Какво  е  съзнание ?   

                                                                                                                                                                  Определение:   Висша форма на  субективно /психично, ментално, подсъзнателно,.../  отражение и трансформация на информацията  /и взаимовръзки/.      
       Но как по-лесно да възприемем тази уникална система, която преобразува енергията в информация?                         
         Преди години гледахме филмите на кино, в големи зали, големи проектори, кинолента и бяло платно, по което "тичат" героите на филма.    Киното е многоизмерния свят, проектора е 7 измерение /огнения свят/ от който еманира Духът - самата лампа, струята светлина е Душата, лентата е виртуална, материална организация /например ДНК/, а получения филм са отделни индивиди живеещи  в нашия случай триизмерна матрица - /платното,/ Вселената.       Същото, но като холограма  е и при всеки отделен индивид /без значение риба, бозайник, птица,.../. Всеки от нас е това своеобразно кино: има дух да "свети", душа да оживява, лентата - ДНК да редактира/локализира светлината, образа на екрана е нашето тяло, а Съзнанието - това е онзи цензуриран сноп духовна светлина от кинолентата /ДНК/ до екрана /тялото/. Тази програмирана, конфигурирана и ограничена светлина идваща от душата е механизма, който ще формира /многопластова/ индивидуалност под формата на биополева /стационарна  и вибрационна едновременно/  информационна матрица.              
        
       Осветяването на ДНК от душата обаче е дълъг процес - преди да стигнем до съзнанието, ... ще бъдат формирани, заложените в гените необходими посредници - здраво тяло и прилежащия му мозък. И когато мозъка започне да функционира и през него "преминава" все повече духовна енергия - вече говорим за развитие и разширяване на съзнанието. 
       Подобно на душата, съзнанието /нейната осветена част/ също може да бъде определено като сечение между материалния свят и квантовия /наречен микросвят/.  Качествата на мозъка и неговата кондиция, определят количеството  енергия/светлина ,която ще премине към нашата реалност.         Медитацията е начин да превърнем мозъка в пасивна тръба, която да пропусне максимално количество светлинна проекция от духа, от мистерийния свят, който медитиращия да наблюдава /ВиВей/.  Това напомня на пещерата на Платон, който описва света ни като сенки, които гледаме по стените, сенки от идеални образи от друг по-висш, "външен" свят.
Та, съзнанието ни е редактирана през гените и мозъка ни светлина /вибрационна структура от 6 ниво/ предназначено за отражение и трансформация.  Освен това е и физичен израз на "движението" между душата и духа, на връзката им с този свят /епифиза/, на спускащите се програми  /, които ще конструират виртуални частици във времеви структури/. 
        Съзнанието е една логична последица от спускането на душата и срещата й с организираната материя. Както всеки друг компонент от Големия Пъзел, така и тази независима фрактална проекция на духа - съзнанието също се развива и усложнява с времето, натрупва еволюционна картина в /програмната си/ изява.  Формираната автономна система /съзнанието/   започва еволюционно като - признак за живот, адаптивен механизъм, към  инстинкт, родови функции, до обществено поведение и кармично поле ... Съвременните  учени казаха, че са го "открили" като квантово-гравитационен ефект в микротуболите* и било постоянно, неприкосновено.  Но ми се иска отново да опростя нещата, да не пиша за квантово-времеви структури от виртуални частици, нито за еластични вибрационни структури за трансформация на енергията в информация. Да оставим работа за биофизиците от близкото бъдеще!  
            За нас трябва да има лесна представа - Съзнанието е използваната част на жизнената енергия /душа/, чрез която се адаптираме към средата, отразяваме всяка информация и трансформираме всеки енергиен импулс в информационен /емоция, мисъл, .../. Без тази система за отражение и преработка/+комбиниране/ на сигнали, бихме приличали на дървета - живи, красиви, част от биосферата ... и до там. Как се стигна до работещо съзнание?  ... За да може нашата система дух - душа - тяло да се сдобие със съзнание са необходими структурни иновации, каквито червеят няма. Тези усложнени структурни елементи са генетично обусловени т.е. предварително е подсигурено да имаме множество /пространствено-времеви/ елементи**  - за да станем съзнателни. Така се насочваме и към биохимията, към таламуса, към подсъзнанието и т.н.. Разбираме, че да имаме съзнание някой/нещо се е погрижил физологично това да е възможно, колкото и сложно да е. Макар да имаме с животните еднакви родители - дух /източника/ и душа /одухотворяващото поле, което облъчва всичко извън духа, та до материята/ има неща в нашите гени, които многократно променят качеството и количеството на изява на духа и душата.    И благодарение на това  ъпдейтване на биологичната ни система, ние се различаваме от животните с ... воля, ментална дейност, памет, контрол, реч, ... тази дарена привилегия е нашето съзнание.      А защо ли?  / за  Анунаки, рептили, и всички ония, за които има хипотези, че са ни променяли гените ... ще говорим в страницата за конспиративни теории/.

