Сглобени размисли в края на седмицата
     
      Докато работя през акъла ми минават много теми и в края на седмицата успявам да сглобя по памет 5-6 от тях.  Маркирам си ги тук за да може след време  да си ги превъртя отново и да допълня всички подробности, които на момента съм изтървал.
   
     Един от задължителните уроци, които трябва да предадем на децата си е урока „как да разполагат с парите си?”.    Голяма част от младите, които сами и честно си изкарват прехраната се въртят в кръг:  когато има пари –  купон,  разходки,  маркови дрънкулки,  гъзарска кола,….,  когато парите свършат – кредит и тишина до следващото изплуване над водата.     Този водовъртеж ги замайва завинаги или докато не надделее разума.      Както се казва – търговията е проста работа, но не е за прости хора.     Та, ако младият  човек реши, че е време  да  „излезе над водата”  –  трябва да направи три елементарни неща:        1. да спре да използва парите за да потушава с тях комплекси  /като си купува скъпа кола за фукня,  като черпи всички за да покаже,че може и да се похвали,    като си купува маркови дрешки заради другите, … и  хиляди подобни /.      2. да открие идея, бизнес-план, някаква посока, по която да движи приоритетите си  упорито и последователно. /а ако не знае - да пита човек, който се е доказал/   и    3.    да подреди простата математика   т.е.   ако  получава 10лева  - в 6 лв вмества всичките си разходи /храна, ток, бензин,…/, 2лв  за удоволствия и 2лв настрани /неприкосновен резерв/.    И когато след година-две резервът е станал 20лв  –  и е дошло време за идеята, за самостоятелното начинание  –  то самото трябва да употреби не повече от 30% от скрития резерв.    Това е!     Който се научи да се вмества в бюджета си и да спестява,  който има търпение  и добра идея  -   няма начин да не успее!

     Когато описваме съзнанието си ние го правим повърхностно и изолирано от една иначе сложна, многоизмерна полева конструкция – чийто най-долен слой е то /съзнанието/.   Иначе нашата собствена, индивидуална конструкция  - съзнанието  е изградено чрез отражение, комбиниране, мозъчна активност и адекватното й поле, вида и количеството информация,….  и т.н..      Но без да задълбаваме  -  идеята е да  знаем своето ниво и да разберем, че при общуването с останалите съзнателни  нива  е заложен конфликт.      
Пример:    Вие сте в съзнание на астрално ниво/3/!    Като Емоционални хора имате свой силно енергиен подход за възприемане на околната среда.  Колкото по-силно емоциите „говорят”, толкова по-мълчалив е мозъка.    Както и по-нисшите / физиологично/1/ и праволинейно/2/ /, така и вашето ниво е последица от неспособността за развитие, за усложняване на съзнанието.  Много от нас  остават ментално и емоционално на някаква /18-25г/ възраст и там, на тази възраст, някъде в главата се въртят всички преценки, интриги, емоции, … независимо колко се е усложнил личния им живот и колко е напреднал.     Натрупването на опитност става на нивото на собствената  „млада” емоционалност и  мозъка не може да погледне света под друг ъгъл или с друга сложност.  Утвърдената и силна емоционална реакция при всеки конфликт със света, всъщност хвърля върху индивида една пелена, през която той не може да види и прецени всички подробности.   Като Емоционален човек, вие не можете да влезе в синхрон  с  Първично менталния /4 – ограничен и критичен/ и още по-трудно бихте контактували с  Вторично менталния /5 – аналитичен, ограничен и зависим/.     Както вие, така и  всяко ниво на съзнателност търси и намира  удобство да общува само със „себеподобни”.          А когато ментално съзнателният ви колега  израсне до 6то ниво, където анализа вече е неограничен и независим, където дълбочината и количеството на информация и нейната преработка  е прескочила 10-20% от мозъчната активност  -   контакта с вас, с долните нива не само е почти невъзможен, но дори опасен.     Имаше една мисъл /по памет/: „как да се разберем, като ни дели един вагон книги”.       А и освен информация …. между нивата стоят като бариери /използването и дълбочината на/ операциите – анализ, синтез, индукция,….     Има още по-високи нива – причинно-разгърнато/7/,  свободно/8/ и прочие.   
    Идеята е да знаем къде сме и да общуваме с нашето ниво.    Ако не осъзнаваме  нивото на собствената си съзнателност,  няма и да разбираме  причините за конфликта ни с хората:  все ще се чудим защо не сме разбрани, защо сме наранени,  защо сме пренебрегнати,   защо сме предизвикали агресия,…

