Експеримента - "Събота"

     Преди 5-6 години работех усилено: сутрин започвах от 6ч, вечер се прибирах в 22ч. /+150-200км дневно на път/.  Падах като талпа на кревата и на сутринта отново. Всяка събота в 4ч ставах, пътувах два пъти по 350 км, в неделя подреждах материала и понеделник всичко отначало.  На втора-третата година започнах да усещам, че или тялото ще се "огъне" или акъла. И в реакция на самосъхранение реших да жертвам част от работата, но един ден от седмицата да не работя.  Избрах събота и ... така с малки изключения до днес.  В събота не само спрях да работя, но и ограничих всички мисли за работа /просто записвах задачите, които ми "идваха" и продължавах да се усмихвам на деня/.  Това мое решение се оказа жизнено важно и полезно!
     Повечето ми набори отдавна са медикаментозно зависими и ми споделят здравни грижи и болежки, а аз осъзнавам, че в един момент като "преработиш" - няма връщане назад. Всяка деформация подсказва, че започва остаряване и за да отложиш това и да се радваш на повече здраве и приятни години, трябва на време да намериш мярката на всичко. 
      Споделям с теб тази моя опитност с надеждата да ти бъда полезен и с надеждата повече хора да са здрави и усмихнати.
 /Няма да ти натрапвам  упражнения по йога или ци гун. Но ще ти предложа почивката да е както физическа, така и емоционална, така и ментална ... всичките ти тела имат нужда от почивка - те са в движение и под напрежение от самото начало/.

    1. В събота не работи! Никакви физически натоварвания, професионални ангажименти, ... нищо. Просто разходка, добра компания, книга, филм, ...  без готвене, без пране, без ремонт,...нищо! Пробвай! Направи го спокойно, с усмивка, небрежно и безгрижно. Ако се сетиш за нещо важно по работа, кола, къща, ... запиши на лист, прибери листа и продължи съботната почивка. / Работата няма край, но ти имаш /.  Не допускай никой или нищо да те увлече в поредната "важна" задача!  След 2-3 съботи ще усетиш как тялото само ще очаква тази почивка! Точно толкова лесно е колкото и звучи, а е много важно за твоята физиология.
   2. В събота спри потока от грижи в главата. Определи този ден за спокойната "пауза" - деня, в който нямаш грижа, нямаш желания, нищо не искаш, нищо не търсиш, нищо не очакваш. В този ден плановете и въображаемото бъдеще си почиват. Радвай се на този ден, на това място, на този момент! Само този миг на почивка е достатъчен. А когато мисли, планове, грижи случайно потропат на вратата, остави ги за утре, отпрати ги с усмивка, зареди ги със светлина, .. .те утре така или иначе ще се върнат.
   3. В почивния ден - събота дай почивка и на емоциите си. За да си помогнеш с това - приеми своята система /тяло, мозък, сърце,.../ като голямо и спокойно езеро. И за да бъде тихо и спокойно твоето езеро през целия ден - говори по-малко, дишай по-дълбоко, усмихвай се повече и просто наблюдавай света. Дръпни се "назад" и просто гледай с вътрешна усмивка.  Каквото и да ти поднесе деня - приеми го спокойно, без грам критика, без грам напрежение, нито в мускулите, нито в ума, нито в очите,....Опитай през целия ден да бъдеш позитивен, а дойде ли нещо негативно /отвътре или отвън/, усмихни се и махни с ръка /за утре/.
  4. Когато тяло, емоции, мисли,... си почиват дори само един ден - ще усетиш с времето как вътрешния баланс преминава към прилив на повече енергия.                /за познавачите на кундалини йога - това е началото към разпределение на свободната енергия по гръбнака и чакрите,          а за съвременния човек - това е добро начало за разумна и здравословна почивка съчетана с небрежно забавление - пикник, шах, карти, "весела маса", кафене,.../.
    Колкото по-рано, преди 50те  разбереш, че този живот не е само работа, амбиции, желания, грижи,..., толкова повече ще се радваш на здраве, спокойствие и време, за да видиш живота си от по-красив и тих ъгъл.            ...   Пробвай спокойния и позитивен експеримент Събота - един ден ще разбереш, че е било по-важно от колкото предполагаш сега!


Коментари

Популярни публикации от този блог