* микротуболи -  тръби /200нанометра/ от скелета на клетката.
** мозък, памет, сетива, чакри, аура, енергийни тела /трансформатори на различни по честота енергии/....

Структура и Развитие -  При развиването на тази тема ми се получава голяма схема, за която ще ми трябва Excel таблица върху няколко страници /макар, че съзнанието ни на този етап е в съвсем малък честотен диапазон/. За да не затормозявам читателите с много информация, реших да обясня развитието на съзнанието с няколко  насочващи изречения /,а по-вдъхновените и амбициозните да могат да продължат нататък от това стъпало/.
   Първо изброяваме всички елементи и продукти на съзнанието /тяло, сетива, мозък, подсъзнание, чакри, Енергийни тела, душа, ...,   памет, емоции, информация, реч, воля, усещане, представа, мислене, концентрация, анализ, наблюдение, адаптация, обмен, възпроизводство на инф, "вътрешен" човек, понятиен апарат, поведение, биологично време, ... / и ги подреждате по вертикала.  Всеки от тези елементи и продукти, може да проверите с качествата наредени по хоризонтала. Качества* са /примерно/ - чистота, качество, количество, контрол, динамика, сила, реализация, зависимост, диапазон, трансформация, индукция, съзнателна власт, творчество, комбинация, полюси, поведение във времето  и  т. н..
Ето пример:   Памет       -     Вземете едно стихотворение   / Борис Христов "Плашилото" /     1. Прочетете първи куплет и го повторете със затворени очи - и веднага започвате да разбирате качеството на концентрацията си, на възприятие, количество информация, която можем да приемем за единица време, визуализация, представа  и т.н.    2. Прочетете още 2-3 пъти и започнете да анализирате качествата* едно по едно, съотнесени  към паметта ви - обем, чистота, контрол, ...  и ще разберете от какво има нужда вашата памет, ще набележите мерките в тази посока, ще си напишете програмка - да уча по 2 куплета на ден, докато започна да ги помня от раз   ... и в такава логика с другите елементи на съзнанието.   Иска се време, воля, усилие!    Няма как да искаме съзнателно развитие, а тялото ни да не е чисто, паметта да е слаба, адаптацията ниска, мисленето бавно, речта бедна, сетивата слаби и т.н..  Всеки, който има импулс за лично развитие, всеки, който иска да търси по-високи хоризонти в личната си еволюция  не може да прескочи това стъпало.    А останалите, с подобни упражнения поне биха "подмладили" мозъка си, съзнанието си,...
   Същността и структурата на съзнанието подсказва неговата способност да нараства неограничено.
Защо имаме съзнание? -   През целия си живот слушаме, учат ни, обясняваме си сложни финансови, политически, технически процеси. Мъжете знаят подробно как работи колата им, какви части има, колко струват, от къде да ги купят и как да вземат пари от банка за това. Главата на жените е пълна с рецепти, кройки, интересни факти за психиката на колегите. Но, когато огледалото се обърне към нас, ако сме поне малко интелигентни ще доловим голямата липса на себепознание.  Много празни полета за този в огледалото и живота, и смъртта, и защо, как, ...  .  Един мой познат /на 70г./ ми разказва на маса, как още от младини всяка сутрин, докато се бръсне, си задавал 3 въпроса: кой съм аз? какво искам? как да го постигна?   Колко от нас са започнали с подобни въпроси? Колко от нас са отишли по нататък - защо, каква е идеята, ... и до отговорите.   Живота ни улисва в своята интрига - работа, пари, деца, отношения, храна, родители,... просто сме свикнали с този филм и колкото и напрегнат и сложен да ни се вижда, той си остава /социално нагласен/ филм.  Идеята е да успеем не само да си изпълним материалните задължения, но и да успеем въпреки тях - да се събудим, да се изправим над мъглата от илюзии, желания, рутина и да започнем да виждаме заложената в нас реалност, да виждаме над временните неща ... нека за разнообразие, а може някой ден да се окаже, че те са важните  -  душа, съзнание, добродетели, Божествен замисъл....