       През последната седмица ми се върти един прост въпрос:  къде е интелектуалния елит? Сетете се за някой писател или художник, който е надигнал вой срещу някаква /примерно/ социална несправедливост!    Къде са всичките ни писатели, художници, композитори, актьори, учители,… и всички работници на умствения труд?    Медиите са пълни с новини за млади и красиви хора, които никога не са работили, нито са прочели една книга.    Медиите са пълни и с новини за апокалипсис, за престъпления и партийни боричкания.      Ако четете вестници и сайтове  за месец  назад – няма да откриете почти нищо от хората на творчеството,  няма да откриете тяхна  проява или изказване,…    А когато потърся интервю с някой известен актьор или художник -  чувам как той  говори за джигитите по пътя или за пенсията си.   Къде са хората на мисълта, на творческия труд?   Пенсионираха ли се?  Стискат службичка и заплата в ъгъла ли?   Страх ли ги е обзел?      Явно  нашите „аристократично” изглеждащи политици, олигарси, прокурори,… могат необеспокоявани от народните будители да правят каквото си искат!  И го правят!   И не само у нас!  Гласът на творците, на чистия разум, на умствения труд  по света е изместен от   великите „интернет размисли’ на Тръмп, Борис Джонсън, Путин,…. Когато  умните загубят съпротива и глас, когато ония, които трябва да критикуват и да будят съвестта са се окупирали зад  мълчание и заплата   -   познайте  какъв свят  идва!

         Ако един млад човек използва горе-долу 200 думи и е прочел  „горе-долу”  2 книги  -   по всяка вероятност цял живот ще работи каквото дойде и ще влачи кредити до пенсия.   Семантичната култура, езиковото богатство на хората по странен начин отговаря на структурата и развитието и на общността.  Колкото по-бедни в културно и езиково отношение са едни хора, толкова по-бедни и лесно управляеми са те.    Има много примери за държави, в които живеят необразовани хора с малък езиков капацитет /100-200 думи/ - там лесно пробиват диктатури,  има висока зависимост и няма съзнателност и свобода.   
 Извода е:  ако младите  имат по-слаба езикова култура и образование, значи след 30 години демокрацията и справедливостта ще бъдат на по-ниско ниво.   Т.е.,  ако не караме децата и внуците си да четат, да говорят богато и правилно, да имат широка обща култура,…      ги обричаме на повече зависимост, на по-малко свобода. 

         Неправилното самоопределение /според мен/ е в основата на много от цивилизационите ни и чисто човешки проблеми.  Повечето хора, когато мислят за себе си, всъщност мислят за тялото си.   Когато ги попиташ: Кой си ти?  Обикновено казват: аз съм бял мъж, около 30те, ирландец, висок и рус съм, работя като шофьор и т.н..
 /Ушински беше казал: Възпитателя трябва да бъде възпитан!/   Възпитали са ни да приемаме себе си на биологично ниво с всички материални и егоцентрични „добавки” към това.  Тази форма на самоопределение,  освен неправилна е и  почва за онези чувства, които раждат т. нар. зло.   Усещането за  Отделност и за  Биологичност оправдава  липсата на емпатия, на съпричастност, на отговорност, на етичност, на добронамереност, на безкористност, … за сметка на „по-важни” „материалнологични” качества като егоизъм, агресивност, алчност,….    Един човек, колкото по-силно се унифицира с тялото си  т.е. живее  за себе си и  биологичните си нужди  - толкова по-трудно би направил успешна двойка /семейство/, ...  би останал приятел, ...  би бил лоялен или честен, …..        А и  в  последно време все по-често чета красиви силогизми, които ми обясняват колко било важно да обичам себе си  -  егоизма както и да го гримираш си остава просто егоизъм.    И той, егоизмът е основно качество на човека, който се идентифицира с материалния си носител.         И странното е че точно тези, „материални” хора по презумпция най-малко познават тялото си,   най-слабо „общуват” с клетките си,   най-често живеят нездравословно!


