икономическата системата отдавна е загубила „човешки образ” и контрол.         От тук идва и силното внушение, че с наближаване до критичната точка ще има доста социални и икономически  катаклизми … и всеки, трябва от сега да намери своята „спокойна” и здравословна  позиция в предстоящия / и дирижиран/ пик на събитията.

Стъпалото - Власт  -   Последните 20-30години се събраха твърде много експерименти с Европа, със света – всъщност. Семействата с парите са във вихъра на своята битка за власт и пари /помежду си/.    Дали по тази причина или от нещо друго, но  последните поколения политици са с отчетливо нисък капацитет. Няма ги – Митеран, Кол, Горбачов, Тачър, дори Рейгън.    Наредете в редица  сегашните, представете си ги – бездетни стари лелки /Великобр, Герм/ или такива, които се женят  помежду си /Люкс/. Мислите ли, че Кол щеше да стартира тази емигрантска вълна или че Митеран щеше да насъска полицаи срещу майки със жълти жилетки, или че Тачър щеше да допусне трагикомедията наречена Брекзит.   Има хора, които твърдят, че много от водещи личности са с нечовешка същност. Моето мнение, че всеки се ражда с две същности – светла и тъмна, а средата, културата, амбициите,…  захранват един от двата  полюса.
      Все по очевидно става, че необразовани и алчни егоцентрици с нескрит уклон към   авторитарност,  взеха властта в много държави / не остана континент, от който да не мога да дам пример/. И тези хора и техните кукловоди  въртят световните пари в оръжие, инфраструктура, неясни космически разходки,  а образование, култура и здравеопазване са обидно пренебрегнати – сякаш в бъдеще  ще има само войни и нищо друго.    Социалната и икономическа структура изглежда  все  по-нечовешка и ако хората имаха право на избор, те биха  я унищожили – не че това е правилно, но че със сигурно действа пагубно на тяхната психика и живот.

Медийно стъпало  -  Към цялата тази картина ще прибавим и странната Медийна култура, който ни предлага съвременната развитата цивилизация – филми пълни с безсмислено насилие, новини основно от евтина криминална хроника, политически цирк симулиращ противопоставяне,  афиширане и героизиране на хора, които не познават нито труда, нито правописа, нито пола си,  нито столицата, на която и да е държава.  Другата „просветителска” функция на медиите е да подхранва консуматорската култура.  Точно чрез същите тези „независими” медии  целенасочено големи маси хора са провокирани към ксенофобия  и чрез тях прониква популизма.  Наистина много ми се иска да бъда убеден, че не съм прав!   "
     
      Пиша това не защото не знаете тези факти,  /вие знаете сигурно поне още толкова/, а защото трябва все по често да си напомняме, в колко луд свят сме се озовали и колко здраво трябва да се държим за парапета на вътрешното си спокойствие и на  чистата си душевност.    Войната за равновесието в теб, за чистотата ти, за душата ти  не е спирала, но от 30ина години има силни аргументи, че тази война е в пълна сила и на всички фронтове.  И независимо от цифрите на нашето оцеляване, от явната несправедливост, от нестихващата луда манипулация, която ни облъчва  - не трябва да забравяме кое е най-важно в този живот - това сме ние, духовните същества. Живота ни е основната ценност!  Не допускай събитията в живота ти да потискат светлината в очите,  да изтриват усмивката, която ти се полага по рождение, да се наруши вътрешния ти мир. Запази душата си и светлината в нея каквито и същности да присъстват в деня ти.  Не забравяй, че голямата война е войната за  душата ти! 

      А аз, позитивния, оптимиста смятам, че въпросната забързана и напрегната съвременна цивилизация никога не е давала толкова възможности за развитие, за информация, за удобно съществуване и ... тя си иска насреща Кесаревото.  Разумния човек трябва да вземе само онова, което цени и което му помага в личностния избор ... без да се увлича в суета и състезание. И най-важното - да запази спокойната светлина и стремежа на душата нагоре  каквито и времена да дойдат!

Коментари

Популярни публикации от този блог