 Всичко, което сме получили е даром, на готово ни е дадено ... явно с  цел. Ние не правим нищо в утробата за да оформим тялото си, не можем да се научим да вървим и говорим, ако не е заложена тази възможност в мозъка ни /в гените/.  Съзнанието, което ни се спуска през гените, сетивата, средата,... също има своя логика в Общия Пъзел.  Ако сме просто батерии, източник на енергия за гладна, по-висша цивилизация /"Матрицата"/, това съзнание щеше да е излишно, дори проблематичен "израстък".     Моето скромно мнение е  че имаме съзнание, защото:  
...  сме холограма на своя създател, повтаряме неговата история и еволюция, в които  отражението - съзнанието е част от неговия процес на живот и развитие / "...по свой образ и подобие го създаде"/.
...   съзнанието е единствения удобен за живота и еволюцията способ на адаптация.
... то е перфектен трансформатор на енергия в информация  /а на по-високите нива информацията е може би единствено важната, градивна и разменна величина/.  Еволюцията на съзнанието увеличава процеса на преработка на информация и в Общ интерес е хората да се развиват в тази посока.
...  идеята за торсионни /аксионни/ полета предполага глобална обвързаност на частици без маса и енергия. В природата на много биологични видове сме регистрирали "невидима връзка" /ефектът на 100те маймуни/.  Можем логично да предположим, че нашите съзнания са обединени както в локални, така и в глобални микролептонни връзки.  В този аспект всяко съзнание е неврон от  Голям Мозък.                     /лично за мен всяка клетка от мозъка ми е важна и колкото са повече и функционират на 100%, толкова по-умен ще съм и аз/.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
/  стари  цитати  към  "структура и развитие" :   
     „ Духът /цялата потенция/ излъчва вибрационни структури „надолу” – светове, изразени холограмно като седемизмерна структура в човека. Неговите седем полета отразяват електромагнитните импулси на околния свят и с прилежащите им материални отражения /мозък, епифиза, сърце,.../ натрупват и сливат цялата информация в самостоятелен блок. Той прогресивно се увеличава, менталноста влиза под контрол, душата „спуска” високочестотен потенциал /от подсъзнанието/, тялото слага пространствено-времеви граници, духа /душата/ увеличава диапазона на честотите, енергийните тела усилват информационния поток, клетъчната памет предлага своите сигнали, космическото съзнание /прародителя/ индуцира своите импулси и цялата полева компилация се усложнява, докато съзнанието добие власт като самостоятелен вибрационен трансформатор.       Но ако не достигне до това качествено ниво, информационно-отражателния блок /съзнание/ при напускане на носителя, няма да устои и ще се слее в индукционната пустота.”
      " Съзнанието се измерва с отношението:   придобита информация към изразходвана енергия ... или инф/Е = сзн . "  Отношението съзнание - време е отношение между  духовни "изотопи".  А отношението съзнание - информация е отношение между  еднородни структури.  Има граница на информационно насищане на едно съзнание, която променя неговата времева динамика и това се отразява на развитието му  /повишаване на информацията в системата = променя позицията й спрямо Колективната времева линия.  
    Всяко от тия изречения /както и много други в този блог/ са начало на отделни теми,  са трохите на Хензел ... защото разработването им може да отведе до стаята на "Пълна реализация",  на "Активно дълголетие",  на "Заложените сили се събуждат",...и т.н..
