Какво става с този Преход ?
        Защо една красива и спокойна страна с образовани и сърдечни хора вече 30 години влачи някакъв си преход?  Къде е причината да не живеем удобно и спокойно в редицата на цивилизованите държави?  За големите геополитически възли нека говорят специалистите.   Аз днес се сетих за 6-7 по-семпли причини да спада производството, да „потъва”  свободата на медиите, да затихва малкия и среден бизнес,…да "влачим" прехода.


        
1. Некомпетентни хора на власт или на възлови места в икономиката :  пожарникар - премиер, безработен – премиер, цар – премиер, философ – хидроинженер или собственик на ТЕЦ, физкултурник – министър, шофьор на такси – олигарх милиардер, сервитьор – собственик на заводи, партиен секретар – собственик на медии,  … мога да пиша до утре.        И защо така?         Защото всички те са подставени лица /бушони/ , зад които се крият  раздавачите на червени куфарчета, "икономическите" играчи    и само пагоните от ДС леко се показват.  И колкото по-некомпетентни, по-алчни са  бушоните,  толкова по-оборотна е "приватизацията".  Ако знаете имената на политиците или „почетните” председатели – значи това са само изпълнителите на задкулисната /генералска/ воля.
2. Краде се на всички нива с идеята, че ако не ти, то ще дойде друг и ще отнесе парата /тогава защо да не си ти/.  Има дори усет, че да се облажиш, когато си на някакъв пост е нормално, че осмисля движението нагоре в кариерата ти.  Дали многото векове робство не са набутали в гените ни този дивашки маниер за оцеляване?
3. Всички власти са обвързани по много икономически причини – някъде писах, че на една маса са и прокурора, и кмета, и мафиота, и журналиста, и….  В малките градчета тази ситуация дори е реална, а не метафорична. Как тогава ще очакваме справедливост, за каква свобода на медии да говорим, какъв нормален бизнес ?   Ето една от причините закона да важи само за малкия човек!
4. Големите пари, които се „разтовариха” от държавата през последните 30 г са в ръцете на  малка група  хора – задкулисните играчи, олигарси, банкери,…. Това е руски вариант на преминаване към пазарна икономика /достигат я само няколко червени фамилии и тяхното униформено обкръжение/.  В този модел на преход няма нормалното планиране 20 години напред, стратегии, проекти, икономически мозъчен тръст към бъдещето.  Този модел има само една цел – всичко да се вземе и то сега. А когато се вземе всичко – започва да се изстисква населението – всеки месец нови цени, такси, глоби, ….
5. „Икономика” има само там, където може да се открадне – обществени поръчки, магистрали, концесии…  А култура, образование, здравеопазване …. чакат на опашката.  /увеличението на бюджета за култура се равнява на по-малко от 2 км магистрала/.
6. И когато лесно се разпродава една държава … веднага идват и лешоядите.  Забравихме  РанЪт, Соросоиди и разни конвенции, които да кюртират последните морални ценности на младите.  Но пък дойде Европа с нови 10 заповеди – какво да не произвеждаме, кои традиции да изоставим, … но пък ще ни похвали ако се  женим еднополово. Бездетни управници /Англия, Франция, Германия, Люксембург,…/ определят посоката и бъдещето на този континент … и ние сме в тази лодка.
7. Все повече започвам да мисля, че прословутата българска работливост е мит. Може българина да е талантлив, изобретателен, находчив, ама … не му се работи, нито обича да има началник. Все по-масово е да не можеш да наемеш човек за работа, макар, че барчетата са пълни с неработещи здрави мъже.  Те дори не питат за надница, а цял ден целуват шише бира. Тази, а и много други  нови специфики на народопсихологията ни са част от „развиващата”се икономика.  /този казус влиза в леко противоречие с казуса - бедност/.
           Всеки от вас може да напише сам  по още 6-7 причини, поради които въпросния преход не свършва и ще продължи още дълго.  Но като редови граждани мислим еднопластово  -  че всичко става стихийно и проблемите се раждат във времето, а не съзнаваме факта, че когато става въпрос за много пари се пише подробен, точен задкулисен сценарий за години напред, пише се някъде - в голям лъскав кабинет, от "важни" чичковци и в техните разговори никога няма да присъстват - нашия живот, добруване, човешки импулс към добро и творчество. Нашите души никога не са в уравнението... а само парите ни.   
      Но колко от нас имат отговор на въпроса: Какво можем да направим?  Но отговор без епитети, без емоции, без закани.
            Може би още съм наивен, но за мен изхода е в :   лустрация и  законност, родени от  ново, младо поколение – надъхани специалисти, които да разплетат порочната структура, обхванала 3те власти + медиите, и да изрежат болното от здравото.    И докато не дойдат тези млади и чисти, и докато не ги „набутаме със сила” в  корумпираната политическа структура … колкото и за когото и да гласуваме – все тая!

Коментари

Популярни публикации от този блог