Какво разбрах за богомилите / не само като история/?


       Началото започва с  Манихеийството от 3 век, което е комбинация от християнството и гностицизма /познание за света, човека,…/,  дуализма на Заратустра и Зурванизма,  херметизъм /причинност, аналогия, магия/,   платонизъм /идеи и реалност/  и   будизъм /прераждане/.            Последователите били  аскети – вегетарианци, които търсели в молитвите си Святия Дух за духовно си  съвършенство.                 
        Сирийци и арменци, прогонени на запад, носят манихейството на Балканите, но с едно по-радикално отношение към църквата, богатството и властта, които смятат за творения на Сатана - съгрешилия първороден син, създал нашия свят и човека. Наречени вече павликяни, те дори имали армия, за кратко държава  и често вдигали въстания.                   Тук, около Пловдив в началото на 10 век , свещеник на име Богомил приема и развива тази Реформаторска вълна.     Изгонени към Босна, Италия, Франция,... ги "поема" инквизицията, която ги избива в Каркасон и Монсегюр /не искам да коментирам  поредното свидетелство за „хуманизма” на църквата - историята е пълна със свидетелства за жестокостта на хората, които държат властта, сякаш нечовешки същности се проявяват чрез тях/.   И ето, че в XX век  Бялото братство и по-конкретно Петър Дънов се обявяват за техни продължители.            
            Не ме интересуват, обаче вярата им в прераждането, кръщене с ръкополагане и езотеризма, който присъства в някои техни ритуали /някои говорят и за Орфееви мистерии/, колкото самите хора - като носители на различна вяра, поведение и нов поглед към света.  
           Какви са тия хора – богомилите от 10, 11, 12,... век, как са живели, какво ги е мотивирало да жертват спокойствие, удоволствие и живот в един неприветлив, нехуманен, несправедлив свят?   И за кратък миг от моя живот ми се ще да почувствам вярата им, да преживея съдбата им, да доловя духовния им копнеж за един по-хубав свят. 

-          Обикновеният слушател/1/, вярващ/2/ и съвършен/3/ богомил е водил скромен, аскетичен живот, в много от случаите не се е женил, за да не пречи това на духовното му израстване. В един доста грубоват и примитивен свят той стриктно спазвал нравственост и … представете си, дори бил  вегетарианец.
-          Много преди евреите да получат човешки права в Европа /1791г/, много преди руските селяни да станат независими /1861г/, много преди жените в Америка и Европа да имат право да гласуват /1920г/, богомилите по нашите земи са дали пълно равноправие на своите жени и са втъкали философия за женската енергия в учението си. Повечето от църквите по света и до днес не допускат жените до свещенослужение. Говорим за 10-12 век, когато много от европейските държави още не са оформени като такива, а само са препускали на коне и са въртели мечове за да отсекат нечия глава.  Еманципация, 10 век!
-          Богомилите са първите реформатори. В учебниците пише ,че реформацията започва 1517 век, в Германия с Мартин Лутер. Но това е поредната историческа лъжа! Някак не е удобно да приемеш, че 4-5 века по-рано, този израз на прогресивно, критично, новаторско мислене се е случило в малка България. Още по-трудно се преглъщат фактите, че от тук е тръгнала писмеността, езика, приема на християнството и богослужение за славяните /примерно към Киевска Рус, 988г/.  Та, богомилите са първите реформатори, които открито са се обявили срещу /византийска/ църквата, срещу идолопоклонничеството, иконите , светците и техните мощи, ритуалите и обредите и … всички други източници на доход за църковната институция … нещо, което по-късно те, богомилите-катари ще заплатят с живота си.  Дали Ян Хус или Лутер не са се учили от богомилите и са „тръгнали” срещу индулгенциите и корупцията в католическата църква? 
-            Първото антифеодално въстание в света е това на Ивайло /1277/. Но не сме учили, че богомилите са били силни опоненти на държавността, най-вече заради явно изразената несправедливост при разпределение на права и доходи. Трябва да отбележим, че богомилите са имали съвсем друга социална позиция – тя се изразява в лозунга им „свобода, равенство, братство”. Това е била представата за държава, за ред, за справедливост на обикновения богомил – всички да са братя, да са равни и свободни … Средата на 10 век? 800 години преди французите да повторят тези думи в най-важната за тях и за демокрацията Революция. Мечтата си за Нова Социална Система, те /богомилите/ успешно реализират в своите общности.
-          Обикновените богомили, които мечтатели за по-справедлив свят, за директна връзка с Бога, имали и още по-големи цели. Те се молили 4 пъти денем, 4 пъти нощем за духовно усъвършенстване, за превръщането на човека-звяр в активна творческа слънчева сила. Ако човек е голям, колкото са големи мечтите му, тези хора - богомилите, явно са били твърде Големи, дори и по съвременните стандарти.
-          Много съм мислил и писал през годините за факта, че на българите като ген, като карма, като предразположение им е присъща духовността. Събирал съм десетки примери за българския талант и духовност, но Богомилите са изключително ярък пример за това.


-          Може да се пише много за тези хора, за техния труден живот, за гоненията срещу тях … съдбата им е била тежка, а мечтите големи. Срещу себе си са имали жестокостта и съпротивата на инакомислещите, на държавата, на църквата. Те са избрали пътя на израстването, на спасението на душата в свят на властолюбие, на злато, на суета. И макар това властолюбие и алчността да са извор на агресия, граничеща със садизъм /Монсегюр 1244г./, то мисля, че догматизма е по-големия проблем в човешката история и еволюция. В голяма част от хората той, догматизма съществува като комбинация от невежество, егоцентризъм,  жестокост, усещане за безпогрешност, липса на човеколюбие и прогресивно мислене, на търпимост и толерантност и т.н..                             Богомилите ми разказаха за скромния си живот и напредничавите си идеи, за жаждата си за равенство и усъвършенстване, за спасение на душата в един примитивен и агресивен свят. Но чрез тяхната история, съдба,  една мисъл не ми излиза от главата - мисълта, че все още манталитета на човека е същия, че все още съществува и управлява догматизма...може би  дори в ежедневието, в живота ни. А към тези мечтатели, новатори и мъченици - богомилите ... поклон! Но съвременния човек едва ли ще може някога да докосне мистиката на живота им, ревността на вярата им, цената на жертвата им...

Коментари

Популярни публикации от този блог