      „ Съзнанието – родено от духа е поле от субатомни частици, впримчено на ръба между микро и макросвета от пространствено-времевите характеристики на тялото носител. В началото на биологичната проява на духа, тази седемизмерна информационно-енергийна матрица формира астрално-ментален възел наречен аз. Тогава енергийните тела последователно са вече активирани, заложените функции на всички нива вече работят – детето приема  информация, помни я, отразява я, реагира, действа, концентрира се, натрупва торсии, активира гени, формира съзнателен вектор, гради детерминанта от всеки контакт. Тези функции  показват, че светлината в нас, излъчена от духа и душата /д+дш=аз/наречена съзнание е еластичен и интелектуален продукт, който градим и променяме постоянно. Всяка обща, подсъзнателна, неосъзната, клетъчна, каузална, акашова,... информация коригира композицията, вектора, детерминантата на съзнанието. Всяка програма, която създава съзнанието на деня, всеки наложен контрол, всеки квантов поглед, всяка трансформация /безсмъртие/ е квантово продукт на отношенията между духа и душата /резонанса между тях е резултат от „разпъването” на съзнанието до предела на потенциала/.   Всяко ниво специфично изразява съзнанието и нюансите се подреждат субординирано /например менталното е част от каузалното съзнание/ и колкото по-висока степен в нас е осветена, осъзната, толкова по широка е степента на свобода и информираност. Разгръщане на индивидуалната осъзнатост е зависима от гените, енергийните тела, култура на духовност /контрол, прошка, приемане,.../, дишане, магнетизъм, храна, енергообмен /чи/, квантови процеси и т.н.. Съзнанието осветява потенциала, „пуска тока” по информационните нива и където е фокуса, там е промяната и контрола, и властта /информационна, трансформационна, миграционна, творческа,.../. Съзнанието еволюира всеки ден – увеличава се и се усложнява. За целта трябва да увеличаваме информацията, анализа, контрола, концентрацията, паметта, волята, отражението, самонаблюдението, интерпретацията, душевната реализация, творчеството, торсиите, отношенията, сетивната, астралната и менталната дейности, диапазоните,..., както и да коричираме вектора, контура, детерминантата, сферите на дейност и инагинерния свят. И когато осветим и разгърнем потенциала, съзнанието ще обхване всички нива /подсъзнателно, несъзнателно, сетивно, енергийно, астрално, ментално, каузално,.../ и ще достигне до силовото ниво наречено Свръхсъзнание, при което седемизмерното рационално същество ще функционира като мозъчна клетка в Абсолютния мозък."
    „ Аз съм дух, всичко друго е илюзия. И щом се въплътя в сложно тяло като сегашното, облъчвам го, оживявам го, и така се ражда съзнание. Постепенно грижливо издигам по нивата съзнателния си лъч до непрестанно лъчение и за да стана винаги и навсякъде осъзнат, на сън съм волево осъзнат, извън тялото съхранявам светлинния, духовен лъч, който помни всичко. Тази непрестанна светлина, това вечно усмихнато съзнание, което облъчва телата и те живеят и светят, което осветява чувства, оживява мисли, всъщност може да почисти всичко с висшата си светлина. И когато аз, пътника и твореца - дух напълно контролирам своя лъч, своето съзнание – мога да го увелича, да го намаля, да го пренасоча извън тялото, вътре в тялото, извън това измерение ... въобще да го разположа навсякъде, във всяко тяло, и на всяко ниво, заедно с прилежащата му личностна информация, заедно с душата. Пълният контрол над непрекъснатото съзнание ме прави безсмъртен.”
     "  Осъзнай че си вечен дух с качества от Абсолюта, лъч от вечната светлина, частица от божествената същност. Тогава полето на съзнанието ти ще засияе зад материята, зад чувствата, зад ума, зад подсъзнанието, и ще докосне, ще се слее с духа, където ще открие всичките Азовете от минало и бъдеще ... събрани около многоизмерния Дух, който си ти. Това ще раздуе съзнанието, ще го издигне над тяло и ум, за да разбереш света, с благодарност и поука ще се избистри паметта ти от всички преражданията, ще се освободи душата ти от грешките, и ще достигнеш духовна власт ... за да се изпълни съдбата ти и да преминеш през светове от божествена Енергия, през кладенеца от измерения, от който да се издигнеш до Слънцето – Първоизточника на всичко. "
    " Когато духа /потенцията/ пресича вибрационните си холограмни структури – полевите сечения са информационни блокове, които се натрупват, наслагват като естествен квантов продукт и образуват 7измерна информационно-енергийна матрица наречена съзнание. Когато тази полева компилация натрупа определено количество информация настъпва качествена промяна  имплозия – астрално–ментален възел, който е фокус на духовния лъч наречен аз. Тази самостойна структура се усложнява до явления – воля /сила/, ментален контрол, разумна светлина, активиране на клетъчна памет, на кармична информация, трансформационна власт,..."

Коментари

Популярни публикации от този блог