   Има нещо, което създава проблемите на този Род  и има нещо, което го води към светлината.  
       Алчността /внуче на егото, дете на суетата/  е в основата на всичките проблеми – глад, война, илюзии, политиката, …     Всеки  от нас проявява тази черта  - но когато носим този материален вирус в малко количество – той разяжда само нас, а когато вируса прерасне в психична, душевна болест  - може да стъжни живота на милиони.  Историята е пълна и продължава да се пълни с факти подкрепящи това:  като се почне от „Великите” империи и пълководци** и се стигне до Първото и Второто световно доказателство за човешката алчност и то /второто/ все още не е приключило.   Всички дирижирани  кризи, всички икономически проявления на човека имат само 5% творчество – всичко останало е алчност.   Тя движи прогреса на икономическата система  /един пример:  уж повече медицина – а повече и нелечими болести в по-кратък живот***,…./ .   Алчността ражда трактора, колата, самолета и успоредно с това проблемите на ресурсите, климата, фауната, здравето,…  Алчността с финансов довод - смазва по пътя си  сърдечност, съпричастност, милосърдие,  добродетелност … и превръща творчеството и амбицията за оцеляване в  прогресиращо „изяждане” на света .            И понякога алчността достига невъобразими размери, които са неразбираеми от ментална и психична гледна точка  / защо му е на един човек – 20 или 200 милиарда?/ - тук вече говорим за болест, за „лечението”, на  която са впрегнати милиони хора /поданици и експлоатирани /.    Не питам психиатрите тук, а си спомням един дядо, който казваше на сина си /когато направи поредния магазин, и зася поредните 100 декара, и започна 18я паралелен бизнес,…. : „Отворил си уста да лапнеш света” .
       Кога всъщност си алчен?  -   когато в студа имаш две палта, а човека до теб е гол    ;  когато от суета* и неукротени желания си купуваш 8 чифта обувки, а имаш нужда от 2   ;      когато искаш къща с 5 спални, макар, че можеш да спиш само в една    ;   когато си угаждаш и не ти пука за другите  ;     когато  пазаруваш  всякакви дрънкулки и щуротии, които забутваш някъде след като си се похвалил с тях…  ;  когато ядеш повече от нужното - някои наричат чревоугодничество, но зад това пак виждам вируса на алчността, ...    когато имаш ток, вода, подслон, храна, ….а все за нещо мрънкаш и не благодариш   ….              
Всичко „модерно”, фешън е направено за да се пазарува непрестанно и на скъпо.     Правенето на бизнес просто за да стигнеш до новия джип, хеликоптер и самолет – е  колкото детско, толкова и безсмислено като цел в живота.   
        Моя Извод:   Всеки от нас има елементи на алчността и ги предава на околните, на децата си, на приятелите си / при общуване/.  Скромността, умереността, независимостта от рекламирани и маркови щуротии, укротяване на суета и „модерното”,   пазаруване само онова, от което наистина имаш основателна нужда    е част от лечението на този вирус, а  и така  ще захраниш по-малко Големите корпоративни уста,  а  и така ще стоиш една крачка по-встрани от матрицата.        Ако  от нещо имаш повече, от колкото ти трябва – просто го подари на някой, който има нужда от него.    Това е щедрост – а я е за алчността, каквото е слънцето за снега.       Ако не нахраним навреме  в себе си /както и в децата/  „добрия” вълк   -  на добродетелността, творчество,  високата съзнателност, на безкористната любов, …   бавно, постепенно  ще набъбнат егото, суетата, грубия материализъм, апатия, … алчността.  
      Хората, които се радват на живота, които са щастливи и духовни, които обичат живота във всичките му душевни форми и разбират идеята вложена зад всичко това -  не могат чисто „физиологично” да бъдат алчни.  Те са творците, които раждат великите идеи, които алчните крадат и продават   /Н. Тесла,  Дж П Морган/.   Е,  понякога и  двете се смесват /Б.Гейтс/. 
                       https://www.youtube.com/watch?v=EClU-aLmfrA
   * имам познат /с фабрика/, който ми разказва как работниците му купуват на поразия огромни телевизори и нови коли на кредит, докато той все още си кара добрия стар джип „…” и си гледа не толкова плоския телевизор „…’.  
   ** Като бивш учител по история,  трябваше да преподавам за Великите пълководци – Александър, Цезар, Чингиз хан, Вилхелм, Сюлейман 1, Наполеон, Хитлер, …, но през цялото време разбирах и имам убеждението до днес, че това са всъщност масови убийци, виновни за смъртта на милиони невинни хора, … това са хора, които трябва историята да порицае и заличи, а не да ги превъзнася.   Извратено е!
   *** В началото на 20 век  13 на всеки 1000 българи е бил столетник.

