Простата къща на нашия живот
    Животът ни става все по-динамичен, все по-забързан – мрежа от работа, неотложни ангажименти, малко стрес, малко нерви … и хиляди нюанси на интрига и умора.  Младите /20-40г./ са по-изнежени от нас /над 50г./ - ония, които трябваше стоически да преживеем липсата на свобода, на личен избор, … да ходим по казарми, да премълчаваме, да се "снишаваме", да  преживяваме под властта, взета от неуки и агресивни селяни.  Младите няма никога да разберат това, дори и да гледат филми за „комунизма”, за Северна Корея, за Белене,...  Те лесно се уморяват, лесно се отказват, все повтарят, че „търсели себе си” и са луднали по духовни практики, а трудно съставят дори едно пълно  и вярно изречение по темата, … но пък са претоварени точно толкова, колкото сме и ние – старчоците.   И докато кипи тази еклектика от ежедневни грижи, икономически  проблеми,  маниакални изблици за пътешествия  /бягства/ и житейски експерименти той, живота си  преминава покрай нас.  Има ли възможност толкова да сме заровили глава в динамичната си илюзия, в пъстрия театър на егото и тялото си, че да преминем през този живот без да го осъзнаем,  без да го оценим адекватно?
    За да осъзнаем и оценим тази мистична приказка, в която ни е дадено да участваме е необходим някакъв минимален разход на ментална енергия  т.е.  да направим усилие да разберем /научно, логично, емоционално,  поетично,…/ чудото Вселена, чудото тяло,  чудото живот, …..  И ако това се случи, ще започнем да подреждаме приоритетите си,  да виждаме и отделяме важното от маловажното.  А те, важните, приоритетните неща в живота са няколко изконни права и задължения спуснати „свисше”.
   

   Къщата на нашия живот има за основи – живот и здраве.  Всичко  на тоя свят ни е под наем, но ние все пак трябва да полагаме грижи!
   Стените на нашата житейска къща са:  1. радост от живота, 2. любов към всичко, 3. щастие и от малките неща и 4. благодарност всеки ден.
   Това е  опростена и осъзната конструкция на живота и извън нея има  основно  илюзорни грижи  или суета.  И  колкото си  потънал в матрицата на материалната система, толкова си и зависим от нея и намалява шансовете къщата ти да е здрава и цяла.
  И ако пък „дървото даде плод” – ще изградим покрив от духовност, сърдечност, творчество.  И колкото по-проста и здрава е конструкцията отдолу, толкова по-сложен ще е покрива, толкова по-обгрижена ще е душата вътре.     Колкото по-разумни сме да потушаваме неспирните грижи, „социалните” филми,  материални интриги,... толкова  по-лесно ще изградим тези стени и покрив.   И  колкото си по-осъзнат, толкова по-опростено,  изчистено и лесно ще е строителството на  твоята къща. 
   Ако не усложняваме живота си, ако  не завличаме сърце и мозък в дребни и негативни сюжети -  ще  имаме сила и време да построим нашата малка и проста къщичка.  А  колкото по-сложен и оригинален е покрива /духовността/   ни,  толкова по-голяма е вероятността да спрем колелото на преражданията  и  да  станем пригодни за духовния свят*. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

* Когато започнем да доближаваме своята същност до Духовния свят ще осъзнаем, че освен  чиста душа изпълнена с любов и светлина  от нас ще бъде изискана и ментална дисциплина. Това е съзнателна власт, която трябва да дирижира вниманието, енергията, полетата ни до такава математическа  прецизност, че нашата лична енергийна система да наподобява самообучаваща се полева машина.  И точно в това обучение и дисциплиниране на духовните ни еманации можем да търсим и смисъла на живота в това материално тяло.   И  когато  съзнанието ни владее до съвършенство  изявата на неспирния ни извор на духовна енергия /еманация/ и я пренарежда в реалността както гениален пианист композира велика музика,  тогава и само тогава можем да бъдем допуснати да  преминем вратите към  Духовния свят, да преплетем душа с другите души в Небесното царство, защото там свободата, силата и отговорността са едно!


    

Коментари

Популярни публикации от този блог