Коментари

  1. ..."Слушал съм за един учител на суфи, който говорел с няколко човека в едно кафене и им казал една стара суфи поговорка: “Животът е съвършен, всичко е съвършено, всеки човек е съвършен”.
    Слушал го и един гърбав, който станал и казал: “Погледнете ме! Аз съм доказателството, че животът не е съвършен. Погледнете ме. Не е ли това достатъчно, за да опровергая вашата идея, че животът е съвършен? Погледнете ме – колко съм грозен и колко ми е трудно. Аз съм гърбав.”
    Суфи погледнал и казал: “Но ти си най-съвършеният гърбушко, който някога съм виждал.” Най-съвършеният гърбушко.
    Когато започнеш да виждаш живота такъв, какъвто е и не притежаваш идеята за това, какъв трябва да бъде, всичко е съвършено. Дори несъвършенството е съвършено. Това, което имам предвид, когато казвам, че животът е съвършен, е нещо просто: имам предвид да не внасяш своите идеали в него, в противен случай го правиш несъвършен; защото, когато привнесеш идеалите в него, създаваш несъвършенството.

    Запомни, хората на бизнеса са аскети. Посветили са се на парите. Човек, който познава любовта и е изпитал тръпката на любовта и нейния екстаз, няма да се състезава. Ще е щастлив, ако може всеки ден да осигурява насъщния си. Това е смисълът на молитвата на Исус: “Осигури ни насъщния.” Това е повече от достатъчно. Днес Исус ни изглежда глупаво. Щяха да го помолят: “Дай ни голяма банкова сметка”. Само за ежедневното парче хляб ли се моли той? Радостният човек никога не пита за нещо повече. Радостта е толкова удовлетворяваща.

    Днес цялото общество зависи от едно нещо и то е потискането на секса. В противен случай икономиката ще бъде унищожена, саботирана. Войните ще изчезнат и заедно с тях целият военен механизъм, политиката ще се обезсмисли, а политиците ще загубят своето значение. Парите няма да имат стойност, ако на хората се даде възможност да обичат. Тъй като не им се дава тази възможност, парите се превръщат в заместител, парите се превръщат в тяхната любов. Налице е една тънка стратегия. Сексът трябва да бъде потиснат, в противен случай цялата тази обществена конструкция ще рухне незабавно.
    Само любовта, освободена в света, ще направи революция.

    Тантра идва, за да възстанови равновесието. Тантра е лекарство.

    Животът е парадоксален. Тези, които се предават, се чувстват като победители, а тези, които продължават да се борят, един ден откриват, че са загубили цялата си енергия в борбата, а не се забелязва и най-малък признак на победа.

    Буда казва, че ако искаме да сме истинни спрямо реалността, трябва да изхвърлим всички съществителни от езика; само глаголите са истинни. Реката не е истинна, речеенето е истинно, дървото не е истинно, дървенеенето е истинно, любовта не е истинна, любее мнето е истинно. Животът се състои от глаголи, не от съществителни.

    На нищо не може да бъде отговорено, защото в битието не съществува нито един въпрос. Битието съществува без въпроси. То е тайнство; не е проблем, който трябва да се реши, а е тайнство, което трябва да се обича, тайнство, което трябва да се изживее.

    Не подражавай на учителя. Само тогава, един ден, ще станеш учител. Обичай, слушай, но винаги помни, че трябва да отидеш по-далече. Трябва да се издигнеш над всички облаци."
    Диамантената сутра – Ошо

    ..,когато не разполагаш с" нищо" на своя страна (качества,характеристика) ,ти остава възхищението спрямо чуждото справяне;чуждата мъдрост,талант,опит;чуждото преживяване;чуждата красота;чуждата добре изиграна игра..Да изпълниш себе си с любов и възхищение към/от/за другия не е слаба позиция,по-скоро е интересна удовлетворяваща,освобождаваща възможност,за която е нужно все пак да притежаваш определени качества.И тук е един парадокс:кои качества са по-качествени-да ги притежаваш сам или тези,които ти позволяват да о/цениш чуждите такива...

    ...и тази седмица пропусна да почустваш любовта,която е в изобилие...


    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог